Συνεχίσθηκαν με ελάχιστες ποσότητες οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών στις ευρωπαϊκές αγορές. Συνεχίστηκαν και οι εξαγωγές μήλων με ιδιαίτερη ζήτηση από Αίγυπτο. Έγινε έναρξη με μικρούς ρυθμούς και της εξαγωγής ακτινιδίων, της ποικιλίας Hayward, με προβλήματα που διαπιστώθηκαν από ελέγχους του ΥπΑΑΤ. Εφιστάται η προσοχή για την τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προς εξαγωγή προϊόντων για την διασφάλιση της φήμης του προϊόντος. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έναρξη συγκομιδής και εξαγωγής πορτοκαλιών και μανταρινιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 15 – 21/10/2016, είναι οι εξής:

Επιτραπέζια σταφύλια 67.960 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 75.991 τόνων

Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, κ. Γ Πολυχρονάκης δήλωσε ότι:

«Δυστυχώς και εφέτος αναφέρθηκαν κρούσματα μη σωστής συγκομιδής και διακίνησης πορτοκαλιών και μανταρινιών Εφιστούμε την προσοχή των ελεγκτικών αρχών για την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών εμπορίας τους όπως καθορίζονται από την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία, δηλαδή:

α) της τήρησης των ελάχιστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους

β) της μη χρήση χρωστικών ή άλλων ουσιών που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των καρπών και την περιεκτικότητα σε χυμό και σε αναλογία σακχάρων προς οξέα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ωρίμανσής των (όχι ξινά) αλλά και της προσοχής επί των μετασυλλεκτικών χειρισμών σε αποπρασινισμένους καρπούς η μεταφορά τους να γίνεται με ελεγχόμενης θερμοκρασίας μέσα μεταφοράς

γ) σε περίπτωση χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων πλαστικών μέσων συσκευασίας (κλούβες) να διασφαλίζεται ότι πλένονται-απολυμαίνονται, καθαρίζονται και αφαιρούνται τυχόν προγενέστερες ετικέτες σήμανσης

δ) της σωστής σήμανσης με:
– στοιχεία συσκευαστή/τυποποιητή
– μητρώου GR ,προϊόντος και ποικιλίας
– καταγωγής και κατηγορίας, μέγεθος κλπ προϊόντος
– ένδειξης χρήσης συντηρητικών και αριθμός παρτίδας

ε) της τήρησης της υποχρεωτικής αναγγελίας για όλα τα φορτία τόσο αυτά που αποστέλλονται σε άλλα Κράτη μέλη της Ε.Ε ή εξάγονται προς τρίτες χώρες.

Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα συγκομιδής και εξαγωγής άωρων και ακατάλληλων προϊόντων αλλά και προϊόντων που φορτώνονται κατ ευθεία από τον αγρό ατυποποίητων (όπως πρόσφατα έγινε με ακτινίδια) και δεν θα υπάρξει διακίνηση τους προς τις καταναλωτικές αγορές και ότι τα προβλεπόμενα μικτά κλιμάκια ελέγχου ΠΚΠΦΠΕ & ΔΑΟΚ με την συνδρομή και των λοιπών υπηρεσιών (αστυνομίας, λιμενικού σώματος κ.α.) θα διασφαλίσουν την νομιμότητα.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη φήμη του σημαντικότατου αυτού εξαγώγιμου προϊόντος, και πρέπει να ενημερώνονται οι  αρμόδιες εποπτικές Αρχές για κάθε σχετική παραβίαση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook