Σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την εποχή έχει φτάσει η στάθμη στη λίμνη της Αγιάς Χανίων.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, που επισκέφθηκε τη λίμνη την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στο πλαίσιο προγράμματος, είναι η πρώτη φορά μέσα σε 4 χρόνια που εκπονούν το πρόγραμμα που είδαν τόσο χαμηλά τη στάθμη του νερού της λίμνης αυτή την εποχή.

Όπως αναφέρει το ΚΠΕ επηρεάζει το γεγονός των ελάχιστων φετινών βροχοπτώσεων ωστόσο σημαντικός παράγοντας που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση είναι και η υπεράντληση του νερού για άρδευση.

Αναλυτικά όπως αναφέρει το ΚΠΕ:

“Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου υλοποιεί, σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών για το περιβάλλον, στο πλαίσιο του Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα από τα εννέα (9) εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ Βάμου είναι σχετικό με το νερό και τους υγροτόπους («Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό»). Βρεθήκαμε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 στα πλαίσια αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος στη λίμνη της Αγιάς με δυο Νηπιαγωγεία της πόλης των Χανίων(37ο και 16ο). Είχαμε τη χαρά να δούμε τους όμορφους ερωδιούς (σταχτοτσικνιάδες και λευκοτσικνιάδες), νεροχελώνες, φαλαρίδες και τα νανοβουτηχτάρια.

Όμως, κάτι που μας προκαλεί ανησυχία είναι η χαμηλή στάθμη του νερού της λίμνης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Σημειώνουμε ότι στα τέσσερα χρόνια που υλοποιούμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη λίμνη της Αγιάς (από το 2012), ποτέ δεν είχαμε δει τόσο χαμηλή στάθμη του νερού της λίμνης τέτοια εποχή.

Το φαινόμενο σίγουρα έχει να κάνει με τις ελάχιστες φετινές βροχές και την κλιματική αλλαγή, αλλά σίγουρα επηρεάζεται και από πρακτικές όπως η άντληση νερού από τη λίμνη για τη γεωργία.

Η κατάσταση της λίμνης της Αγιάς είναι άλλη μια απόδειξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και του ρόλου που παίζουν ανθρώπινες πρακτικές σε αυτήν. Η καταστροφή των δασών και των χώρων πρασίνου, η εμμονή στη χρήση πετρελαίου και άνθρακα ή λιγνίτη αντί της χρήσης ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εμμονή στη χρήση ΙΧ αυτοκινήτων αντί του ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς, η μεταφορά γεωργικών προϊόντων από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη αντί να καταναλώνουμε υγιεινά τοπικά βιολογικά προϊόντα, όλα αυτά εντείνουν την κλιματική αλλαγή και προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη, μείωση των υδάτινων αποθεμάτων, ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Από την άλλη επείγει να λάβουμε μέτρα τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για την εξοικονόμηση νερού στη γεωργία, όπου καταναλώνεται πάνω από το 80% του νερού, αλλά και στον τουρισμό και αλλού.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook