Η Τετάρτη 27 Ιουλίου άνοιξε με περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικού χαρακτήρα από το σύλλογο προστασίας της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων». Τα παιδιά περπατώντας πάνω στο ειδικό χαλάκι βίωσαν πραγματικά τον αγώνα της μικρής χελώνας που αποπροσανατολισμένη από τις ανθρώπινες δραστηριότητες προσπαθεί να φτάσει στο φυσικό της περιβάλλον, τη θάλασσα.

Η εμπλοκή περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων στη γιορτή Κρασιού στοχεύει να μυήσει τα παιδιά από πολύ τρυφερή ηλικία στην ιδέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον μας, που αν το προσέξουμε, μας δίνει όλους αυτούς τους θρεπτικούς καρπούς ένας εκ των οποίων είναι και η Άμπελος, πρέπει να είναι διαρκώς το πρώτο μας μέλημα και η ισορροπία του δεν πρέπει να διαταράσσεται.


Ακολούθησε η όμορφη και ζωντανή παρουσία του Κέντρου Νέων του Δήμου Ρεθύμνης, με τους μαθητές του Γιάννη Βρεττού και του Κώστα Κουτελιδάκη να γεμίζουν το πάλκο παίζοντας λαούτα, λύρες και μαντολίνα δίνοντας το ρυθμό για να χορέψουν οι μαθητές του χορευτικού τμήματος του Γιώργου Σπυρλιδάκη.

Το ίδιο βράδυ έγινε και η παρουσίαση του φωτογραφικού άλμπουμ του Ανδρέα Σμαραγδή με θέμα την τσικουδιά. Η ηθοποιός κ. Τίνα Αλεξοπούλου έκανε την παρουσίαση και τη μετάφραση προς τους ξένους επισκέπτες ανέλαβε ο κ Κωστάλας. Ο κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης μίλησε για το άλμπουμ όπως εξάλλου και ο ίδιος ο δημιουργός του, κ. Ανδρέας Σμαραγδής. Εκτενής αναφορά έγινε και στην ιστορία της τσικουδιάς – που, εξ’αιτίας της στενής σύνδεσής της με την κρητική ψυχή δεν έχει ακόμα γίνει αντικείμενο τυποποίησης και εξαγωγής. Πρόκειται για ένα προϊόν που είναι η ίδια η ταυτότητα της Κρήτης, το πρώτο καλωσόρισμα για τον ξένο, κίνητρο ώστε να γευτεί τη φιλοξενία που μόνο οι Κρητικοί ξέρουν τον τρόπο να την προσφέρουν.

Το λεύκωμα ήταν στη διάθεση του κοινού για όσους ήθελαν να το αποκτήσουν και με την υπογραφή μάλιστα του δημιουργού του.

Όμως η μέρα είχε τις δικές τις εκπλήξεις αφού η τσικουδιά έρεε άφθονη από το ρακοκάζανο που έστησε ο Μάρκος Παναγιωτάκης, εκθέτης και παραγωγός τσικουδιάς, συνοδεία οφτής πατάτας που έβγαινε ζεστή από το φούρνο δια χειρός του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων κ. Γιώργου Κτιστάκη. Μα και οι μικρότεροι δεν έμειναν παραπονεμένοι μια που γεύτηκαν πεντανόστιμους παραδοσιακούς λουκουμάδες.


Μετά την παράδοση η θέση στη σκηνή παραχωρήθηκε στα «Υπόγεια Ρεύματα», το μοντέρνο συγκρότημα με ηλεκτρονικό ήχο που τα νέα παιδιά τόσο αγαπούν. Η νεολαία έδωσε το δικό της παρόν στη συναυλία που άλλαξε τελείως το κλίμα της βραδιάς. Μετά την παράδοση η θέση στη σκηνή παραχωρήθηκε στο μοντέρνο ηλεκτρονικό ήχο που τα νέα παιδιά τόσο αγαπούν.

Για άλλη μια βραδιά ο Δημοτικος Κήπος έγινε το σημείο συνάντησης της κρητικής παράδοσης και κουλτούρας με τα σύγχρονα στοιχεία μέσα από μουσική, γεύσεις, αρώματα και όμορφη συντροφιά.

Για σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου που είναι και η τελευταία μέρα της Γιορτής Κρασιού το πρόγραμμα έχει ως εξής:

19:30-20:30 «Κατασκευάζουμε με έμπνευση την άμπελο…»
Τα παιδιά δημιουργούν κατασκευές υπό της καθοδήγηση των καθηγητών εικαστικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακούγοντας παραμύθια από τη Γωγώ την Παραμυθού με θέμα το σταφύλι.

20:30 - 21:00 «Πάντα σε χαρές…»
Κρητικό πρόγραμμα από το μουσικοχορευτικό τμήμα του λαογραφικού συλλόγου «ΑΡΚΑΔΙ»

21:15 – 22:15 «Μοιραζόμαστε γνώση.. ανταλλάσουμε πνεύμα.»
Ο Δήμος Ρεθύμνου τιμά τον Ρεθεμνιώτη καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ. Σταυρακάκη Μανώλη για τη συμβολή του στη διάκριση των ελληνικών ποικιλιών και την ανάδειξη των πολυτιμότερων κλώνων του ελληνικού αμπελώνα. Επίσης τιμά τα Δίκτυα Οινοπαραγωγών ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ για τη συλλογική συμβολή τους στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα στην Κρήτη.
Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με Ρεθεμνιώτες Ερασιτέχνες Παραγωγούς Εμφιαλωμένου Κρασιού και παρουσίαση - δοκιμή των προϊόντων τους

22:15 - 23:30 « Παράδοσης Ψίθυροι»
Σκοποί και τραγούδια από την δημοτική παράδοση της Κρήτης λύρα: Αντώνης Φραγάκης, Πνευστά: Γιώργης Ζαχαριουδάκης, Λαούτο: Δημήτρης Σιδερής, Μπουλγαρί,Λαούτο: Στέλιος Συκάκης, Κρουστά: Γιάννης Παπατζανής