Παγκρήτιο Φοιτητικό και Σπουδαστικό Συλλαλητήριο, την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, 1:00μμ, στην Πλ. Λιονταριών στο Ηράκλειο, οργανώνουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Κρήτης που μετά από Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων πήραν την απόφαση την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, μέρα που σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια από φοιτητές και σπουδαστές, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα πάνω από 60 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα!

Σε κάλεσμά τους οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι: Φυσικό Ηρακλείου, Ιατρική Ηρακλείου, Βιολογικό Ηρακλείου, CSD Ηρακλείου, Χημικό Ηρακλείου, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Ηρακλείου, ΣΤΕΓ ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Χανίων, ΤΕΙ Ρεθύμνου, Φιλοσοφική Ρεθύμνου, Δασκάλων Ρεθύμνου, Νηπιαγωγών Ρεθύμνου, Ψυχολογίας Ρεθύμνου, Κοινωνιολογίας Ρεθύμνου, Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, τονίζουν: 
«Στις 3 Νοέμβρη οι φοιτητές βουλιάζουμε τη χώρα...

Έχουμε κάθε λόγο να βρεθούμε στον κοινό αγώνα, για να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δωρεάν και ολοκληρωμένες σπουδές.
Γιατί:

Οι σχολές μας ρημάζουν λόγω της υποχρηματοδότησης. Μόνο τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων! Έκλεψαν τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις 100 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά των σχολών μας. Διεκδικούμε άμεση αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας. Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των σχολών μας. Χωρίς αυτά οι σχολές μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για τις σπουδές μας. Σήμερα στο σύνολό τους οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο για τις σπουδές των παιδιών τους. Διεκδικούμε να μην πληρώνουμε ούτε ευρώ για σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-βιβλία-αναλώσιμα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις. Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών-σπουδαστών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε νέο νομοσχέδιο με το οποίο ετοιμάζει τη θέσπιση διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Αυτό είναι το πολυδιαφημισμένο "ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο". Θα μας τα παίρνουν από παντού προκειμένου να εξασφαλίζουν πόρους, γιατί οι Διοικήσεις θα λειτουργούν με λογικές manager "εσόδων - εξόδων". Διεκδικούμε να σταματήσει η επιχειρηματική λειτουργία σε κάθε τομέα του Πανεπιστημίου. Άμεση κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
Υποβαθμίζονται οι σπουδές μας. Οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών οδηγούν σε κατάργηση μαθημάτων και συνωστισμό στα αμφιθέατρα. Την ίδια ώρα η γνώση μεταφέρεται σε πανάκριβα πιστοποιητικά εκτός πτυχίου, όπως γίνεται με την παιδαγωγική επάρκεια. Διεκδικούμε όλη η γνώση να δίνεται στο πτυχίο, όχι στη μεταφορά γνώσης εκτός πτυχίου σε πανάκριβα πιστοποιητικά και σεμινάρια.

Έχουμε κάθε λόγο να βρεθούμε σε κοινό αγώνα για να διεκδικήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας. Θέλουμε μετά τις σπουδές μας πτυχίο στο αντικείμενο μας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Γιατί:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε νέες μειώσεις του κατώτατου μισθού. Δεν ανεχόμαστε την υποκατώτατη ζωή! Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Ένας στους δύο νέους δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς ωράρια εργασίας, άδειες, προσαυξήσεις στους μισθούς λόγω προϋπηρεσίας και πτυχίου. Παλεύουμε για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κάθε κλάδο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Οι ουρές της ανεργίας αγγίζουν το 33% στους απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θέλουμε όλοι δουλειά με σύγχρονους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους.

Δεν ανεχόμαστε την πλήρη διάλυση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, που χτυπάει και τους νέους επιστήμονες που δουλεύουν με καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία.

Στα “σκουπίδια” τα μνημόνια τους και τα μέτρα τους!

Απέναντι στις ανάγκες μας, βρίσκεται το μαύρο μέτωπο των κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, που υπηρετούν τις οδηγίες της ΕΕ, που είτε από θέση κυβέρνησης είτε από θέση αντιπολίτευσης χτυπάνε τα δικαιώματα μας αλύπητα.
Αποτέλεσμα του 3ου μνημονίου ήταν η υποχρηματοδότηση που σάρωσε τις σχολές μας, η απαγόρευση προσλήψεων καθηγητών που οδηγούν σε τεράστιες ελλείψεις. Μάλιστα για πρώτη φορά σε αυτό περιλαμβανόταν μνημόνιο και για την Παιδεία!!!
Αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που χτυπάνε τα δικαιώματά μας στις σπουδές και φτιάχνουν ένα εργασιακό μέλλον "κόλαση" για εμάς, για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ πιστεύουν στον ίδιο θεό: τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών. Γι’ αυτό, την ίδια ώρα που οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων μας έχουν μειωθεί κατά 80% τα τελευταία 5 χρόνια, χαρίζουν 20 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές μεγάλων επιχειρηματιών.
Οι αγωνίες και τα προβλήματά μας είναι κοινά...

Να είναι κοινή και η απάντησή μας!

Θέλουμε να σπουδάσουμε, να πάρουμε ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση στο αντικείμενό μας.Έχουμε μεράκι να δουλέψουμε στο επιστημονικό μας αντικείμενο, να προσφέρουμε στην κοινωνική πρόοδο, με κατοχυρωμένα τα εργασιακά μας δικαιώματα μετά το πτυχίο!
Όλα όσα έχουμε σήμερα ανάγκη στις σπουδές και τη ζωή μας, δεν θα μας χαριστούν, θα τα κατακτήσουμε. Με τη λογική του "τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει" αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια ότι τα πράγματα άλλαζαν αλλά εις βάρος μας. Με τη λογική του ατομικού δρόμου, μένουμε ο καθένας μόνος του, ενώ όσοι μας επιτίθενται είναι οργανωμένοι.
Η δύναμή μας βρίσκεται στους αγώνες που στοχεύουν τον πραγματικό ένοχο για όσα ζούμε. Κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ και όλοι οι υποστηρικτές της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής ήρθε η ώρα να νιώσουν την οργή μας.
Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και τον συντονισμό. Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, να βρεθούμε οργανωμένοι, όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι να πάρουν θέση στη μάχη για τις σπουδές και τη ζωή μας.
Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα με το εργατικό κίνημα και όλο το λαό. Μαζί με τα ταξικά σωματεία των εργαζομένων, τα μπλόκα των αγροτών και όλο το λαό καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα να καθυστερήσουμε μέτρα, να μη νομιμοποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης από τον λαό και τη νεολαία.
Αυτά φοβούνται κυβέρνηση - κουαρτέτο και όλα τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. Γι’ αυτό προχωράνε στη θέσπιση νόμων που περιορίζουν τη δράση των σωματείων και των συλλόγων.
Όσοι νομίζουν ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια είναι γελασμένοι…
Πέμπτη 3 Νοέμβρη, 13:00 Πλ. Λιονταριών Ηράκλειο».
Ήδη και από το προηγούμενο διάστημα αλλά και τις επόμενες μέρες, οι σύλλογοι που συμμετέχουν στο Συλλαλητήριο, βρίσκονται σε θέση μάχης, και διεκδίκησης για τα οξυμένα προβλήματα του κάθε τμήματος, τις ελλείψεις στους καθηγητές, την μέριμνα των σπουδαστών κ.α. καθώς και της πολύμορφης ενημέρωσης όλων των συναδέλφων με το πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων που με βάση αυτό οργανώνεται το συλλαλητήριο.
Σήμερα Τετάρτη, και αύριο Πέμπτη οργανώνονται Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στις πρυτανείες των Πανεπιστημίων και τους προέδρους – διοικήσεις των ΤΕΙ, στη λέσχη των σχολών, στις εστίες κ.α.