Το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της Αθηνάς Βαλυράκη, μητέρας του πρώην Υπουργού και Βουλευτή, Σήφη Βαλυράκη, θα τελεστεί το ερχόμενο Σάββατο 29 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί και στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά.

Στο μνημόσυνο, το οποίο τελείται για πρώτη φορά στα Χανιά, καθώς η κηδεία της εκλιπούσας έγινε στην Αθήνα, θα παραστούν τα παιδιά της Σήφης και Ανδρέας Βαλυράκης,  Η αδελφή της Μαρία Καλλιγέρη,  Τα εγγόνια της  Γιάννης, Αλέξανδρος Αθηνά και Γεώργιος Βαλυράκης. Τα ανίψια της Ανδρέας Βαρδάκης, Τζίνα και Κατερίνα Καλιγέρη.

Να σημειωθεί πως στην κηδεία της Αθηνάς Βαλυράκη στις 30 Οκτωβρίου 2015, τον επικήδειο λόγο είχε εκφωνήσει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αναφέροντας τα εξής:

«Στα Χανιά του 1917, ξεκίνησε το ταξίδι της ζωής της Αθηνάς Βαλυράκη, που κράτησε, σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα. Όλοι μας που τη γνωρίσαμε, τη θαυμάσαμε και την αποχαιρετούμε με οδύνη, αλλά και τιμή.

Η Αθηνά Βαλυράκη, η κόρη του δάσκαλου Ανδρέα Βαρδάκη, έγινε σύζυγος και αφοσιωμένη σύντροφος, στις δημιουργικές και ευτυχισμένες, αλλά και στις πιο δύσκολες και πονεμένες ημέρες, τις γεμάτες, όμως, δράση και περιπέτειες, μιας ολόκληρης, κοινής ζωής, ενός σπουδαίου Κρητικού, του Γιάννη Βαλυράκη.

Και απέδειξε, και στην υπόλοιπη ζωή της, όταν μόνη της, πια, μάνα και πατέρας μαζί, για τους τρεις λεβέντες γιους της, ότι ήταν άξια να σταθεί δίπλα στον Γιάννη Βαλυράκη, έναν άξιο, επίσης, της Γενιάς του και της καταγωγής του, Αξιωματικό του Πυροβολικού. Σε έναν ήρωα του αλβανικού Μετώπου, που τιμήθηκε με χρυσά Αριστεία Ανδρείας και Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, δίπλα στον Στρατηγό Στέφανο Σαράφη, ως υπασπιστής του.

Στη διάρκεια της Κατοχής, η Αθηνά πήρε κι αυτή μέρος στην Αντίσταση της Κρήτης και είδε στενούς συγγενείς της να εκτελούνται από τους Γερμανούς στο Φουρνέ και στα Περβόλια.

Με τον Γιάννη Βαλυράκη ανάθρεψαν με τα ίδια ιδανικά, που ενέπνευσαν και τους ίδιους, τους τρεις γιους τους. Τον Σήφη, τον Ανδρέα και το στερνοπαίδι τους, τον Γιώργο, που έφυγε πολύ νωρίς, και με πολύν πόνο, αφήνοντας για πάντα μια βαθιά πληγή στην καρδιά της Αθηνάς. 
Μεγάλωσαν και τους τρεις με θυσίες και στερήσεις, αλλά και με στέρεες Αξίες, την αγάπη για την Πατρίδα, τη Δημοκρατία, τους Ανθρώπους.

Η Αθηνά Βαλυράκη έζησε  στο πλευρό του συζύγου της το πολύχρονο δράμα στα δύσκολα χρόνια των διωγμών, της παρανομίας και των εξοριών, από τη γερμανική κατοχή μέχρι και τη δικτατορία των συνταγματαρχών. 

Αλλά, και στην ομαλή πολιτική ζωή, η Αθηνά ήταν πάντα δίπλα στον  άνδρα της, που υπήρξε ως πολιτικός, μια ηγετική μορφή του Δημοκρατικού, Σοσιαλιστικού χώρου, εκλέχθηκε κατ΄ επανάληψη Βουλευτής Χανίων και στάθηκε σταθερά απέναντι στις δυνάμεις της συνταγματικής εκτροπής που επεδίωξαν- και, δυστυχώς πέτυχαν- την πτώση της λαοπρόβλητης Κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου και τον πρόωρο τερματισμό της Δημοκρατικής άνοιξης της Ελλάδας στη δεκαετία του 1960.

Στα σκοτεινά χρόνια που ακολούθησαν, τη σκυτάλη του Δημοκρατικού Αγώνα, πήρε επάξια στα χέρια του ο γιός τους, ο Σήφης Βαλυράκης, ένας από τους πρωταγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης του Λαού μας, μέσα από τις γραμμές του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ), στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

 Ήξερα τον Γιάννη και την Αθηνά Βαλυράκη, αλλά έζησα από κοντά την αγωνία και τον αγώνα της Αθηνάς για τον γιο της, στις αλλεπάλληλες συλλήψεις, φυλακίσεις, δίκες και καταδίκες από το Στρατοδικείο της Αθήνας και τις αλλεπάλληλες αποδράσεις του, με κίνδυνο ζωής, από τα βασανιστήρια της ΕΣΑ, μέχρι την τελευταία απόδραση από τις φυλακές της Κέρκυρας. Κολυμπώντας ως την Αλβανία, όπου, αντί της Ελευθερίας και της συνέχισης του Αγώνα, με νέα παράνομη επιστροφή του στην Ελλάδα, όπως σκόπευε, δυστυχώς, ο Σήφης βρέθηκε και πάλι δεσμώτης ενός τυραννικού, επίσης, καθεστώτος.

Και ήταν σε εκείνα τα χρόνια της παρανομίας, των διωγμών και των βασανισμών, που συνδέθηκα και με αδελφική φιλία με τα παιδιά της και την Αθηνά. Μια επιβλητική, αγέρωχη και δυναμική γυναίκα, που ενέπνεε σεβασμό και αποφασιστικότητα, που μαχόταν με αυταπάρνηση για τον γιο της και τα Ιδανικά της. Και με αξιοπρέπεια, είτε μπροστά στους Έλληνες, είτε μπροστά στους Αλβανούς δεσμοφύλακες του. Είτε στην ΕΣΑ, την Ασφάλεια, το Στρατοδικείο και τις φυλακές, είτε στους αρμόδιους της Αλβανικής πρεσβείας, όταν, αγωνιώντας για τη ζωή του Σήφη, αξίωνε να πληροφορηθεί, έστω αν ζει, δεχόμενη με οργή, αλλά και αξιοπρέπεια, τις αδιάφορες απαντήσεις τους.

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η  Αθηνά Βαλυράκη, ως ιδρυτικό μέλος του, συνέβαλε στους αγώνες του για τη δημοκρατική και κοινωνική αλλαγή στη χώρα και ειδικότερα στο γυναικείο Κίνημα και στους αγώνες για την Ισότητα.

Σήμερα, αφήνει σε όλους, όσοι τη γνώρισαν, την εικόνα και την ανάμνηση ενός γενναίου ανθρώπου, μιας σπουδαίας γυναίκας που δεν υποτάχθηκε στη μοιρολατρία, αλλά πήρε στα χέρια της τη μοίρα τη δική της και της οικογένειάς της.

Απάντησε στη βία με ανυποταγή. Έζησε και αφήνει πίσω της την αγάπη της για τον τόπο, για την Ελευθερία και για τους ανθρώπους.

Αθηνά, Καλό σου ταξίδι.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook