Βροχές και καταιγίδες – Σε ποιές περιοχές του νησιού τα φαινόμενα θα είναι πιό έντονα

Αν και το Βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε σε μεγάλη απόσταση δυτικά από την Κρήτη, τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές την δυτικής και της κεντρικής  Κρήτης ήταν αρκετά σημαντικά, με μικρότερα ύψη να σημειώνονται στο νομό Ηρακλείου, ενώ έλλειψη βροχοπτώσεων παρατηρήθηκε στο νομό Λασιθίου. Ενδεικτικά από τον πίνακα που ακολουθεί με τα διαθέσιμα στοιχεία των εγκατεστημένων μετεωρολογικών σταθμών (Αστεροσκοπείου Αθηνών, άλλων φορέων και Δήμων καθώς και των φίλων-ερασιτεχνών Μετεωρολόγων της Κρήτης) φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής , συνολικά για την Παρασκευή 28 και  το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, σημειώθηκαν στο νομό Χανίων,  με το μεγαλύτερο ύψος βροχής να καταγράφεται στο Κολυμβάρι (31,4 χλστ).  Αξιοσημείωτες βροχές σημειώθηκαν και στο νομό Ρεθύμνου με το μεγαλύτερο ύψος στα Ρούστικα (14,4 χλστ) καθώς και στα Ανώγεια (9,2 χλστ). Σημαντικά μικρότερα ύψη βροχής σημειώθηκα στο νομό Ηρακλείου, (Επεξεργασία Βροχομετρικών στοιχείων : Γούλας Δημήτριος).

Σύμφωνα όμως με τα τελευταία δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων η κίνηση του Βαρομετρικού Χαμηλού τείνει να στραφεί προς τα ανατολικά, με κίνηση νότια της Κρήτης,  αλλάζοντας και πάλι το σκηνικό του καιρού από τα ξημερώματα της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου, μετά την πρόσκαιρη βελτίωση της Κυριακής. Στην αλλαγή αυτή του καιρού αναμένεται να σημειωθούν βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη, οι οποίες μάλιστα στις περισσότερες περιοχές του νησιού θα είναι Ισχυρές ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για εκδήλωση Καταιγίδων. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν τις πρωινές ώρες από τη δυτική Κρήτη και θα επεκταθούν πολύ γρήγορα και ανατολικά. Η διέλευση του βαρομετρικού Χαμηλού από τα νότια της Κρήτης ευνοεί την εκδήλωση φαινομένων, κατά τόπους έντονα, και στις νότιες περιοχές του νησιού καθώς επίσης και στη Γαύδο.

Η κίνηση του Βαρομετρικού χαμηλού αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρκετά γρήγορα προς τα ανατολικά,  με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να υποχωρήσουν από το βράδυ της Δευτέρας. Θα διατηρηθεί όμως το Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο καθώς και η ψυχρότερη αέρια μάζα που θα αποκατασταθεί στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που ευνοεί τη δημιουργία νεφώσεων στα βόρεια της Κρήτης με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές , κυρίως στα ορεινά, μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Στη συνέχεια όμως αναμένεται αισθητή βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη την Κρήτη. 

Οι άνεμοι το πρωί της Δευτέρας θα είναι :

•    στα Βόρεια από ΑΒΑ διευθύνσεις 3-4 Μποφώρ στην ανατολική Κρήτη ενώ στα δυτικά θα ενισχυθούν σημαντικά φθάνοντας τα 6 – 7 τοπικά έως και τα 8 Μποφώρ. Αργότερα θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 – 6 Μποφώρ (ανατολική και δυτική Κρήτη έως και 7 Μποφώρ). Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται να εξασθενήσουν

•    στα νότια αρχικά από Ν-ΝΔ διευθύνσεις 4 – 5 τοπικά έως και 6 Μποφώρ, ενώ αργότερα αναμένεται να στραφούν σταδιακά από Βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 , τοπικά 6-7 Μποφώρ. Οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από την Τρίτη το πρωί.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση με την μέγιστη να φθάνει στους 18⁰C στα βόρεια και στους 20⁰C στα Νότια. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες για την Τρίτη το πρωί αναμένεται να είναι κάτω από τους 15⁰C ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα είναι ακόμη χαμηλότερες.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook