Δεν θα ξεπεράσουν τους 2000 οι πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στο τέλος του μήνα στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα δεσμεύτηκε στην Συντονιστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης για το Προσφυγικό ο Υπουργός Μεναναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι οικογένειες προσφύγων θα είναι τριών εθνικοτήτων και δεν θα ξεπερνούν τις 500.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης καθώς οι δήμαρχοι του νησιού ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το γεγονός πως το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστίας καλύπτει τη φιλοξενία των προσφύγων μόνο για το 2017, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπουργός.

Ωστόσο ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε τόσο τον Περιφερειάρχη όσο και τους δημάρχους που βρέθηκαν στην Αθήνα πως το Υπουργείο επεξεργάζεται ένα παράλληλο πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση “γέφυρα” είτε από το υπουργείο είτε από την Ύπατη Αρμοστία εώς το Πάσχα.

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνησε πως στην Κρήτη θα δημιουργηθεί μόνο Γραφείο Ασύλου και όχι υπηρεσία ταυτοποίησης προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας, ενώ σημείωσε πως μετά τις 25 Νοεμβρίου θα επισκευθεί την Κρήτη.

Επίσης, τονίστηκε ότι η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το Πάσχα, προκειμένου να μην γίνει εν μέσω τουριστικής σεζόν.

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι τις 25 Νοεμβρίου θα έχουν τακτοποιηθεί οι περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων. Μάλιστα,  ο υπουργός αναμένεται να έρθει στην Κρήτη, μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, για το σχεδιασμό του “οδικού χάρτη” του προσφυγικού στο νησί.

Η Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τους δημάρχους Χανίων Τάσο Βάμβουκα, Ρεθύμνης  Γιώργο Μαρινάκη, Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό , Αγίου Βασιλείου Ιωάννη Ταταράκη και Μινώα – Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook