Σε συνέχεια απόφασης που έλαβε  κατά το προηγούμενο έτος το Λιμενικό Ταμείο Δήμου Ιεράπετρας για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για το σχεδιασμό νέου Φάρου στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ιεράπετρας, το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Ιεράπετρας και ο πρόεδρός του, κ. Αντώνης Πετράς προχώρησαν την τρέχουσα περίοδο στην παραλαβή και έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης.

Μετά τη συστηματική επαφή του αρμόδιου μελετητή με την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού που είναι υπεύθυνη για τις λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να καλύπτει η εγκατάσταση, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση και επεξεργασία της αρχιτεκτονικής μελέτης, την οποία παρέλαβε και ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου, ενώ αναμένονται το επόμενο διάστημα οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και  φορείς

Όπως αναφέρθηκε κατά την παράδοση της μελέτης από τους αρμόδιους μελετητές, αρχιτέκτονες, κ. Σγουρό και κ. Περβολαράκη   η αρχιτεκτονική επεξεργασία του νέου Φάρου, που σχεδιάζεται να  αντικαταστήσει το σημερινό μεταλλικό φανό, έγινε με τρόπο που ικανοποιεί τις πρωταρχικές απαιτήσεις της παρουσίας του στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο, ενώ πρωταρχικό στόχο αποτέλεσε σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια η προτεινόμενη κατασκευή να συμβάλλει στην αναβάθμιση του  ευρύτερου επάκτιου μνημειακού μετώπου της Ιεράπετρας του οποίου ο χαρακτήρας προσδιορίζεται από το σημαντικό ιστορικό ενετικό φρούριο του Καλέ.

Η ανακατασκευή του Φάρου και η νέα αρχιτεκτονική του επεξεργασία με πύργο από λιθοδομή, συνοδεύεται, όπως τονίστηκε από την επισκευή του παλαιού φάρου, τη βελτίωση της προσβασιμότητάς του και την πλήρη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο άκρο του λιμενοβραχίονα με τρόπο που στοχεύει αφενός στη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς τοπόσημου στη συνολικότερη λιμενική ζώνη της Ιεράπετρας και αφετέρου στην απόδοση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ιεράπετρας ενός νέου, επισκέψιμου δημόσιου χώρου στην παραλιακή ζώνη της πόλης τόνισε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου  Δήμου Ιεράπετρας, κ. Αντώνης Πετράς.

Όπως ανέφερε «Σε μια δύσκολη εποχή με συστηματική δουλειά, προσπάθεια και τη μέγιστη υποστήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου, το Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας ενεργό πλέον υλοποιεί ουσιαστικές παρεμβάσεις στα αλιευτικά καταφύγια με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους και τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών. Όσον αφορά την εν λόγω μελέτη μετά την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο  του Λιμενικού Ταμείου που έγινε, η μελέτη έχει υποβληθεί προς έγκριση σε εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της  αναμένεται να παρουσιαστεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του έργου, ενώ απαιτείται η εκπόνηση μιας ακόμα σειρά μελετών για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου» ανέφερε ο κ. Πετράς, ευχαριστώντας παράλληλα το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τις Υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας, τους μελετητές και όλους όσους στηρίζουν την προσπάθεια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Ιεράπετρας.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook