Αντιπυρικό δρόμο αιτούνται οι κάτοικοι της Αγιάς Ρουμέλης προκειμένου να συνδέεται και να επικοινωνεί με τον Άγιο Ιωάννη και την Ανώπολη

Με τις υπογραφές τους, οι κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης, κατέθεσαν αίτηση-επιστολή απευθυνόμενη στον Δήμο Σφακίων, τη Διεύθυνση Δασών Ν.Χανίων, την Αντιπεριφέρεια Ν.Χανίων καθώς και την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών και δημόσιων έργων αντιπεριφέρειας Χανίων, που αιτούνται την δημιουργία αντιπυρικού δρόμου.

Πιο συγκεκριμένα μέσα από την επιστολή τους τονίζουν την ανάγκη κατασκευής ενός αντιπυρικού δρόμου που θα συνδέει την Αγία Ρουμέλη με τον Άγιο Ιωάννη και την Ανώπολη Σφακίων.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι κάτοικοι του χωριού περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί και αναφέρουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη ύπαρξη δρόμου για τους ίδιους τους κατοίκους αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του χωριού.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

1) Στην Αγιά Ρουμέλη Σφακίων Χανίων εκτός της κτηνοτροφίας , των οικιών , των αγροτικών και γεωργικών περιουσιών των κατοίκων υπάρχουν και πολλά τουριστικά καταλύματα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια.

2) Δεν υπάρχει δρόμος, ώστε αυτοκίνητο να καταλήγει μέσω στεριάς στην Αγία Ρουμέλη Σφακίων.

3) Έχει διανοιχτεί δρόμος από την Ανώπολη προς Λιβανιανά και φτάνει μέχρι απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την Αγία Ρουμέλη, στην τοποθεσία Φοίνικα Λουτρού αλλά αφενός είναι πολύ στενός, χωρίς υποδομές και σε κακή κατάσταση για αυτοκίνητα, αφετέρου δεν καταλήγει μέχρι την Αγιά Ρουμέλη. 

4) Δηλαδή το χωριό Αγία Ρουμέλη από πλευράς οδικής επικοινωνίας με άλλο χωριό ή άλλο δημόσιο δρόμο είναι αποκλεισμένο.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι κάτοικοι του χωριού των Σφακίων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Αγία Ρουμέλη είναι αποκλεισμένη από οποιοδήποτε άλλο χωριό ή δημόσιο δρόμο ενώ καταλήγουν ότι αυτός ο αποκλεισμός εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το ίδιο το χωριό και την ευρύτερη περιοχή όσο και για τους κατοίκους καθώς όπως αναφέρουν:

Α) Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης είτε αυτό αφορά τον άνθρωπο (τραυματισμός, ανάγκη διάσωσης κτλ) είτε την περιοχή της Αγίας Ρουμέλης (δασική πυρκαγιά, πυρκαγιά σε γεωργική περιουσία κτλ) ο δρόμος θα επιτάχυνε την διαδικασία για την αντιμετώπιση αυτών των περιστάσεων.

Β)Ο ανεφοδιασμός και υποστήριξη των οικιών, τουριστικών και υπόλοιπων επιχειρήσεως της κτηνοτροφίας, γενικότερα θα διευκόλυνε την ζωή των κατοίκων τόσο από θέμα δαπάνης όσο και χρόνου, ενώ τονίζουν ότι όλα τα παραπάνω είναι αιτία που πολλοί από τους ανθρώπους που ενώ θέλουν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης δεν μπορούν και αναγκάζονται να μένουν μακριά του χειμερινούς μήνες.

Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η επιστολή των κατοίκων καθώς και τα ονόματα αυτών που την υπέγραψαν.