Με σκληρή κόντρα του Δημάρχου Χανίων και του κ.Παπαντωνάκη ξεκίνησε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, όταν ο κ.Παπαδογιάννης επιτέθηκε στον Δήμαρχο Χανίων αναφορικά με τα εγκαίνια του 2ου ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου Χανίων.

Ο κ.Παπαδογιάννης ανέφερε οτι  ναι μεν ήταν αναγκαία μια τέτοια δομή ωστόσο θα έπρεπε να βρίσκεται κοντά στο αστικό κέντρο και όχι τόσο μακριά απο αυτό, καθώς δεν εξυπηρετεί ούτε τους γονείς ούτε τους εκπαιδευτικούς. Όπως επισήμανε ο κ.Παπαντωνάκης ο Δήμαρχος πανηγύριζε δίχως λόγο για τα εγκαίνια ενώ στην ουσία κατήργησε μια δομή-αποκατάστασης ΑΜΕΑ που είχε ολοκληρωθεί επί δημαρχίας Κυνηγού.

Στην αντεπίθεση προχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων που τόνισε οτι "Αυτή η δομή βρισκόταν "στο έλεος" απο το 2008 και είχε υποστεί μέχρι και βανδαλισμούς."ενω συμπλήρωσε ότι "Εμείς το φτιάξαμε και  λύσαμε τα προβλήματα και αντί να δείτε τι κάναμε κάθεστε και μας κατηγορείται".

Απο την μεριά του ο κ.Ρίζος κατηγόρησε τον δήμαρχο Χανίων οτι κάλεσε τον πρώην Υπουργό Παιδείας στα εγκαίνια για επικοινωνιακούς σκοπούς ενω όπως και ο κ.Παπαδογιάννης, έκανε λόγο για κατήργηση μιας σημαντικής δομής για την αποκατάσταση ΑΜΕΑ.

Τ.Βάμβουκας: Οι σχολικές μονάδες στα Χανιά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα

Με βασικό θέμα τη συζήτηση και λήψη απόφασης από το Σώμα για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά μέσω Σ.Δ.Ι.Τ, συνεχίστηκε το Δ.Σ Χανίων.

"Τα Χανιά έχουν μείνει πολύ πίσω στην σχολική στέγαση καθώς αρκετά σχολεία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα οσον αφορά τις σχολικές αίθουσες"  ένα πρόβλημα που σύμφωνα με τον Δήμαρχο χρήζει άμεσης προτεραιότητας για τα Χανιά και πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων.

Ο Δήμος όπως υποστήριξε έχει ηδη καταθέσει πρόταση για την ένταξη 8 σχολικών μονάδων στο πρόγραμμα Σ.Δ.Ι.Τ. (διαδικασία συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και αφορούν τις περιοχές Ακρωτηρίου, Νέας Κυδωνίας, Περιβολίων και της πόλης των Χανίων  ενώ για δύο απο αυτά οι μελέτες βρίσκονται σε προχωρημένη διαδικασία.

Τη παρουσίαση του έργου από την πλευρά του Δήμου έκανε ο πολιτικός μηχανικός, ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου σε θέματα σχολικής στέγης, κ.Μπροκαλάκης, ο οποίος και αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδικασία κατασκευής νέων σχολικών μονάδων, μέσω της  (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Στο πακέτο αυτό, περιλαμβάνεται και ενα ζήτημα χρόνων για τον δήμο Χανίων, που δεν είναι άλλο απο την ενοποίηση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας με το Δημοτικό Κήπο και η βιοκλιματική αναβάθμιση του πρώτου.

"Ο κ.Σταθάκης είχε υποσχεθεί την ολοκλήρωση της ένταξης αυτών των έργων στο Σ.Δ.Ι.Τ. και ελπίζουμε μετά τον ανασχηματισμό ο νέος Υπουργός να συνεχίσει την παρακαταθήκη του κ.Σταθάκη" υποστήριξε ο κ.Βάμβουκας.

Ο κ.Σκουλάκης, υποστήριξε την προσπάθεια του κ.Βάμβουκα για ένταξη των σχολείων στο Σ.Δ.Ι.Τ αλλά όπως είπε διατηρεί κάποιες αμφιβολίες τώρα που ο κ.Σταθάκης δεν είναι πλέον στο "τιμόνι".

Όσον αφορά το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ο κ.Σκουλάκης ενημέρωσε οτι υπάρχει ήδη μελέτη για την βιοκλιματική αναβάθμιση του Πάρκο ειρήνης και φιλίας, που έχει υποβληθεί παλαιότερα απο τον δήμο Χανίων σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Χανίων και έθεσε ερώτηση στον δήμαρχο αν πρόκειται να αξιοποιηθεί αυτή η μελέτη.

Τόσο η κυρία Αγγελάκη όσο και ο κ.Παπαδογιάννης έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το κατα πόσο τα οικόπεδα που επρόκειτο να ανεγερθούν οι σχολικές μονάδες είναι άρτια και υπολογίσιμα ενώ εκφράστηκαν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πόσο αξιόπιστα είναι τα προγράμματα Σ.Δ.Ι.Τ. και κατά πόσο θα προχωρήσουν.

Ο δήμαρχος Χανίων απαντώντας στον κ.Σκουλάκη είπε ότι "εμείς θέλουμε να προσδώσουμε μια δυναμική.Τώρα όσον αφορά για τις εγγυήσεις, αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Και εσείς πολλές φορές,κ.Σκουλάκη, δώσατε εγγυήσεις και δεν προχώρησαν. Οσον αφορά την ερώτηση για την μελέτη που θέσατε, το πάρκο είχε απενταχθεί διότι δεν έπεισε την διαχειριστική αρχή για την αναβάθμιση του οπότε δεν θα προτείνουμε την ίδια μελέτη."Η κ.Νάνσυ Αγγελάκη επισήμανε ωστόσο οτι το Υπουργείο δεν είχε απεντάξει την μελέτη που είχε κατατεθεί επι δημαρχίας του κ.Σκουλάκη αλλά όπως τους είχε ενημερώσει το ίδιο του Υπουργείο ναι μεν είχε εγκριθεί ωστόσο δεν υπήρχαν χρήματα για την υλοποίησει της μελέτης.

Οσον αφορά την ερώτηση που τέθηκε απο τον κύριο Παπαδογιάννη και την κυρία Αγγελάκη για την ωριμότητα των οικοπέδων ο δήμαρχος απάντησε ότι "κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν είναι σε καλό δρόμο να υλοποιηθούν και μέχρι η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της αυτά τα πράγματα θα έχουν ολοκληρωθεί."

Ο κ.Παπαδογιάννης,στη συνέχεια, ανέφερε οτι η πολιτική του παράταξη επικροτεί την διαδικασία αυτή και "ελπίζουμε να προχωρήσει η διαδικασία". Ωστόσο όπως επισήμανε "μας φαίνεται περίεργο που ο κ.Βάμβουκας είναι υπέρ του Σ.Δ.Ι.Τ. καθώς παλαιότερα είχε άλλη γνώμη"(...) "εμένα τουλάχιστον οι πληροφορίες μου λένε οτι στα Σ.Δ.Ι.Τ., προτεραιότητα έχουν τα μεγάλα έργα" εκφράζοντας τις αμφιβολίες του κατά πόσο πρόκειται να ολοκληρωθεί αυτή η ένταξη των 8 σχολείων στα Σ.Δ.Ι.Τ.

"Οσον αφορά το πάρκο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, ο δήμος Χανίων φαίνεται οτι δεν έχει κανένα απολύτως σχεδιασμό. Όταν μιλάς για Σ.Δ.Ι.Τ. την διαδικασία την αναλαμβάνει ο ανάδοχος,εμείς τι τελικά θα κάνουμε;Γνωρίζουμε τι ζητάμε;Έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της δημοτικής θητείας.Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να πούμε οτι επικροτούμε την ανέγερση νέων σχολικών στεγών αλλα είναι πολύ χρονοβόρο και περιμένουμε νέες απαντήσεις επι του θέματος."

Ο κ.Σαρρής κατηγόρησε τον δήμαρχο Χανίων οτι τα Σ.Δ.Ι.Τ. όπου έχουν εφαρμοστεί έχουν αποτύχει και το κόστος που πληρώνει ο Ελληνικός λαός είναι αυτό της ιδιωτικοποίησης."Ο κ.Σταθάκης δεν αποτελεί εγγύηση διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα." ενώ συμπλήρωσε ότι "τα σχολικά κτίρια αποτελούν στόχο για ιδιωτικοποίηση"."Η κοινωνία των Χανίων θέλει σχολικές στέγες όχι όμως να γίνει ιδιωτικοποίηση των σχολείων. Επίσης, δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα αυτό το πρόβλημα μέσω των ΣΔΙΤ, ακόμα και αν γίνουν οι ανάλογες συστάσεις.

Τέλος ο κ.Σαρρής τόνισε ότι το κόστος είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό που κοστολογούσε ο ΟΣΔΕ." 

Κατά της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν Παπαντωνάκης και Ρίζος, αφού εξαρχής δεν συμφωνούσαν όπως είπαν την ιδιωτικοποίηση της σχολικής στέγης ενώ υπέρ ψήφισε η παράταξη του κ.Σαρρή και κ.Παπαδογιάννη.