Τον κίνδυνο η Κρήτη να μείνει σε σχέση με την  υπόλοιπη χώρα, ουραγός στις υποδομές, επεσήμανε από τα Χανιά ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς του νομού στο ΕΒΕΧ. 

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Κρήτη έχει πολλαπλάσιες οικονομικές δυνατότητες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα αλλά χρειάζεται άλλη πολιτική προκειμένου αυτό το αναπτυξιακό απόθεμα του νησιού να μπορέσουμε να το ξεκλειδώσουμε προς όφελος πρωτίστως των πολιτών της Κρήτης.

Υπογράμμισε δε, ότι υπάρχει προοπτική η Ελλάδα με πρωτεργάτη την Κρήτη να κάνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα και να επιστρέψει σε κλίμα επιστοσύνης,  μια λέξη “κλειδί” για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΝΔ επιμένει, όπως είπε, στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής.

Στη συνάντηση, φορείς του νομού ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και ο τομέας της επιχειρηματικότητας, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δίνει το στίγμα της πολιτικής του κόμματός του γύρω από αυτά.

Η Κρήτη κινδυνεύει να μείνει πίσω στις υποδομές

“Η Κρήτη κινδυνεύει να μείνει πίσω στις υποδομές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αναφέρομαι και στον ΒΟΑΚ, και στο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, και στις υποδομές διαχείρισης υδάτων, περιβαλλοντικές, έργα βιολογικών καθαρισμών.

Για τον ΒΟΑΚ αναμένω από τους φορείς του νησιού με πιο οργανωμένη και εμπεριστατωμένη προσέγγιση για το πώς μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το έργο. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, η Κρήτη δεν μπορεί να πηγαίνει μπροστά και να κάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό με αυτόν τον δρόμο.”

Για τη μείωση των τελών στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος

“Τα πράγματα είναι απλά. όσο παρατείνονται οι συμβάσεις παραχώρησης τότο μικρότερο είναι το κόστος χρήσης. Θυμίζω ότι η αρχική σύμβαση για το Ελ. Βενιζέλος ήταν 50 χρόνια και το 1994 το ΠΑΣΟΚ τη μείωσε στα 30. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Ελ. Βενιζέλος να γίνει το πιο ακριβό αεροδρόμιο στην Ευρώπη. Έχουμε τη δυνατότητα μέσα από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης να δούμε και το θέμα των τελών. Θεωρώ ότι η επένδυση της Fraport, είναι μια κατά βάση σωστή επένδυση που αναβαθμίζει τα αεροδρόμια, τα Χανιά είχαν την ιδιαιτερότητα να είναι το μόνο αεροδρόμιο που ήταν ήδη αντικείμενο σημαντιής αναβάθμισης από τον δημόσιο κορβανά, αλλά είναι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν”

Απαιτείται σε μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

“Δεν μπορεί η προσπάθεια διαχείρισης απορριμμάτων να μένει ημιτελής. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι και σε αυτόν τον τομέα απαιτείται σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε επίπεδο μεγαλύτερης κλίμακας για να μπορούν κάποια από τα έργα αυτά διαχείρισης να είναι οικονομικά βιώσιμα.”

Πρέει να υπάρξει κανονιστική παρέμβαση του κράτους για τις περιπτώσεις  airbnb

“Πρέπει να δούμε το τέλος διανυκτερεύσεων, δεν μπορούμε να προσθέσουμε μια ακόμα φορολογική επιβάρυνση σε ένα ήδη επιβαρυμένο φορολογικό προϊόν. Είναι αδιανόητο το ζήτημα της τουριστικής ενοικίασης σπιτιών (airbnb) να μένει έξω από την κανονιστική παρέμβαση του κράτους. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία όπως το κάνουν και άλλες χώρες για μια φορολόγηση ως εισόδημα.”

Υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κρήτη

Για την Κρήτη απόλυτη προτεραιότητα είναι το έργο διασύνδεσής της με την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι έργο αιχμής και για τον ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ανεκμετάλλευτο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπό την προϋπόθεση να είμαστε προσεκτικοί στις χρήσεις γης, να μην κανιβαλίζουμε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

“Το ζήτημα εξακολουθεί να είναι ζήτημα ανοιχτό νομικά και πολιτικά, ειδικά το θέμα του κατοχικού δανείου που αποτελεί ιδιαιτερότητα και αφορά στην Ελλάδα.”

Δεν θα επηρεαστούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις από το αποτέλεσμα των εκλογών

“Οι Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι ένα αποτέλεσμα σε κάεθ περίτπωση είναι σεβαστό. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές, σχέσεις γεωπολιτικά σημαντικές και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεαστούν από το εκλογικό αποτέλεσμα.”

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής της ΝΔ σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

1) Άλλο φορολογικό πλαίσιο. Με υπερβολικά υψηλούς φορολογικούς συντελεστές αποθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα και ενθαρρύνουμε τη φοροδιαφυγή. 

“Οι φορολογικοί συντελεστές θα μπορούν να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται με την προϋπόθεση ότι θα βρούμε σε πρώτη φάση ισοδύναμες περικοπές δαπανών. Δεν μασάω τα λόγια μου. Αν κόψουμε φόρους 2 δις θα πρέπει να βρούμε 2 δις δαπανών να κόψουμε και έχουμε εντοπίσει τέτοια πεδία δαπανών.

2) Η ρευστότητα. Καμία οικονομία δεν μπορεί να πάρει μπρος αν δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί υγειώς και να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις. Αυτό σημαίναι αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με βελτίωση νομοθετικού πλαισίου και πίεση προς τις τράπεζες.

3) Γραφειοκρατία και αδειοδοτήσεις. Χρειαζόμαστε μια συνολική απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών, κυρίως ως προς τα θέματα που αφορούν στις χρήσεις γης. 

 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook