Στις ατελείωτες χαραμάδες του υπεδάφους, στον αιώνια σκοτεινό και αφιλόξενο υπόγειο κόσμο του πλανήτη μας , υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που διατηρεί το θαύμα της ζωής.

Τα τρωγλόβια είδη –ο τεχνικός όρος για μια σειρά σπηλαιόβιων ειδών σαλιγκαριών, αραχνών, καρκινοειδών, εντόμων, αμφιβίων, ψαριών, κ.ά. – εξελίχθηκαν σε απομόνωση και μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είναι τυφλά, άχρωμα και λεπτοκαμωμένα, έχουν μεγάλα άκρα και υπερευαίσθητα απτικά και χημικά αισθητήρια.

Η ζωή τους είναι μονότονη, χωρίς νυχθήμερους ή εποχικούς ρυθμούς και είναι ικανά να επιζούν μεγάλες περιόδους ασιτίας. Η ύπαρξη τους δημιουργεί ερωτηματικά: Πώς βρέθηκαν εκεί και πότε; Γιατί παραμένουν εκεί; Πώς μπορούν και επιβιώνουν;

Η εισήγηση με τον τίτλο “Από τους δράκους μέχρι τα γονίδια: μελετώντας τις μορφές ζωής του υπόγειου κόσμου” θα γίνει από τον βιολόγο Καλούστ Παραγκαμιάν, επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τουWWF Ελλάς και του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας.

Ξεκινώντας από μια σύντομη περιγραφή των οικολογικών χαρακτηριστικών του υπόγειου περιβάλλοντος, ο εισηγητής θα εξειδικεύσει στις προσαρμογές που επέτρεψαν στα τρωγλόβια είδη να ζουν στα όρια της ύπαρξης, με αναφορές και πολλές εικόνες από τη σπηλαιόβια πανίδα διάφορων περιοχών του πλανήτη και φυσικά της Ελλάδας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Δαρβινικών Δευτέρων είναι η συζήτηση που ακολουθεί την εισήγηση.

Δεύτερα 14 Νοεμβρίου 2016, 7.00 μμ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook