Η ανάγκη συνέχισης του προγράμματος προστασίας του απειλούμενου ενδημικού δέντρου της Κρήτης, της αμπελιτσιάς, επισημάνθηκε σήμερα στις εργασίες της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του τριετούς προγράμματος "Επιτόπια και εκτός τόπου διατήρηση της αμπελιτσιάς στην Κρήτη, 2014-2016". 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιου Φρίμπουργκ της Ελβετίας, που ειδικεύεται στη μελέτη σπάνιων και αρχαίων ειδών δέντρων, όπως η αμπελιτσιά, και υλοποιήθηκε με το συντονισμό του ΜΑΙΧ και σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις Δασών της Κρήτης, με τοπικές Δημοτικές αρχές, σχολεία και άλλους φορείς.

Όπως είπε στο Flashnews.gr η κα Παναγιώτα Γώτσιου, υπεύθυνη συντονισμού του έργου, οι δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν ενθαρρυντικές, αλλά για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην διάσωση της αμπελιτσιάς το έργο πρέπει να συνεχιστεί.

 

Στην διάρκεια των εργασιών της ημερίδας στην οποία παρέστη και η Βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, έγιναν παρουσιάσεις αποτελεσμάτων επιμέρους δράσεων που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η αμπελιτσιά (με το επιστημονικό όνομα Zelkova abelicea), που είναι κυρίως γνωστή από την κατασκευή της παραδοσιακής ‘κατσούνας’, είναι ένα είδος δένδρου που υπάρχει μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο. Θα μπορούσε να είναι το εμβληματικό δέντρο της Κρήτης καθώς απαντάται σε όλους τους ορεινούς όγκους του νησιού, σε μικρούς ή μεγάλους πληθυσμούς, και είναι από τους πιο παλιούς ‘κατοίκους’ του νησιού:

Απολιθώματα ηλικίας περίπου 8 εκατομ.ετών από το πρόγονο (αρχέγονο)  είδος της αμπελιτσιάς έχουν βρεθεί στην περιοχή της Μακρυλιάς, στην ανατολική Κρήτη. Είναι ένα σπάνιο και μοναδικό κομμάτι της φυσικής μας κληρονομιάς που υποχρεούμαστε να το διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές. 

Λόγω αυτής της σπανιότητάς της, περιλαμβάνεται και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία για Οικοτόπους 92/43), την εθνική νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 67/81) και από διεθνείς Συνθήκες όπως αυτή της Βέρνης. Επίσης, είναι ένα από τα περίπου 2.500 φυτικά είδη στον κόσμο που θεωρούνται Κινδυνεύοντα (Endangered) με εξαφάνιση με βάση τον Διεθνή Οργανισμό για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN, 2012).