Το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ), πήρε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης από τη Διυπουργική Επιτροπή για τον «Συντονισμό της Κυβερνητικής Πολιτικής για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις»,  η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέξανδρου Φλαμπουράρη.

Συγκεκριμένα σε σχετική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής ενέκριναν την εισήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών η οποία θέτει σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο που αποτελεί πάνδημο αίτημα για την Κρήτη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

"Εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργού Υποδομών-Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για τη δυναμική και ταχύτατη εκκίνηση του έργου.

Το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ), πήρε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης από τη Διυπουργική Επιτροπή  για τον «Συντονισμό της Κυβερνητικής Πολιτικής για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις»  η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέξανδρου Φλαμπουράρη. 

Συγκεκριμένα  σε σχετική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής ενέκριναν τη σχετική εισήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών  η οποία θέτει σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο που αποτελεί πάνδημο αίτημα για την Κρήτη. 

Η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο υποδομής στην περιοχή της Κρήτης και εντάσσεται στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών επενδύσεων. 

Οι εξαγγελίες χρόνων  από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που βασίζονταν σε έωλους σχεδιασμούς του Β.Ο.Α.Κ  ποτέ δεν είχαν προχωρήσει τη διαδικασία  υλοποίησης του έργου, το οποίο σήμερα, αναμένεται να προχωρήσει, να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο λαό της Κρήτης, μέσω μίας υψηλών προδιαγραφών διαγωνιστική διαδικασία με  εγγυήσεις διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Όσον αφορά στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης του έργου, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης τόνισε χαρακτηριστικά: «Το έργο θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση της ΕτΕΠ και ταυτόχρονη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Τράπεζας βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και ταυτόχρονα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας», κατέληξε ο υπουργός."

Ανακοίνωση Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη

"Την ικανοποίηση του εκφράζει ο Βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή, για την έναρξη της διαδικασίας κατασκευής του Β.Ο.Α.Κ..
Ο κος Βαρδάκης, ενημερώθηκε από τον γ.γ. Υποδομών κο Δέδε, αναφορικά με την διαδικασία και όπως τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, έχοντας την έγκριση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την έκδοση μελετών το επόμενο πεντάμηνο, με σκοπό το πρώτο εξάμηνο του 2017 να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι δεν υπόσχεται απλά μεγάλα έργα για το νησί μας, αλλά δείχνει έμπρακτα ότι η κατασκευή μεγάλων έργων όπως ο Β.Ο.Α.Κ., αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών επενδύσεων.»"