Το μυρμήγκι της Αργεντινής, ένα έντομο που έχει καταφέρει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής, πραγματικά ξέρει από καλό φαγητό: διαθέτει 116 διαφορετικούς υποδοχείς γεύσης, συγκριτικά με μόλις πέντε στον ανθρώπινο ουρανίσκο.

Το συμπέρασμα προκύπτει από τη μελέτη της γενετικής αλληλουχίας του εξάποδου εισβολέα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Science.

H γενετική ανάλυση αποκαλύπτει ότι το μυρμήγκι της Αργεντινής (Linepithema humile) διαθέτει επίσης 367 υποδοχείς όσφρησης, διπλάσιους από ό,τι η κοινή μέλισσα.

«Τα μυρμήγκια είναι εδαφόβια πλάσματα, που περπατούν σε μονοπάτια, και πολλά από αυτά περνούν όλη τη ζωή τους στο σκοτάδι. Είναι επομένως λογικό να έχουν αναπτύξει οξεία αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης» εξηγεί στο AFP ο Νιλ Τσούτσουι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι αισθήσεις του L.humile ίσως το έχουν βοηθήσει στην προέλασή του σε όλη την υδρόγειο: Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει γιγάντιες αποικίες του κοινωνικού εντόμου, οι οποίες φαίνονται να προέρχονται από κάποια κοινή προγονική αποικία στη Νότιο Αμερική.

«Το μυρμήγκι της Αργεντινής είναι είδος ειδικής σημασίας λόγω του οικολογικού του αντίκτυπου» επισημαίνει ο Δρ Τσούτσουι.

«Ο χάρτης του γονιδιώματός του θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια για όσους προσπαθούν να αναπτύξουν αποτελεσματικές, στοχευμένες μεθόδους για τον έλεγχό του».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook