Την οξεία κριτική της αντιπολίτευσης και όχι μόνο αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξαιτίας του υψηλότατου κόστους εξοπλισμού του καινούργιου προεδρικού αεροπλάνου, του «Air Sarko One» όπως αποκαλείται από τον Τύπο. Τη στιγμή που άλλοι ηγέτες, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ταξιδεύουν σαν κοινοί θνητοί χρησιμοποιώντας τις αεροπορικές εταιρείες, ο Σαρκοζί και η σύζυγος του Κάρλα Μπρούνι επιμένουν στην πολυτέλεια στη μεταφορά και στη διαμονή όπου κι αν πηγαίνουν.

Το Airbus A330 συνολικού κόστους 57 εκατομμυρίων ευρώ που αγοράστηκε από την Αir Caraibes, αεροπορική εταιρεία της Καραϊβικής, διαθέτει κρεβατοκάμαρα με διπλό κρεβάτι και μηχανή Nespresso. Σε πρόσφατη ανακαίνισή του, η Γαλλίδα Πρώτη Κυρία φρόντισε για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου μουσικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός DVD player. Αυτό όμως που προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών ήταν η εγκατάσταση δύο υπερσύγχρονων ηλεκτρικών φούρνων συνολικής αξίας 75.000 ευρώ.

Παρόλο που ακόμα και στην πρώτη θέση των αεροπορικών εταιρειών υπάρχει μόνο ένας φούρνος μικροκυμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος δε μπορεί να στερηθεί την υψηλή γαστρονομία ακόμα και στα ταξίδια του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μέρα που βγήκε στη δημοσιότητα το αστρονομικό ποσό που δόθηκε για τους φούρνους, ο Σαρκοζί με επιστολή του ζήτησε από τους βουλευτές τη μείωση των εξόδων.Άλλες πρωτοφανείς ανέσεις στην ιστορία της αεροπορίας αποτελούν τα ηλεκτρικά στόρια που τοποθετήθηκαν στην καμπίνα και η ειδική πόρτα ασφαλείας στην είσοδο του γραφείου του που κόστισαν 1.141.000 ευρώ το καθένα. Επιπλέον, υπάρχει αμυντικό πυραυλικό σύστημα, ιατρείο και αίθουσα συσκέψεων.

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση έχει φέρει σε αμηχανία το Γάλλο πρόεδρο, τονίζοντας την αναφορά του γαλλικού Λογιστηρίου του Κράτους ως παράδειγμα της μεγάλης ζωής που κάνει. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για εκείνον και για την Κάρλα Μπρούνι, αφού άλλες δημόσιες αναφορές εξόδων έδειξαν ότι το ζευγάρι χρησιμοποιούσε τα χρήματα των φορολογουμένων για να πληρώσει πρόστιμα για καθυστερήσεις πληρωμών των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, φαίνονται να μην επηρεάζονται από τις επικρίσεις, καθώς φωτογραφίζονται χαλαροί στο εξοχικό του προέδρου στη Ριβιέρα και ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις διακοπές τους ολόκληρο το μήνα του Αυγούστου σε άλλο προορισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι η Πρώτη Κυρία βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα!