Η απουσία της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα που δεν συνοδεύει στο τελευταίο του ταξίδι επί ευρωπαϊκού εδάφους τον σύζυγό της, επέβαλε την απουσία και των συζύγων όσων παρακάθονται στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του (απερχόμενου) αμερικανού προέδρου, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο προεδρικό Μέγαρο.

Ο επίσημος και τιμώμενος καλεσμένος Μπαράκ Ομπάμα κάθεται στην κορυφή και την κεντρική θέση του τραπεζιού, έχοντας στα αριστερά του τον οικοδεσπότη – πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στα αριστερά του, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δίπλα στον κ.Παυλόπουλο κάθεται ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και κατά σειρά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στηνΑθήνα κ.Πάιατ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Αντίστοιχα στα δεξιά τουκ.Ομπάμα και δίπλα στον κ.Τσίπρα κάθονται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο Έλληνας ομόλογός του Ευκλείδης Τσακαλώτος.  

Οι γραβάτες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μείνει πιστός στην απόφασή του να μη φορά γραβάτα και τον ακολούθησε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πριν από τις επίσημες προσφωνήσεις – αντιφωνήσεις των δύο προέδρων έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών από τη μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης,η μπάντα έπαιξε τέσσερα τραγούδια: Το Imagine και το Sound of Silense, το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» και το Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ. Μάλιστα, αναφορά στο στίχο του Οδυσσέα Ελύτη έκανε στην προσφώνησή του ο κ.Παυλόπουλος, λέγοντας «Μη παρακαλώ σας,μη,  λησμονάτε τη χώρα μου». 

Στην αντιφώνησή του, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε και πάλι λέγοντας στα ελληνικά «καλησπέρα». 

Το μενού

Οι δύο πλέον έμπειροι σεφ του Προεδρικού μεγάρου, ο Στέφανος Τσιαμπαλής και ο βετεράνος Θανάσης Σκούρας, επιμελήθηκαν το μενού για το επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμήν του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, οι δύο σεφ ετοίμασαν ως πρώτο πιάτο γαρίδες με ρύζι, ως κύριο  σφυρίδα Λευκάδας με βραστά λαχανικά με συνοδεία λευκού κρασιού. Το επιδόρπιο θα είναι γλυκό με κάστανα, ενώ στο τέλος θα προσφερθεί καφές ή τσάι.

Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Σκούρας, που ήταν σεφ επί εποχής Κωνσταντίνου Τσάτσου και Κωνσταντίνου Καραμανλή,  πηγαίνει εθελοντικά στο Προεδρικό για να βοηθά στην  κουζίνα όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος παραθέτει επίσημα γεύματα σε σημαντικές προσωπικότητες της παγκοσμίου σκηνής, όπως για παράδειγμα ο Φρανσουά Ολάντ.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook