Σημαντικά αναπτυξιακά θέματα του Οροπεδίου Λασιθίου συζήτησε σε σύσκεψη στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιώργο Δέδε και τον αν. Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Πλευράκη ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης. 
Στην συνάντηση στο Υπουργείο στην Αθήνα, υπήρξε επικέντρωση στην κατασκευή νέου αρδευτικού στο δήμο όπως επίσης η αποκατάσταση-παγκόσμια προβολή των παραδοσιακών ανεμόμυλων. 

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να συσταθεί άμεσα ομάδα μελέτης από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με την αποκατάσταση και αξιοποίηση των ανεμόμυλων στο οροπέδιο Λασιθίου, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πλευράκης επεσήμανε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του οροπεδίου να χαρακτηριστούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την  UNESCO. 

Επισημαίνεται  ότι η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κυρία Τζιτζικώστα είχε επισκεφθεί το φετινό Καλοκαίρι με τον κ. Πλευράκη, τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη στο οροπέδιο Λασιθίου. Μάλιστα η κα. Τζιτζικώστα, μετά από ξενάγηση, είχε δηλώσει εντυπωσιασμένη και είχε χαρακτηρίσει ως μοναδικής ομορφιάς το τοπίο με τους ανεμόμυλους στη περιοχή.  

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του από την συνάντηση, ενώ δήμος, Υπουργείο Υποδομών, και ΥΠΕΞ ξεκινούν άμεση συνεργασία για τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να υποβληθεί το σχετικό αίτημα προς την UNESCO για τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.
Αναφορικά με το αρδευτικό, αναπτυξιακό έργο που ήδη έχει εξαγγελθεί, ο κ. Δέδες επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ύψους 3.000.000 € ενώ τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook