Το παράδοξο της αποκοπής της βεβαίωσης και είσπραξης κρατικών εσόδων, από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο και της ανάθεσής τους σε μια ανεξάρτητη από το Υπ. Οικονομικών Ανεξάρτητη Αρχή, συζήτησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ Χανίων και Ρεθύμνου, στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν σε αίθουσα του ΜΑΙΧ στα Χανιά.

Οι εφοριακοί θεωρούν ότι η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία θα λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017, θα επηρεάσει και τις εργασιακές σχέσεις με αδιαφανείς διαδικασίες στελέχωσης και αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Χανίων – Ρεθύμνου, Ιωάννα Μπαχουντάκη:

Η Ανεξάρτητη Αρχή είναι τελείως αυτόνομη σε σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών και εκεί είναι και το παράδοξο, άλλος θα αποφασίζει τη φορολογική πολιτική, δηλαδή το Υπ. Οικονομικών και άλλος θα προβαίνει στην είσπραξη και βεβαίωση των φόρων, δηλαδή η Ανεξάρτητη Αρχή. Η διοίκηση θα απαρτίζεται από πενταμελές συμβούλιο στο οποίο μετέχει εκπρόσωπος της Κομισιόν χωρίς ψήφο αλλά ως εμπειρογνώμονας. Η δε επιλογή του Διοικητή θα γίνεται από μια επιτροπή στην οποία θα μετέχουν 2 εκπρόσωποι της Κομισιόν. Η ανεξαρτησία δηλαδή ουσιαστικά έχει αυτοτορπιλιστεί. Είναι ένας νέος θεσμός που αναμένεται να αλλάξει και τις εργασιακές μας σχέσεις.

Στη Συνέλευση καλεσμένη ήταν και η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Άννα Πουλάκη η οποία μίλησε για το τι θα σημάνει η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα συνδεθεί ακόμα και με την εφαρμογή του κόφτη, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες μόνες τους κατάφεραν να πετύχουν αύξηση των εσόδων:

Μέσα από την ενημέρωση θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε ή ακόμα και να προτείνουμε λύσεις που θα βελτιώνουν και τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τη λειτουργία των υπηρεσιών οι οποίες στην ουσία υλοποιούν τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέσα από την εργασία μας διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον και τα έσοδα. Το πόσο αποτελεσματικά θα λειτουργεί αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή έχει να κάνει προσφανώς και με το δημόσιο συμφέρον αλλά και με τη λειτουργία του “κόφτη”. Εμείς μέσα από την παρέμβασή μας και τη δουλειά μας, προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη στιγμή που θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο κόφτης. Ήδη τα έσοδα είναι αυξημένα στο 1ο 10μηνο του 2016 και νομίζουμε ότι αυτό θα αποτραπεί. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι η δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες λειτουργούν όπως πρέπει και φέρουν σε πέρας τη δουλειά τους.

Στη Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν και άλλα κλαδικά θέματα καθώς και ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της Εφορίας στα Χανιά. Όπως τόνισε η κα Μπαχουντάκη:

Το κτίριο στα Χανιά εξωτερικά διαλύεται, εσωτερικά στον 2ο και 3ο όροφο κρέμονται οι αμίαντοι, τα πατώματα έχουν φθορές ενώ οι σεισμοί έχουν αφήσει ρωγμές σε όλους τους ορόφους. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές, έχουμε κινήσει γη και ουρανό αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Είχε προταθεί προ κρίσης ένα οικόπεδο του Υπ. Οικονομικών στις Μουρνιές να χτιστεί προκειμένου να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών. Αυτό πια με τα σημερινα δεδομένα δεν περιμένουμε να υλοποιηθεί. Εμείς θέλουμε να δουλεύουμε σε ένα κτίριο ασφαλές.

Στο περιθώριο της Συνέλευσης η κα Μπαχουντάκη αναφέρθηκε και στην υψηλή φορολόγηση η οποία βαραίνει περισσότερο τους απλούς πολίτες και μισθωτούς, όταν ρωτήθηκε για το τι εισπράττουν από τον κόσμο καθημερινά λόγω της θέσηςστην οποία βρίσκονται:

Μην ξεχνάτε ότι και εμείς φορολογούμαστε. Είμαστε μισθωτοί, είμαστε τα εύκολα θύματα φορολογικά. Σίγουρα το πρόβλημα του κόσμου το καταλαβαίνουμε και μέσα από τη δικές μας φορολογικές υποχρέωσεις. Υπάρχει υπερφορολόγηση, δεν ξέρω σε ποιο άλλο κράτος του κόσμου είναι τόσος υψηλός ο φόρος, 24% ΦΠΑ που μετακυλύεται στον πολίτη ο οποίος τον πληρώνει με τον πολύτεκνο να είναι ο εύκολος χρηματοδότης του κράτους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook