Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Συλλόγου μας έκτακτη συνεδρίαση με θέμα το νέο κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων που έχει τεθεί σε διαβούλευση από το Δήμο Χανίων. Στον κανονισμό αυτό που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει στα χέρια του και επεξεργάζεται ο Δήμος, εμείς καλούμαστε να δώσουμε προτάσεις εντός 15 ημερών.

Το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο κινείται ο νέος κανονισμός σχετικά με την πρόσβαση των πεζών, των ΑμεΑ και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ παρόλο που επί του παρόντος αυτή η πρόσβαση δεν υφίσταται σχεδόν σε κανένα σημείο (πεζοδρόμιο ή πεζόδρομος) της πόλης χωρίς για αυτό να ευθύνεται ο τρόπος παραχώρησης των τραπεζοκαθισμάτων. Αντιθέτως, η μη προσβασιμότητα σε αυτούς τους χώρους οφείλεται στην παντελή έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος από το Δήμο Χανίων καθώς και σε κατά τόπους παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, στην οποία φυσικά ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ.

Το τι προβλέπει με λίγα λόγια ο νέος κανονισμός, τι μας βρίσκει σύμφωνους, τι αντίθετους και τι συνέπειες έχει αναφέρονται παρακάτω.

1. Για τα πεζοδρόμια απαιτείται ελάχιστος πλάτος 3μ ώστε να μπορεί να παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος. Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται πεζοδρόμιο που να έχει 3μ πλάτος χωρίς να έχει οποιοδήποτε “εμπόδιο” πάνω (στύλο, περίπτερο, δέντρο, σκαλοπάτια κατοικιών). Το σκεπτικό των 3μ βασίζεται στην ελεύθερη πρόσβαση του 1,5μ για πεζούς και ΑμεΑ, κάτι που προφανέστατα ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ, καθώς εκτός από επιχειρηματίες, όλοι μας ανήκουμε στην ευρύτερη κατηγορία των πεζών. Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν ελάχιστα πεζοδρόμια στην πόλη που παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση 1,5μ σε πεζούς και ΑμεΑ χωρίς να διακόπτονται από εμπόδια και φυσικά χωρίς να παρέχουν ράμπα, η οποία ως επί το πλείστον είτε καταπατείται από παρανόμως σταθμευμένα οχήματα είτε από στύλους ή κάδους του ίδιου του Δήμου. Για την παραχώρηση τραπεζοκαθισμάτων η ελάχιστη παραχώρηση που δίνεται είναι τα 1,20μ (πράγμα που σημαίνει ότι εάν υπάρχει ελεύθερος διαθέσιμος χώρος 1,10μ, ο Δήμος δεν παραχωρεί ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΩΡΟ) ώστε η συνολική παραχώρηση να μην ξεπερνά το 40% του πεζοδρομίου, καθώς και το 25% της πρόσοψης του καταστήματος. Το ελάχιστο όριο του 1,20μ κατευθείαν ακυρώνει τουλάχιστον το 80% των τραπεζοκαθισμάτων της πόλης καθώς αυτό το πλάτος του 1,20μ σε συνδυασμό με το 40% του συνόλου του πεζοδρομίου είναι που προκαλεί την απαίτηση ύπαρξης πλάτους πεζοδρομίου τουλάχιστον 3μ. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι ΝΑ ΜΗΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΠΛΑΤΟΣ 1,20μ. Πιστεύω είναι εμφανές και προφανές ότι μπορούν να υπάρξουν και να χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο τραπεζοκαθίσματα με λιγότερο πλάτος (υπάρχουν και άλλα σχήματα εκτός του τετραγώνου και να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι όλα τα ΚΥΕ εστιατόρια).

2. Στους πεζόδρομους, η παραχώρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνόλου, με ελάχιστο πλάτος 1,20μ. Υπάρχουν δύο κατηγορίες πεζόδρομων, οι οποίοι αναλόγως της κλίσης, της μορφολογίας, του κυμαινόμενου πλάτος και άλλων (;) χαρακτηριστικών χωρίζονται σε προσβάσιμους από όχημα ή μη. Ο διαχωρισμός τους δεν είναι σαφής καθώς υπάρχουν πεζόδρομοι ίδιοι μεταξύ τους που χωρίς κανένα λόγο ανήκουν στη μία ή την άλλη κατηγορία.

α) Πεζόδρομοι με δυνατότητα πρόσβασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης χρειάζονται ελάχιστο πλάτος ελεύθερης πρόσβασης των οχημάτων τα 3μ, κάτι που ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ.

β) Πεζόδρομοι χωρίς δυνατότητα πρόσβασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης χρειάζονται ελάχιστο πλάτος ελεύθερης πρόσβασης 2μ. Γιατί να μην ισχύει και εδώ το ελάχιστο πλάτος του 1,5μ που ισχύει για τα πεζοδρόμια;

Ας μας εξηγήσει ο Δήμος το σκεπτικό των δύο μέτρων καθώς και τον τρόπο διαφοροποίησης των δύο κατηγοριών.

3. Η πρόσοψη των καταστημάτων μπορεί να καλύπτεται κατά 25% από τραπεζοκαθίσματα (εκτός εάν προβάλλονται σε πλατεία ή σε “εξαιρούμενες” οδούς) και τα τραπεζοκαθίσματα μπορούν να βρίσκονται μόνο επί της προσόψεως του καταστήματος. Φυσικά και εδώ υπάρχουν δρόμοι που ως δια μαγείας εξαιρούνται και ως προς το 25% και ως προς τον περιορισμό του εάν μπορούν να βγάλουν στην απέναντι πλευρά. Με ποιο σκεπτικό ορίζεται το ποσοστό του καταστήματος που θα χρησιμοποιεί ο επιχειρηματίας; Το 25% (ή 5% σε άλλες αδικαιολόγητες περιπτώσεις) της πρόσοψης σε συνδυασμό με το ελάχιστο 1,20μ πλάτους ακυρώνει πάνω από το 80% των τραπεζοκαθισμάτων της πόλης.

4. Στις πλατείες, η επιφάνεια που παραχωρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% της επιφάνειας που είναι διαμορφωμένη για κίνηση και στάση πεζών, ενώ μπορεί να δίνει από το 70% του μήκους της πρόσοψης του καταστήματος είτε επί της πρόσοψής του είτε επί της προβολής του στην πλατεία. Σε κάποιες πλατείες, βέβαια, δεν επιτρέπεται καθόλου η παραχώρηση τραπεζοκαθισμάτων ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΑΝΗ ΕΞΗΓΗΣΗ, ενώ άλλες πλατείες εξαιρούνται! Δύο μέτρα και δύο σταθμά και εδώ.

5. Σε κεντρικούς δρόμους (Ανδρέα Παπανδρέου, Τζανακάκη, Αποκορώνου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Πειραιώς, Νεάρχου, Σοφοκλή Βενιζέλου και σε όσες -χωρίς επεξήγηση- ορίζονται από το χάρτη της Παλιάς Πόλης) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ λόγω επιβάρυνσής τους! Ο Δήμος μάλλον δεν κατανοεί ότι ο λόγος της κίνησης των πεζών σε αυτές τις οδούς είναι ακριβώς η ύπαρξη ΚΥΕ και εμπορικών.

6. Σε χώρους πρασίνου, πάρκα και παιδικές χαρές απαγορεύεται παντελώς η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ.

7. Εντός της Παλιάς Πόλης ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω εκτός τις αδικαιολόγητες εξαιρέσεις οδών, στις οποίες είτε επιτρέπεται η ΠΛΗΡΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, είτε η παραχώρηση σε μήκος πρόσοψης μέχρι 5% (το 1,20μ ισχύει φυσικά) είτε ισχύει η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΥΕ.

8. Ο Δήμος απαγορεύει την ύπαρξη σταθερών κατασκευών, κάτι που μας ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ και επιτρέπει την τοποθέτηση ομπρελών με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ ώστε να υπάρχει ομοιομορφία. Διαφωνούμε, όμως, με τον τρόπο τοποθέτησης των ομπρελών, καθώς δεν καλύπτει την εκάστοτε περιοχή κάθε ώρα της ημέρας μιας και το εμβαδόν των ομπρελών επιτρέπεται να καλύπτει μόνο το εμβαδόν του παραχωρούμενου χώρου.

Φυσικά, εξαιτίας του πρόχειρου σχεδιασμού και λαθών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου (π.χ. λάθος τοποθέτηση του οδηγού τυφλών), υπάρχουν δρόμοι που παρόλο που έχουν το απαιτούμενο πλάτος των 3μ, τους παραχωρούνται τραπεζοκαθίσματα μόνο από τη μία πλευρά, π.χ. οδός Ποτιέ, ενώ στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη υπάρχουν καταστήματα που χωρίς προφανή λόγο ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ. Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν δρόμοι στους οποίους προσμετράται το σύνολο του πλάτους για τη διέλευση οχήματος, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη δέντρων ενδιάμεσα, που έχει ως προφανή συνέπεια να μην μπορούν να περάσουν οχήματα! Άλλο παράδειγμα, η οδός Χάληδων, στην οποία απαγορεύεται η ύπαρξη οποιουδήποτε στοιχείου -εμπορικού ή ΚΥΕ- επάνω στο πεζοδρόμιο.

Ο Δήμαρχος και η ομάδα του προφανώς ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ εφαρμογής αυτού του κανονισμού.

α) Η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων θα προκαλέσει μείωση του προσωπικού καθώς ο χώρος εξυπηρέτησης θα μπορεί να καλύπτεται από λιγότερα άτομα (ΜΕΙΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ–> ΑΝΕΡΓΙΑ)

β) Η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων: θα προκαλέσει μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες λειτουργούν σχεδόν μόνο με τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων και αυτό θα έχει ως συνέπεια είτε να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων των εκάστοτε ΚΥΕ είτε να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και συνεπώς να βάλουν λουκέτο (ΑΝΕΡΓΙΑ)

γ) Κάποιοι δρόμοι εντός και εκτός της Παλιάς Πόλης θα νεκρώσουν και ταυτόχρονα θα υπάρξει τεράστια ζήτηση σε άλλους με συνέπεια να υπάρξει αύξηση των ενοικίων των καταστημάτων στα οποία παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος (ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ)

δ) Η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων θα προκαλέσει μείωση εκατομμυρίων ευρώ εσόδων του Δήμου, ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση της τιμής του τετραγωνικού των τραπεζοκαθισμάτων είτε με ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Ας μη γελιόμαστε, αυτή τη στιγμή τα περισσότερα έσοδα του Δήμου προέρχονται από τα ΚΥΕ που τώρα θέλει ουσιαστικά να κλείσει.

ε) Η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων και κατά συνέπεια το κλείσιμο πολλών ΚΥΕ θα προκαλέσει πτώση της αξίας του τουριστικού προϊόντος που εκμεταλλευόμαστε. Οι τουρίστες δεν έρχονται στα Χανιά μόνο για να δουν το φάρο αλλά και για να δοκιμάσουν την ελληνική κουζίνα και τον τρόπο διασκέδασης και ζωής μας. Αν ρωτήσεις έναν τουρίστα ποιες λέξεις γνωρίζει, πρώτα θα σου πει “σουβλάκι, ρακή, μουσακά” και έπειτα “Ακρόπολη”.

στ) Για να μπορέσει ο κάθε επιχειρηματίας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, με τους αυξανόμενους φόρους και τη μείωση των τραπεζοκαθισμάτων, θα αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές του, κάτι στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο κόσμος (με τις γνωστές συνέπειες).

Θέλουμε μια πόλη άδεια από κόσμο ή μια πόλη ορθώς αναπτυγμένη;

Άραγε ο Δήμαρχος έχει σκεφτεί αυτές τις συνέπειες ή απλά αδιαφορεί για όλα, όπως κάνει τόσα χρόνια;

Άννα Σαματά
Πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης Ν. Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook