Η τρέχουσα περίοδος είναι, μακράν της  δεύτερης, η χειρότερη για την ιστορία των μηχανικών. Η διαγραφή 4.000 μηχανικών τον τελευταίο χρόνο είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα. Είναι προφανής η αδυναμία δραστηριοποίησης όλο και περισσότερων συναδέλφων που προκαλείται κυρίως από την δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας και του κλάδου. Αναμφισβήτητα και το κύρος του ΤΕΕ μειώνεται στο πέρασμα των δεκαετιών και η απογοήτευση των συναδέλφων αυξάνεται. Μήπως όμως πρέπει να δούμε την άλλη όψη του νομίσματος;

Προσωπικά, παρόλο που δε διαφωνώ ριζικά με τα παραπάνω , θεωρώ ότι το ΤΕΕ προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει στους συναδέλφους ακόμα κι αν αυτό δεν εκτιμάται αναλόγως. Ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθεί κανείς την αξία και τη συνεισφορά του ΤΕΕ είναι να ρωτήσει κάποιον επαγγελματία άλλης ειδικότητας, την άποψη του. Σας προκαλώ λοιπόν να ρωτήσετε έναν οικονομολόγο,  ένα δικηγόρο ή ένα συμβολαιογράφο. ‘Όλοι αναγνωρίζουν το κύρος και τη σημασία του σε σχέση με την προάσπιση των συμφερόντων των μηχανικών. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που στο ¨τιμόνι¨ βρίσκεται ο ακούραστος και εργατικότατος πρόεδρος κ. Γιώργος Στασινός. 

Σχετικά  με τα θέματα της Ανατολικής Κρήτης, αναμφίβολα η λειτουργία της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ υπό την προεδρεία Χαρωνίτη, δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η ¨δαιμονοποιήση¨ των επενδύσεων και η σπάνια λειτουργία του οργάνου ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της θητείας αυτής. Τα παραδείγματα ήταν απανωτά τόσο σε ιδιωτικά, όσο και σε δημόσια έργα. Σε μια εποχή με μέγιστο  πρόβλημα την απασχόληση, το ΤΕΕ/ΤΑΚ προσέφυγε στο ΣΤΕ για ακύρωση τουριστικής επένδυσης (που είχε ήδη εγκριθεί από το ΣΤΕ). Αυτή η πρωτοφανής ενέργεια δίνει και το στίγμα της πολιτικής και των προτεραιοτήτων τόσο της παράταξης Χαρωνίτη (πρώην ΔΗΣΥΜ, πρώην ΠΑΣΚ, νυν ΑΠΡΟΣΥΜΟΙ) όσο και της ΑΜΑΚ.

Επιπρόσθετα σε μια συνεδρίαση της Αντιπροσωπίας του Τμήματος που έγινε στον Άγιο Νικόλαο με σκοπό να δοθεί  ώθηση σε  έργα προτεραιότητας του Ν. Λασιθίου, αντί να συναινέσουν στην προώθηση των συγκεκριμένων έργων , ψήφισαν (από κοινού) μια γενικόλογη απόφαση για στήριξη της προσπάθειας του Ν. Λασιθίου για να βγει από το αναπτυξιακό τέλμα!

Από την πλευρά μας ως ΔΚΜ έχουμε ως βασική αρχή τη δράση γύρω από τρείς  άξονες :

1.    Την ανάπτυξη της Ανατολικής Κρήτης και την αύξηση της απασχόλησης μέσω της μη «δαιμονοποίησης» των ιδιωτικών επενδύσεων και της προώθησης εκείνων των δημοσίων έργων με τη μέγιστη ανταποδοτικότητα στον τόπο. 
2.    Την παρουσία με τεκμηριωμένες  απόψεις σε όλα τα νομοσχέδια και τις διατάξεις που μας αφορούν τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, αντί να ζητούμε να αποσυρθούν.
3.    Την εξωστρέφεια του ΤΕΕ και την συνεισφορά στην κοινωνία και στους συναδέλφους (ενημερώσεις , ημερίδες, κλπ) 

Η έντονη δράση μας την τελευταία τριετία πάνω σε κρίσιμα θέματα του τόπου και του κλάδου και η ξεκάθαρη στόχευση μας στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην καινοτομία, μας δίνει τη δυνατότητα να ξαναζητούμε τη στήριξη των συναδέλφων, κοιτάζοντας τους στα μάτια.

  • Ο Μιχάλης Χωραφάς είναι Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΑΚ και υποψήφιος για την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook