Με ποινή φυλάκισης 21 μήνες με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νεάπολης Λασιθίου ο άνδρας – κυνηγός κατά δήλωση του – που στις 10 Μαρτίου του 2014 εκτέλεσε στην περιοχή της Γρα Λυγιάς της Ιεράπετρας πυροβολώντας τρεις φορές και μάλιστα εξ επαφής τον σκύλου, που προηγουμένως είχε σπάσει στο ξύλο και τον είχε αφήσει παράλυτο.

Η Χρυσάνθη Λιαπάκη, ιδιοκτήτρια του ζώου.

Η Χρυσάνθη Λιαπάκη, ιδιοκτήτρια του ζώου, σύμφωνα με την γραμματέα του σωματείου Ζωόφιλη Δράση Ηρακλείου, Καλλιόπη Μαραβελάκη, η οποία ήταν εκεί ως παράσταση πολιτικής αγωγής δεν δίστασε να καταγγείλει τον δολοφόνο του σκύλου της. Η γυναίκα άντεξε και τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά προσκόμισε και όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν τον βασανισμό του σκύλου της πριν την θανάτωση του. Θυμίζουμε ότι όπως είχαμε αναφέρει και τότε στο www.zoosos.gr η γυναίκα βρήκε τυχαία το ζώο ήδη νεκρό καθώς αναγνώρισε το πτώμα του σκύλου της που ένας άνδρας – συνεργός του δράστη – ανέλαβε να ξεφορτωθεί. Όταν τον σταμάτησε εκείνος την πληροφόρησε ποιος το εκτέλεσε το σκυλί της και έτσι εκείνη κατάθεσε καταγγελία σε βάρος του. Ενώ για καιρό της ζητούσαν συγνώμη…

Η κα Μαραβελάκη με ανάρτηση της στο facebook αναφορικά με την ποινή και την διεξαγωγή της δίκης αλλά και την επιβολή που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες του ποσού των 30.000 ευρώ στον δράστη επισημαίνει: «Αυτή είναι η καλή φίλη Χρυσάνθη Λιαπάκη από τον Μύρτο Ιεράπετρας, που σήμερα ήταν μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση κακοποίησης του σκυλιού της ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Νεαπόλεως Λασιθίου.

Λίγοι το κάνουν είναι η αλήθεια, λίγοι αποφασίζουν πάρα το φόβο και την κλειστή κοινωνία μίας περιοχής να υποστηρίξουν με μαρτυρία τους στο δικαστήριο την κατηγορία ενεργητικής κακοποίησης ενός ζώου. Αλλά η Χρυσάνθη το όφειλε στο τετράποδο φίλο της που κακοποιήθηκε βάναυσα, τον οποίο μάλιστα είχε μεγαλώσει με μπιμπερό. Περιμέναμε και καιρό για να γίνει αυτό το δικαστήριο, που έλαβε χωρά αργά σήμερα το μεσημέρι, μετά μάλιστα από τρεις αναβολές.

Πρόκειται όπως είχα γράψει ήδη εχθές για μία φρικιαστική κακοποίηση ζώου, που έλαβε χωρά στην περιοχή Κεφάλα – Κοπάνες Νέας Μυρτούς Ιεράπετρας την 10η-3-2014. Όπως προέκυψε σήμερα στο δικαστήριο από τις καταθέσεις και από την επεξεργασία της δικογραφίας, πρόκειται την εκτέλεση και θανάτωση διά πυροβολισμού ενός ιδιοκτήτου ημίαιμου (μποξέρ με κυνηγόσκυλο) σκυλιού μαύρου χρώματος 1,5 έτους και 17 κιλών.

Το σκυλί στριμώχθηκε σε περίκλειστη περιοχή, δίπλα σε θερμοκήπιο, κτυπήθηκε βάναυσα από τον θύτη με αποτέλεσμα να του προκληθούν πολλαπλά συντριπτικά κατάγματα στην αυχενική χωρά, ήτοι κατάγματα τριών αυχενικών σπονδύλων, διατομή των αυχενικών νευρών στην έξοδο τους και διατομή του νωτιαίου μυελού κατά μήκος των τριών αυχενικών σπονδύλων.

Λόγω τον τραυμάτων το ζώο προφανώς ήταν αδύνατο να κινηθεί πλέον… ενώ δε ήταν ακόμα ζωντανό, ο θύτης του με μία καραμπίνα μπερέτα το εκτέλεσε, πυροβολώντας το τρεις φορές σχεδόν εξ επαφής, όπως απέδειξε συγκέντρωση του βλήματος που βρέθηκε μέσα στο κορμό του.

Τα τρία βλήματα (δύο από την αριστερή κοιλία και ένα από τον αριστερό κόλπο) διαπέρασαν το κορμί του ζώου προκαλώντας διαμπερή τραύματα, πλήρη καταστροφή της δερματικής επιφάνειας από την αριστερή πλευρά και πολτοποίηση των σωθικών του σκυλιού. Στο κορμί του ζώου βρέθηκαν πλήθος σκάγια άλλα και το ένα από τα βλήματα. όλα τα ανωτέρω καταγράφονται στην νεκροψία του ζώου από το Τμήμα Κτηνιατρικής Λασιθίου, από την οποία προκύπτει ότι ένεκα των πυροβολισμών το σκυλί υπέστη:

-απώλεια περικαρδίου

-αιμορραγική διήθηση του καρδιακού μυός

-απώλεια πνευμονικού ιστού του δεξιού πνεύμονα

-εκτεταμένη ρήξη μεσοθωρακιου με αντίστοιχη απώλεια αορτής, κοίλης φλέβας και οισοφάγου

-πολλαπλές ρήξεις διαφράγματος

-πολτοποίηση ηπατικού ιστού

-αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια, για αυτό και ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι το σκυλί του επιτέθηκε στον ίδιο και στις κότες του, για αυτό φοβήθηκε και το πυροβόλησε, ότι ο ίδιος λυπάται πολύ γιατί είναι φιλόζωος, αγαπάει τα ζώα και φοβάται το αίμα, καίτοι κυνηγός κατέχων την καραμπίνα που χρησιμοποίησε.

Προσκόμισε δε στο δικαστήριο κάποιες φωτογραφίες με νέκρα κοτόπουλα, οι οποίες όμως δεν είχαν ημερομηνία και σαφώς δεν αποδείκνυαν τίποτα απολύτως πέρα από μία απόπειρα παραπλάνησης του δικαστηρίου, καθόσον μάλιστα δεν είχαν προσκομιστεί ούτε κατά την κλήση του κατηγορουμένου στην προανάκριση, ούτε κατά την κατάθεση του απολογητικού υπομνήματος.

Περαιτέρω ο κατηγορούμενος δεν κατόρθωσε να εξηγήσει πως ενώ ισχυρίζεται ότι το σκυλί του επιτέθηκε στο χωράφι του και είχε τρομοκρατηθεί, πυροβόλησε στο χωράφι τρίτου το ζώο, μακριά από το κοτέτσι του και μάλιστα εξ επαφής.

Ποίος κυνήγησε ποίον στην υπόθεση αυτή, ποίος επιτέθηκε σε ποίον και πως ο πανικοβλημένος φονιάς πλησιάζει σε ελάχιστη απόσταση ένα “λυσσασμένο, σε υπερδιέγερση και σε κατάσταση παροξυσμού ζώο” (όπως είπε) για να το πυροβολήσει, ενώ τρέμει από φόβο και δεν μπορεί να βλέπει αίμα; Λογικά ερωτήματα χωρίς λογική απάντηση. Τον κατηγορούμενο δεν βοήθησε καθόλου η γραφική κατάθεση του μάρτυρα υπερασπίσεως θείου του, ο οποίος αφού μας περιέγραψε πόσες δεκάδες κότες έχανε κάθε μέρα κάθε μέλος της οικογένειας του κατηγορουμένου, κατέληξε στην χρησιμότητα και το ενδεδειγμένο της χρήσης όπλου σε τέτοιες περιπτώσεις!!!!!

Δυστυχώς για αυτούς η εισαγγελέας έδρας και οι δικαστές είχαν άλλη άποψή. Για τον κουμπουροφόρο φονιά του σκυλιού που μετά την πράξη του προσπάθησε να εξαφανίσει το σκυλί, τοποθετώντας το μέσα σε ένα σακί και μεταφέροντας το μακριά από το χώρο του συμβάντος, το Τριμελές πλημμελειοδικείο Νεαπόλεως αποφάσισε την ένοχη του, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό άμυνας και αίτημα ελαφρυντικών.

Η ένοχη του τιμωρήθηκε με 18+6=24 (κατά συγχώνευση 21) μήνες φυλάκιση με αναστολή, και 5.000 ευρώ ποινική χρηματική ποινή κατά ονομαστική άξια και κατά πληρωμή στην εφορία ίση με 10.500 ευρώ. Η παράσταση πολίτικης αγωγής έγινε δέκτη, και επιδικάστηκε το ποσό των 44 ευρώ με επιφύλαξη, καθώς πλέον θα ακολουθήσει άσκηση αστικής αγωγής αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας. Το δικαστήριο επικύρωσε την κατάσχεση της καραμπίνας του κατηγορουμένου και αποφάσισε την δήμευση αυτής. Περαιτέρω, όπως δηλώσαμε στον κατηγορούμενο μετά το τέλος της δίκης, η Ζωόφιλη Δράση περιμένει την καθαρογραφή της αποφάσεως για να επιμεληθεί την επιβολή της διοικητικής χρηματικής ποινής των 30.000 ευρώ από την Αστυνομία Ιεράπετρας στον καταδικασθέντα, ενώ και με την υποστήριξη των αστικών αγωγών που θα εισαχθούν στα δικαστήρια Ιεράπετρας, το ποσό των 40.500 ευρώ που θα είναι μέχρι τώρα να πληρώσει ο κατηγορούμενος, θα αυξηθεί τόσο πολύ όσο δεν φαντάζεται…» καταλήγει στην ανακοίνωση της η κα Μαραβελάκη.

Και δεύτερο σκυλί νεκρό είχε βρεθεί στο ίδιο σημείο

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι εκεί που εκτελέστηκε το ζώο στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας τότε βρέθηκε και δεύτερος σκύλος νεκρός πυροβολημένος αλλά δεν υπήρχε καμιά μαρτυρία σχετικά με τον δράστη ούτε έγινε κάποια εξέταση για να διαπιστωθεί αν με το ίδιο όπλο πυροβολήθηκε και αυτό το ζώο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook