Σημαντικά ευρήματα συνεχίζει να φέρνει στην επιφάνεια η ενάλια έρευνα που πραγματοποιείται στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, με την καθοριστική συμβολή της τεχνολογίας μέσα από τα δίκτυα νέας γενιάς COSMOTE

Η πρόοδος των ανασκαφών παρουσιάστηκε στο κοινό σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα των Κυθήρων. Παρουσία τοπικών φορέων και κατοίκων του νησιού, ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μαζί με τον επιστημονικό υπεύθυνο του ανασκαπτικού έργου της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δρ. Θεοτόκη Θεοδούλου και τον εκπαιδευτή δυτών, κ. Αλέξανδρο Σωτηρίου, εκ μέρους της ΑΜΚΕ «ΑΡΓΩ», μίλησαν για την πορεία της ενάλιας έρευνας και τη σπουδαιότητά της. 

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της COSMOTE, παρουσιάστηκαν τα σημαντικά ευρήματα που έχουν ανελκυστεί μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων ο ανθρώπινος σκελετός που εντοπίστηκε πρόσφατα και επαναφέρει το ναυάγιο στη βάση ενός βίαιου ναυτικού ατυχήματος. «Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που προγραμματίζονται τόσο στα υπόλοιπα ευρήματα όσο και στο σκελετό, αναμένεται να διευκρινίσουν και να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη γνώση μας γι’ αυτό το μοναδικό και τόσο σημαντικό ναυάγιο», δήλωσε ο κ. Θεοδούλου.

Στην παρουσίαση δόθηκε ολοκληρωμένη εικόνα της εξέλιξης της έρευνας από το 1900 μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Παρουσιάστηκε αναλυτικά ο τρόπος χαρτογράφησης, τεκμηρίωσης και ανασκαφής, το ιστορικό από τον εντοπισμό και την πρώτη ανέλκυση του φορτίου από τους Συμιακούς σφουγγαράδες το 1900, η επάνοδος στο χώρο από τον γάλλο ερευνητή J. Cousteau με τους έλληνες αρχαιολόγους το 1976 και η σύγχρονη ενάλια έρευνα  από το 2012 μέχρι σήμερα.

Θέτοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία της Κοινωνίας και του Πολιτισμού, η COSMOTE συνεχίζει να συμβάλλει σε αυτό το δύσκολο, αλλά πολύ σημαντικό εγχείρημα, που αναδεικνύει τον τόπο και ολόκληρη τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο της χορηγίας, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει στο νησί υποδομές δικτύων νέας γενιάς, με τις οποίες καλύπτονται τόσο οι ανάγκες τηλεπικοινωνιών για τη διεξαγωγή της έρευνας, όσο και οι ανάγκες επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ερευνητικής ομάδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι υποδομές αυτές διευκολύνουν, επίσης, την επικοινωνία των κατοίκων του νησιού, αλλά και των επισκεπτών της περιοχής.

Η ενάλια ανασκαφή πραγματοποιείται από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό την διεύθυνση Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με Προϊσταμένη την Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι, και την τεχνογνωσία του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης. Η ενάλια έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί το 2017.

Με συνέπεια στο όραμά της να κάνει τον κόσμο καλύτερο μέσα από την τεχνολογία, η COSMOTE θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτισμού, ανεκτίμητου κεφαλαίου για την ανάπτυξη της Ελλάδας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook