Την ένταξη νέων έργων και μελετών, στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ενέκρινε σήμερα, Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Απο την λίστα των έργων απουσιάζει η Κρήτη.

Με δήλωση του, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου  καταγγέλλει τον αποκλεισμό της Κρήτης από την κατανομή 113,2 εκ. € για έργα και μελέτες που εντάσσονται στο ΠΔΕ:

«Αποτελεί εμπαιγμό για την Κρήτη, η απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης να κατανείμει 113,2 εκ. € μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε 21 έργα και 11 μελέτες και για όλη την Κρήτη, να προβλέψει μόνο το ποσό των 600 χιλιάδων, με το οποίο χρηματοδοτεί τον ΟΑΚ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει τα πράγματα και να εντάξει στο ΠΔΕ τα έργα και τις μελέτες της Κρήτης που έχουν προταθεί και δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ».

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου στο ΠΔΕ εντάσσονται:

-Το νέο έργο για την «Αναβάθμιση συστημάτων ασφαλείας της γραμμής 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας», συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ. Το έργο σχετίζεται με την προσαρμογή υφιστάμενων συστημάτων ασφάλειας των γραμμών 2 και 3 του μετρό, ώστε να είναι συμβατά με τα συστήματα του συγχρηματοδοτούμενου έργου του Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) του ΟΑΣΑ.

- Τρία νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ανακούφιση, σε μεγάλο βαθμό, του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας. Πρόκειται για τα εξής έργα:

α) «Κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Αμπελοκήπων στη διασταύρωση Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Κηφισίας και Φειδιππίδου», προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ.

β) «Κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Αγ. Βαρβάρας στη Λεωφόρο Κηφισίας», προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

γ) «Νότια επέκταση της περιμετρικής Υμηττού με αστική σήραγγα και την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας Λ. Βουλιαγμένης», προϋπολογισμού 0,5 εκατ. ευρώ.

- Το νέο έργο «Επιβατικός και Εμπορικός λιμένας Σιγρίου Ν. Λέσβου-α' φάση», προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ. Με αυτό το έργο δημιουργείται ένα σύγχρονο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι στο Σίγρι Λέσβου, που θα δώσει τη δυνατότητα αναβάθμισης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, με πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Πρόκειται για έργο καθοριστικής σημασίας για το Σίγρι και την ευρύτερη περιοχή, με το οποίο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της Λέσβου, που για χρόνια δεν είχε βρει ανταπόκριση, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου,.

- Το έργο «Αποκατάσταση ζημιών στους λιμένες Κουφονησιού, Αμοργού και Δονούσας», με επιπλέον χρηματοδότηση κατά 1 εκατ. ευρώ που αυξάνει τον συνολικό προϋπολογισμό στα 2,8 εκατ. ευρώ.

- Τέσσερα νέα εγγειοβελτιωτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 9,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα εξής έργα:

α) «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Αλιάκμονα στα διοικητικά όρια του Δήμου Άργους Ορεστικού, από τη συμβολή με τον παραπόταμο του Στραβοποτάμου έως τα τμήματα Α και Β του κάμπου Άργους Ορεστικού», προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

β) «Επισκευή-αποκατάσταση λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού φράγματος Πηνειού Ηλείας», προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ.

γ) «Έργα διάθεσης νερού από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων για άρδευση στο δήμο Κορινθίων», προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

δ) «Μελέτη φράγματος πολλαπλού σκοπού Παπαδάτων Νομού Πρέβεζας με τα σύνοδά του εγγειοβελτιωτικά και άλλα έργα», προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, εντάσσονται στο ΠΔΕ συνολικά 11 νέες μελέτες που αφορούν έργα εγγείων βελτιώσεων (13,5 εκατ. ευρώ), έργα ύδρευσης και αποχέτευσης (5 εκατ. ευρώ), καθώς και έργα οδοποιίας στην Κρήτη (0,6 εκατ. ευρώ), συνολικού προϋπολογισμού 19,1 εκατ. ευρώ.