Θυμήθηκα την παροιμιώδη φράση της Βρετανής Πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ «ο σοσιαλισμός τελειώνει όταν τελειώσουν τα χρήματα των άλλων», με την ευκαιρία της απρόσμενης επιτυχίας ενός Γάλλου θαυμαστή της, του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος διαλύοντας τα προγνωστικά κέρδισε και μάλιστα με άνεση τους Νικολά Σαρκοζί και Αλέν Ζιπέ στις εσωκομματικές εκλογές για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. 

Σε άλλο βέβαια επίπεδο, η Γαλλία έχει το ίδιο πρόβλημα με εμάς. Με φθίνουσα ανταγωνιστικότητα οι εξαγωγές μειώνονται, το ίδιο και τα έσοδα του κράτους. Για την ακρίβεια, το μόνο που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία είναι η ανεργία. Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας υπήρχε, οξύνθηκε όμως με την εφαρμογή της «φαεινής» ιδέας των σοσιαλιστών με μειώσουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας σε 35 με διατήρηση των ίδιων αποδοχών. Οι Σαρκοζί και Ολάντ προσπάθησαν με ημίμετρα ο πρώτος και φορολόγηση στο 70% ο δεύτερος να το αντιμετωπίσουν, λύση όμως δεν βρήκαν, αντίθετα, έδωσαν χώρο στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν να ανεβάζει τα ποσοστά της υποσχόμενη επιστροφή στον γαλλικό «παράδεισο» του εθνικού νομίσματος και των εθνικιστικών πολιτικών.

Εξηγήσεις για τη νίκη Φιγιόν πολλές, κάποιοι είπαν πως οφείλεται στη μαζική προσέλευση αριστερών ψηφοφόρων (!) με σκοπό την καταψήφιση Σαρκοζί. Η Libération μάλιστα τους καλεί να το επαναλάβουν την επόμενη Κυριακή υπέρ του Ζιπέ, γιατί θεωρούν τις ιδέες του Φιγιόν εγγύτερα σε αυτές του τέως προέδρου. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως οι Γάλλοι είναι πλέον έτοιμοι να ακούσουν ξεκάθαρα λόγια για το πώς θα ανακτήσουν το μεγαλείο ξανά. Μαθημένοι να οδηγούν πολιτικά την Ευρώπη, τους ενοχλεί σε υπερθετικό βαθμό η εικόνα της εύρωστης και σταθερής Γερμανίας που συχνά αγνοεί τη χώρα τους. Ο Φιγιόν, πιστός καθολικός με πέντε παιδιά έχει μια ατζέντα μικτή, συντηρητική σε κοινωνικά θέματα και φιλελεύθερη στα οικονομικά. Στο οικονομικό κομμάτι που ενδιαφέρει και ολόκληρη την Ευρώπη, ο Φρανσουά Φιγιόν δεν «μασάει» τα λόγια του. Ανεβάζει το εβδομαδιαίο ωράριο στις 39 ώρες και το όριο συνταξιοδότησης στα 65 έτη και δεσμεύεται να περικόψει 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και να μειώσει τις δαπάνες κατά 100 δισ. ευρώ κατά την πενταετή θητεία του. Προτείνει τέλος μείωση φόρων ύψους 40 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, αλλά και συνταγματική απαγόρευση των σχεδιαζόμενων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Η επιτυχία της Γαλλίας μας αφορά και μάλιστα άμεσα, τα πράγματα στην Ευρώπη θα είχαν εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά αν η Γαλλία είχε την οικονομική δύναμη ώστε να αντιταχθεί στη Γερμανία. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν τελικά ο κ. Φιγιόν εκλεγεί, το βέβαιο είναι πως η Γαλλία έχει κολλήσει σε σημείο να κινδυνεύει να πέσει στα νύχια της Λεπέν. Τα καλά νέα για τη Γαλλία είναι καλά νέα για την Ευρώπη! 

[email protected]    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook