Στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το ξενόφερτο βακτήριο Xylella fastidiosa, που ρήμαξε εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία εντείνοντας τις ανησυχίες για επιδημία στον ευρωπαϊκό νότο.

Η άφιξη του προκαλεί ανησυχία και στην Ελλάδα καθώς το αμερικανικής προέλευσης Xylella fastidiosa, θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου και η εκρίζωσή του από τις προσβεβλημένες περιοχές είναι δύσκολη έως αδύνατη.

Οι τοπικές αρχές στην Ισπανία λαμβάνουν τώρα μέτρα κατά της εξάπλωσης του βακτηρίου Xylella fastidiosa,  μεταξύ άλλων επιβάλλοντας απαγόρευση στη μετακίνηση φυτικού υλικού σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων, ενώ το θετικό είναι ότι το στέλεχος που ανιχνεύθηκε έχει βρεθεί να προσβάλλει μόνο κερασιές και πικροδάφνες σε μία έκταση 31,4 στρεμμάτων, αν και το ενδεχόμενο προσβολής άλλων ειδών δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo, η οποία βάφτισε το βακτήριο «Έμπολα των ελαιόδεντρων», η ασθένεια ανιχνεύθηκε σε τρεις κερασιές, στη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας σε φυτώριο από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Αλιείας των Βελεαρίδων Νήσων.

Όπως αναφέρει το BBC, η επιδημία στα ελαιόδεντρα της Ιταλίας οδήγησε σε αύξηση της τιμής του ελαιολάδου κατά 20% το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η ασθένεια, η οποία έχει χαρακτηριστεί «μείζων απειλή» από τις ευρωπαϊκές αρχές, εμφανίστηκε στην Απουλία της Ιταλίας πριν από τρία χρόνια, και έχει επίσης ανιχνευθεί στη νότια Γαλλία.

«Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή» προειδοποίησε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναλογεί το 73% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και το 66% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Προσβάλλει πολλά είδη φυτών

Το βακτήριο προσβάλλει πολλά είδη φυτών εκτός από τα ελαιόδεντρα, από οπωροφόρα δέντρα μέχρι την πικροδάφνη, τη λεβάντα και το πολύγαλα.

Το επικίνδυνο βακτήριο μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.

Να σημειωθεί ότι, λόγω της απειλής για άλλες χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν ζήτησε πέρυσι από την Ιταλία να καταστρέψει τα μολυσμένα δέντρα, να δημιουργήσει μηχανισμό παρακολούθησης της κατάστασης. Ακτιβιστές και αγρότες αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία δεν οφείλεται στο Xylella, και η ιταλική Δικαιοσύνη διέταξε τον Δεκέμβριο τη διακοπή των μέτρων που είχαν ληφθεί.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε τελικά στο Ευρωδικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η λήψη μέτρων είναι σκόπιμη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή τους.

Πηγή: agronews.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook