Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιούνται αυτή την ώρα οι συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας που ήταν είναι προγραμματισμένες σήμερα και στα Χανιά , στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10:30 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της ΑΔΕΔΥ ενώ μια δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί από το ΠΑΜΕ στην πλατεία των Νέων Καταστημάτων.

 
Μαργαρίτα Παπαμηνά

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χανίων συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς για να διαμαρτυρηθούν για τις σοβαρές ελλείψεις στην υγεία γενικότερα αλλά και στο νοσοκομείο Χανίων ειδικότερα που όπως υποστηρίζουν υπάρχουν 230 κενές οργανικές θέσεις.

Αυτά τόνισε ο Γιάννης Τζιγκουνάκης Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων

"Αντιδρούμε στην μνημονική πολιτική που συνεχίζει το ΣΥΡΙΖΑ και το ΑΝΕΛ. Διεκδικούμε μόνιμο προσωπικό, η πολιτική αυτή έχει βλάψει την υγεία της χώρας. Το προσωπικό της υγείας είναι σε κατάσταση εξαθλίωσης με μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Έχουμε φτάσει να είμαστε επικίνδυνοι οχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους. Διεκδικούμε να ενταχθούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και την επαναφορά του επιδόματος της ανθυγιεινής εργασίας. Επίσης ζητούμε να υπάρχει δημόσια υγεία και πρόνοια για όλους τους πολίτες.

Δεν είναι δυνατόν να έχουν αποχωρήσει πάνω από 20.00 νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ από τους 950 που περιμέναμε να προσληφθούν έχουν έρθει μόνο 530 νοσηλευτές πανελλαδικά και στα Χανιά μόλις 6! Τα Χανιά είναι τεράστια. Στο Νοσοκομείο Χανίων υπάρχουν 230 κενές οργανικές θέσεις " 

 

Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νέων Καταστημάτων για να διαμαρτυρηθούν για τα μνημονιακά μέτρα.

Όπως είπε το μέλος της Γραμματείας του Αχιλλέας Ζορμπάς:

"Καλούμε τους συναδέλφους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να βγάλουν συμπεράσματα για την στάση των συμβιβασμένων ηγεσιων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τους καλούμε να διαλέξουν τον δρόμο του αγώνα που θα μας βγάλει σε ενα ξέφωτο"

 

 

 

Απεργία στις δομές Υγείας

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές, λόγω της συμμετοχής γιατρών και εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.
Συμμετοχή στην απεργία έχει δηλώσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ προγραμματίζει και παναττική στάση εργασίας στις 14 Δεκεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 15:00, και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10:00.

Για την κατάσταση στον χώρο της υγείας διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία, όπως αναφέρει, «παραμένει δραματική», με τα νοσοκομεία να βρίσκονται «σε οικονομική ασφυξία». Επίσης, κάνει λόγο για «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές», καθώς και για «επιταχυνόμενη συρρίκνωση, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας».
Ακόμη, η ΟΕΝΓΕ προγραμματίζει πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, καθώς και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας είναι σήμερα και τα πλοία, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Η ΠΝΟ υποστηρίζει ότι καταβάλλεται προσπάθεια εκ μέρους των δανειστών να πληγεί η ναυτική εργασία και οι συνταξιούχοι ναυτικοί. Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών. Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προγραμματίσει τροποποιήσεις των προγραμματισμένων δρομολογίων τους, λόγω της απεργίας και οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία και λιμεναρχεία.