Κατά τη διάρκεια της 50ετούς θητείας του ως πρόεδρος της Κούβας ο Φιντέλ Κάστρο επέζησε κατ ‘εκτίμηση από 638 απόπειρες κατά της ζωής του – και αυτές μόνο από τη CIA!

Μερικές από αυτές ήταν μέρος του μυστικού προγράμματος της CIA που ονομάστηκε «Επιχείρηση Μαγκούστα» με στόχο την ανατροπή της κουβανικής κυβέρνησης.

Οι απόπειρες δολοφονίας βασίζονταν σε ευφάνταστους τρόπους:  πούρα δηλητηριασμένα με αλλαντική τοξίνη ή παγιδευμένα με εκρηκτικά, ένα δηλητηριασμένο  κοστούμι κατάδυσης μαζί με ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά κοχύλι στον πυθμένα της θάλασσας, ένα στυλό μια υποδερμική σύριγγα με το θανατηφόρο κατασκεύασμα Blackleaf 40, απλές  «μαφιόζικες εκτελέσεις», αλλα και σχέδια που έμειναν στα χαρτιά, όπως το να ανατινάξουν τον Κάστρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μουσείο Έρνεστ Χέμινγουεϊ στην Κούβα.

Σύμφωνα μάλιστα με ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «638 τρόποι για να σκοτώσεις τον Κάστρο» (2006) που προβλήθηκε στο Channel 4 της βρετανικής τηλεόρασης, μία από τις πρώην ερωμένες του, η Marita Lorenz, φέρεται να συνεργάστηκε με τη CIA και προσπάθησε να περάσει λαθραία ένα βάζο με κρύα κρέμα που δηλητηριώδη, θανατηφόρα χάπια στο δωμάτιό του. Όταν ο Κάστρο έμαθε για τις προθέσεις της, της έδωσε ένα όπλο και της είπε να τον σκοτώσει, αλλά αυτή δεν μπόρεσε.

Ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας είπε κάποτε, σε σχέση με τις πολυάριθμες απόπειρες κατά της ζωής του: «Αν το να γλιτώνεις από απόπειρες δολοφονίας ήταν ένα Ολυμπιακό αγώνισμα, θα κέρδιζα το χρυσό μετάλλιο».

Τελικά, ο κομαντάντε αψήφησε 11 Αμερικανούς προέδρους πριν τελικά βγει… μόνος του από τη μέση και παραδώσει την εξουσία στον αδερφό του το 2006 (οριστικά το 2008).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook