Εντείνεται η «διαμάχη» που υπάρχει στην Κίσσαμο αναφορικά με το θέμα της λιμνοδεξαμενής του Πλατάνου από την οποία θα αρδεύονται και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στα Φαλάσαρνα.

Πριν από σχεδόν μια δεκαετία η λιμνοδεξαμενή είχε χωροθετηθεί στην περιοχή του Σφηναρίου και εκεί είχαν προχωρήσει όλες οι – απίστευτα χρονοβόρες – διαδικασίες προκειμένου η κατασκευή της να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Όπως είπε στο Flashnews.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, για την συγκεκριμένη θέση, έχουν ληφθεί όλες οι προεγκρίσεις, έχουν γίνει οι προκαταρκτικές μελέτες, ξεπεράστηκε το πρόβλημα εγκρίσεων από το Δασαρχείο και όλα ήταν έτοιμα για την τελική μελέτη έτσι ώστε η λιμνοδεξαμενή να ενταχθεί σε ΕΣΠΑ.

Όμως η νέα δημοτική αρχή Κισσάμου, εκτίμησε πως η θέση της λιμνοδεξαμενής σε χαμηλό ύψος στο Σφηνάρι ήταν προβληματική, καθώς θα απαιτούσε αντλιοστάσια για την μεταφορά του νερού στον Πλάτανο και στα Φαλάσαρνα. Έτσι ο Δήμος πρότεινε μια νέα χωροθέτηση κοντά στον Πλάτανο.

Όμως η νέα χωροθέτηση απαιτεί την διενέργεια όλων των διαδικασιών από την αρχή. Από τις απαλλοτριώσεις μέχρι την διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, την λήψη όλων των εγκρίσεων και νέες μελέτες.

Με αυτό το δεδομένο, ειδικά οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών, έχουν ξεσηκωθεί και αντιδρούν καθώς ανησυχούν πως εάν αλλάξει η χωροθέτηση της λιμνοδεξαμενής, το έργο δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποίησαν ευρεία συνάντηση στον Πλάτανο Κισσάμου στην οποία – όπως γράφει το sadentrepe.blogspot.gr – παρευρέθη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αντώνης Παρτσαλάκης, ο οποίος εξέφρασε την θέση της δημοτικής αρχής για αλλαγή της θέσης της λιμνοδεξαμενής και με ταχύς ρυθμούς να γίνουν οι απαλλοτριώσεις για να προλαβει το έργο την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι και παραγωγοί αποφάσισαν ομόφωνα πως 

1ον Δεν θέλουν την αλλαγή θέσης της λιμνοδεξαμενής. 
2ον Να συνεχιστεί η πρώτη μελέτη η οποία είχε φτάσει σε καλό σημείο. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook