Κύριε διευθυντά
Σε απάντηση στην επιστολή που δημοσιεύσατε το Σάββατο 26/11/2016 του μέλους της διοίκησης του Ε.Β.Ε.Χ. Τάκη Ζερβουδάκη με τίτλο «μια άποψη για την μαύρη Παρασκευή» θα ήθελα να παραθέσω τις  παρακάτω σκέψεις .

Κατά την άποψη μου η συγκεκριμένη επιστολή, καταφέρεται ευθέως ενάντια στην πλειοψηφία των μελών του εμπορικού συλλόγου, που αποτελείται από μικρές  εμπορικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
Αυτά που γράφει και παρουσιάζει σαν μια αθώα άποψη του, δεν είναι παρά μια πιστή αντιγραφή από το πρόσφατο δελτίο τύπου της ΕΣΕΕΕ για την μαύρη Παρασκευή.
Είναι η κυρίαρχη ιδεολογικοπολιτική αντίληψη πάνω στην οποία στηρίζονται οι εφαρμοζόμενες πολιτικές για τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις»,  που όλοι οι συνάδελφοι ξέρουν πολύ καλά, ότι είναι η αιτία για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των μικρών έμπορων.

Βλέπουν «θετικά»,  κάθε δράση και ενέργεια που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, σαν «σύγχρονο επιχειρείν», σαν «εξωστρεφή», «ανταγωνιστική» ενέργεια,  που μπορεί να την εφαρμώσει και η μικρή εμπορική επιχείρηση με όφελος,  βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο. (!!)
Αλήθεια πόσο «επιχειρηματικός  φωστήρας»  πρέπει να είναι κάποιος, για να κατανοήσει ότι ο ανταγωνισμός (ειδικά με αυτούς τους ξενδιάτροπους όρους), αυτών των δυο άνισων οικονομικών μεγεθών, εξαφανίζει νομοτελιακά τον μικρό;
Αλήθεια όταν θεωρείς και υποστηρίζεις, (όπως και  η ΕΣΕΕ αλλά και η Ευρωπαϊκή ένωση ) ότι μικρομεσαία επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί 1-200 εργαζόμενους, αυτόματα δεν «παραδέχεσαι» … με ποιους είσαι πολιτικά, κομματικά και συνδικαλιστικά;
Οι  «(αντί)κομμουνιστικές»  κορώνες δεν μπορούν να κρύψουν τα αυτονόητα.
Μόνο πολιτικά αγράμματοι μπορούν να πιστέψουν ότι τα ψίχουλα που πέφτουν από το φαγοπότι των πολυεθνικών,  μπορεί να ικανοποιήσουν στο ελάχιστο τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Μόνο οι φέροντες κομματικές παρωπίδες,  δεν μπορούν  να δουν ότι τέτοιες προωθητικές ενέργειες όπως αυτή, αλλά και άλλες (π.χ. Λευκές νύχτες , street event,  Κυριακές ανοιχτά), δεν γίνονται για την εξυπηρέτηση των μικρών εμπορικών μαγαζιών, αλλά προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγαλομάγαζων.
 
Όλο αυτό το «πανηγύρι» γίνεται στην πλάτη ενός καταναλωτή (ανέργου, εργαζόμενου, αγρότη, συνταξιούχου)  που το προηγούμενο διάστημα, του αφαιρέθηκε βίαια πάνω από το 50% του εισοδήματος του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλήψει ούτε τις βασικές ανάγκες του. 
Αυτή η εξαΰλωση της αγοραστικής του δύναμης,  δεν καλύπτεται με φτηνές παραπλανητικές προωθητικές ενέργειες κύριε Ζερβουδάκη.
Τελειώνοντας σας συστήνω, τα οποία προβλήματα πολιτικά –ψυχολογικά έχετε με το προεδρείο του συλλόγου μας (ή την όποια πολιτική αντιπαράθεση), να τα θέτετε στο Δ.Σ., του οποίου είστε και μέλος, που από ότι γνωρίζω, συνεδριάζει τακτικά, ανοιχτά για όλους.
Επιτέλους να μάθετε να επιχειρηματολογείτε πολιτικά και όχι με αφορισμούς, γιατί δεν σας κρύβω, ότι γίνεστε κουραστικός και γραφικός.  

Μπορείτε να μας εξηγήσετε;
Πως στον πρώτο τουριστικό προορισμό (Χανιά) υπάρχουν τόσες κλειστές μικρές εμπορικές επιχειρήσεις; 
Πως το 60% και πάνω από τους συναδέλφους μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους  υποχρεώσεις;
Πως  στα Χανιά, ανθούν και συνεχώς αυξάνονται σε σύγκριση πάντα (πληθυσμιακά)  με άλλες πόλεις,  τα εμπορικά μεγαλομάγαζα και οι πολυεθνικές; 

Αφήστε λοιπόν τις κουτοπονηριές και τα παραπλανητικά τερτίπια προς τους συναδέλφους για το καλό των οποίων λέτε ότι νοιάζεστε. 
Αρκετά έχουν τραβήξει οι πλάτες των συναδέλφων μας, από την συνδικαλιστική αλλά και κομματική σας παράταξη.
Αρκετά έχουν τραβήξει οι συνάδελφοι μας,  από τις πολιτικές που στηρίζατε σαν μονόδρομο και προβάλλετε σήμερα σαν «σύγχρονο επιχειρείν».
Αρκετά λουκέτα έβαλαν στον «όμορφο κόσμο των αγορών», στις οποίες «ορκίζεστε» εσείς και οι όμοιοι σας και που μας προτείνετε να ζήσουμε.

Αν μπορείτε βγείτε ανοιχτά να πείτε ..

Όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες είμαστε το ίδιο;
Πως σε περίοδο κρίσης οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν τεράστια κέρδη ενώ εμείς οι μικροί έχουμε λουκέτα και χρέη;
Γιατί οι πολιτικές της Ε.Ε  για ανταγωνιστικότητα , εξωστρέφεια ,κινητικότητα  των επιχειρήσεων  που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις,  έφεραν στους μικρούς λουκέτα και χρέη;
Αν μπορείτε … βγείτε να πείτε ευθέως στους συναδέλφους , με ποιους και με ποιες πολιτικές  είστε και υποστηρίζετε.
Αλλιώς, μου  δίνετε το δικαίωμα να  υποστηρίζω ανοιχτά ότι είστε με τις πολιτικές της «ανταγωνιστικότητας», της «υγιούς επιχειρηματικότητας»  της Ευρωπαϊκής ένωσης,  που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στοχευμένα υπηρετούν τα πολυκαταστήματα, τις πολυεθνικές και ταυτόχρονα τον θάνατο του μικρού εμποράκου.

Γνωρίζω ότι χρόνια τώρα ακολουθείτε πιστά αυτές τις πολιτικές.
Ήρθε η ώρα να πέσουν οι ξεφτισμένες μάσκες σας. 
Να σας καταλάβουν και οι υπόλοιποι ανυποψιάστοι συνάδελφοι και να είστε σίγουροι, ότι θα φροντίσουμε εμείς γι αυτό! 
Είναι η ώρα όλοι οι συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι – μικροέμποροι,  να στηρίξουν ενεργά και να δυναμώσουν,  την ειλικρινή προσπάθεια που καταβάλει η πλειοψηφία του δ.σ του Εμπορικού Συλλόγου Χανιών, που τους έδωσε φωνή, συντάχθηκε με την δοκιμαζόμενη κοινωνία και κατά γενική ομολογία είναι πρωτόγνωρη σε δράσεις (όχι μόνο στα λόγια), άξια προσοχής και υποστήριξης.    

  • Ο Νίκος Ζωγραφάκης είναι Αυτοαπασχολούμενος – Έμπορος, μέλος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Χανίων 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook