Περισσότερο από έξι εβδομάδες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, ιρακινά στρατεύματα και πολιτοφύλακες, κυρίως σιίτες, συνεχίζουν να κινούνται νότια και δυτικά της Μοσούλης. 

Στα ανατολικά της πόλης, τα στρατεύματα της Βαγδάτης έχουν προχωρήσει αρκετά, με κατεύθυνση την παλαιά πόλη. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Μοσούλης παρέμειναν και σήμερα χωρίς νερό και ρεύμα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου συγκρούονται δυνάμεις του Ιράκ με τους τζιχαντιστές.

«Σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες, τώρα στερούνται και το καθαρό πόσιμο νερό», προειδοποίησε την Τετάρτη το βράδυ η συντονίστρια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Lise Grande. Αυτή η έλλειψη «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά, τις γυναίκες και τις οικογένειες, που παρέμειναν στην πόλη» προειδοποίησε σε δήλωσή της στο AFP.

Το δίκτυο ύδρευσης της πόλης έχει καταστραφεί μετά τις σφοδρές μάχες εδώ και έξι εβδομάδες, μεταξύ του ιρακινού στρατού -που υποστηρίζεται από τη Διεθνή Συμμαχία- και των αγωνιστών της Daech, προκειμένου να «ανατρέψουν» την τρομοκρατική ομάδα Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) στο μεγαλύτερο από τα τελευταία προπύργιά του.

«Το μέρος των σωληνώσεων που πρόκειται να επισκευαστούν βρίσκεται σε ένα τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή της ομάδος ΕΙ» γεγονός που δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε ταχεία αντίδραση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UNICEF.

Αν το δίκτυο με το τρεχούμενο νερό δεν μπορεί να αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, οι πολίτες θα καταφύγουν στη χρήση πηγών νερού ακατάλληλων προς πόση ενώ η UNICEF προειδοποιεί και για τον «κίνδυνο του υποσιτισμού που διατρέχουν τα μικρά παιδιά».

«Πίνουμε νερό από πηγάδια»

Σε γειτονιές της Μοσούλης, οι ιρακινές ελίτ μονάδες ανέκτησαν σταδιακά τον έλεγχο αλλά οι κάτοικοι στερούνται τρεχούμενο νερό για μέρες και έχουν ήδη «αρχίσει να ανεφοδιάζονται από πηγάδια».

«Δεν έχουμε νερό και πεινάμε. Δεν έχουμε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Βρήκαμε κάποια πηγάδια πόσιμου νερού, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», λέει ο Mohamed Khalil (25 ετών) κάτοικος της περιοχής αλ-Khadraa, η οποία απελευθερώθηκε πρόσφατα.

«Το νερό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Δεν πλενόμαστε, θα γεμίσουμε ψείρες και τα σπίτια μας θα γίνουν πηγές μόλυνσης», λέει η Baker Iman, 34 ετών, μητέρα τριών παιδιών.

Ο Αμπού Αλί, ένας κάτοικος της ανατολικής Μοσούλης, ελπίζει ότι «το νερό θα επανέλθει πριν από το ξέσπασμα επιδημιών». Είπε επίσης ότι «μερικοί άνθρωποι πίνουν νερό απευθείας από τον ποταμό Τίγρη» που χωρίζει την πόλη στα δύο.

Από την έναρξη της επίθεσης στη Μοσούλη, περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις μάχες, αλλά περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, εξακολουθούν να ζουν στη μεγάλη μητρόπολη του βόρειου Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και 600.000 που διαμένουν στις ανατολικές συνοικίες.

Ήδη σύμφωνα με ιατρική πηγή στο νοσοκομείο Gogjali, λίγο έξω από τη Μοσούλη «έχουμε περιπτώσεις διάρροιας και δηλητηριάσεων, ειδικά παιδιών». 

«Οι ασθένειες που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό μπορεί να αποβούν μοιραίες, ειδικά για την υγεία των παιδιών και των ηλικιωμένων», δηλώνει ο Άλεξ Μιλουτίνοβιτς, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC). «Οι ειδικοί για τον καθαρισμό του νερού είναι πολύ δύσκολο να κινηθούν κοντά στο κέντρο και το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους, που είναι πολύ επικίνδυνο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς σε κάθε ψηλό κτήριο, υπάρχουν παρατεταγμένοι δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ εκρήξεις ακούγονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της παλαιάς πόλης» ανέφερε επίσης στο AFP.

Έλλειψη τροφίμων

Οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν να εμπλέκονται σε βίαιες οδομαχίες και να μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές, στις ανατολικές συνοικίες, ενώ εχθές έκαψαν κάποιες παλιές κατοικίες, όπου είχαν αναπτυχθεί οι στρατιώτες της Daech. 

Εν τω μεταξύ τo πρόβλημα της έλλειψης καθαρού νερού προστίθεται σε αυτό της έλλειψης τροφίμων.

«Οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν άλλα αποθέματα τροφής, αλλά και οι προμήθειες από τις ιρακινές αρχές εξαντλούνται», δήλωσε ο Natik, 54 ετών, που πήρε πάντως σήμερα κάποια τρόφιμα.

Μέχρι στιγμής, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν στείλει σαφές μήνυμα προς τους κατοίκους της Μοσούλης, καλώντας τους, να παραμείνουν σπίτι και να μην επιδιώξουν να διασχίσουν τις γραμμές του μετώπου. Ωστόσο, η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων στην καρδιά της πόλης, μειώνει και την ικανότητα των κυβερνητικών δυνάμεων να καταφύγουν σε βαρέα όπλα εναντίον των 5.000 τζιχαντιστών, που έχουν ταμπουρωθεί στην παλαιά πόλη της Μοσούλης.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook