Πρώτη ενημέρωση 11:22

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και υψηλές παρουσίες γιορτάζεται σήμερα στα Χανιά η 103η επέτειος από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στις εκδηλώσεις παρίστανται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καθώς και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, και ΓΕΝ Γ. Γιακουμάκης και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, ακολούθησε η τέλεση Δοξολογίας, ενώ αμέσως μετά και λόγω των καιρικών συνθηκών, η καθιερωμένη ομιλία του Δημάρχου Χανίων, έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό αντί για το φρούριο Φιρκά.

(Η ομιλία του Δημάρχου Τάσου Βάμβουκα)

 
 

Ακολούθησε  η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά και η έπαρση της σημαίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών οι επίσημοι πήγαν στον Φιρκά με αυτοκίνητα.

 

 

 

Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος δήλωσε:

«Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου του 1913, έκλεινε ένα μεγάλο ιστορικό κύκλο Αγώνων και Θυσιών για την Ελευθερία. H ενσωμάτωση της ιδιαίτερης πατρίδας μας στον εθνικό κορμό, έδωσε στην Κρήτη την δυνατότητα να ενταχθεί στην διαδρομή και τις προοπτικές του Ελληνισμού και να συμπορευθεί με τις άλλες περιοχές της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο.
Η 103η Επέτειος βρίσκει τον τόπο μας αντιμέτωπο με τις συνέπειες μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Με επίγνωση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο συγκρητισμός, η ένωση δυνάμεων, η  συλλογική πορεία, θα προχωρήσουμε μπροστά μεθοδικά και αταλάντευτα».

Μετά την ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στον ιστό του φρουρίου, οι κ.κ. Παυλόπουλος και Βούτσης και οι άλλοι επίσημοι, επισκέφθηκαν το  Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

 
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, με την Βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και άλλους επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Χανίων.
 
 
 
 

Στις 5 το απόγευμα  θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Ιδρύματος.

Στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, η τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου σε επίτιμο Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσφώνηση από τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαο Παπαδάκη, παραστασιακό δρώμενο της νέας μουσειοσκευής του Ιδρύματος από μαθητές σε επιμέλεια της Μουσειοπαιδαγωγού του Ρίας Μαρκουλάκη και χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του Ιδρύματος Νίκο Βούτση.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου σε επίτιμο Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος και απονομή του τίτλου από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και Πρόεδρο της Βουλής Κύριο Νίκο Βούτση και αντιφώνηση από τον τιμώμενο.  

Αμέσως μετά και πριν την αναχώρησή τους από τα Χανιά,  η Βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη θα παραθέσει δείπνο στους κ.κ. Παυλόπουλο και Βούτση στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook