Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος παρουσιάστηκε σε εκεήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ.Λόη Λαμπρινίδη.

Σε δηλώσεις του ο κ.Λαμπρινίδης ανέφερε πως στόχος του Υπ,Οικονομίας είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη να συνοδεύονται με αύξηση της απασχόλησης.

Επεσήμανε πως ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και μάλιστα μεγάλη τμήμα των αιτήσεων αφορά σε εταιρείες που ήδη λειτουργούν με κερδοφορία και επιθυμούν να επεκταθούν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ.Λαμπρινίδης είπε πως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αφορά πρωτίστως σε επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς για τις ξένες επενδύσεις υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο των fast track επενδύσων όπου και εκεί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον με αιτήσεις για επενδύσεις συνολικού ύψους ενός δις ευρώ.

 

Στην διάρκεια της εκδήλωσης μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και τα εξής: Επιλέξιμες θεωρούνται υφιστάμενες, νεοϊδρυόμενες και υπό σύσταση επιχειρήσεις που πρόκειται να υλοποιήσουν ένα από τα επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές: Ατομική επιχείρηση, Εμπορική εταιρία, Συνεταιρισμός, Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ, υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες, Κοινοπραξίες με προϋπόθεση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους.

Επιλέξιμοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, είναι εκείνοι της μεταποίησης και μεγάλο μέρος των κλάδων παροχής διεθνώς εμπορεύσιμων υπηρεσιών και προϊόντων υπό την προϋπόθεση της συμβατότητας τους με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό. Ενδεικτικά ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 αφορά ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα (π.χ. θερμοκήπια, κτηνοτροφικές μονάδες), στον δευτερογενή τομέα (π.χ. μεταποιητικές επιχειρήσεις) και στον τριτογενή τομέα περιλαμβάνοντας επενδυτικά σχέδια τουρισμού και λοιπών υπηρεσιών (π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες, υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας – logistics, κ.α.). Η πλήρης ανάλυση περιγράφεται στο άρθρο 7 του νόμου.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης ορίζεται στις 50.000 € για τις ΚΟΙΝΣΕΠ, 100.000 € για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, 150.000 € για τις μικρές επιχειρήσεις, 250.000 € για μεσαίες επιχειρήσεις και για cluster, 500.000 € για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Χανίων, το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο (Τμήμα Δυτ. Κρήτης).

Αντίστοιχη ημερίδα θα γίνει στις 11 το πρωί του Σαββάτου στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook