Μήπως ο λογαριασµός του κινητού σας έχει ανέβει από τότε που πήρατε smartphone;

Οι χρεώσεις data µπορεί να είναι η αιτία. Το e-pcmag μας εφιστά την προσοχή στο τι πρέπει να προσέξουμε, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Τον τελευταίο χρόνο αποφασίσατε να κάνετε το µεγάλο βήµα και να αλλάξετε την παλιά σας συσκευή µε ένα από τα νεότερα, \”γυαλιστερά\” smartphones. Και χωρίς αµφιβολία, πλέον δεν αποχωρίζεστε το smartphone σας, αφού οπουδήποτε και αν βρίσκεστε, µπορείτε να δείτε το email σας, να γράψετε και να ανεβάσετε κάτι στο Twitter ή στο Facebook, να παίξετε, να βρείτε ποιο τραγούδι ακούγεται από τα ηχεία του µπαρ στο οποίο διασκεδάζετε. Μήπως, όµως, οι λογαριασµοί σας ακολουθούν µια αύξουσα πορεία που τελικά δε δικαιολογείται;

\"\"Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που όταν αναβάθµισαν τη συσκευή τους δεν προχώρησαν σε ταυτόχρονη αναβάθµιση του προγράµµατός τους, τότε σίγουρα έχετε βρεθεί προ δυσάρεστων –και µεγάλων– εκπλήξεων [εικ. 1].

Γιατί; Πολύ απλά, τα παλαιά προγράµµατα συµβολαίων, τα οποία δεν προσφέρουν κάποια ενσωµατωµένη χρήση δεδοµένων, έχουν χρεώσεις γι\’ αυτά που µπορεί να σας φανούν εξωπραγµατικές και παράλογες, ιδιαίτερα όταν θα φτάσετε στο ταµείο για να πληρώσετε τον λογαριασµό.

Για να µην έχετε αµφιβολίες ότι δε φταίτε εσείς για την αύξηση που αντιστοιχεί σε µερικές δεκάδες ευρώ του µηνιαίου λογαριασµού σας [µπορεί να φτάσει πολύ παραπάνω], ανοίξαµε το φάκελο µε τις χρεώσεις των 3 εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, στα προγράµµατα συµβολαίου που δε διαθέτουν ενσωµατωµένο όγκο δεδοµένων.

Πόσο χρεώνοµαι…

Wind

Είναι φυσιολογικό κάποια προγράµµατα τα οποία δηµιουργήθηκαν σε µια εποχή που το mobile Internet ήταν στα σκαριά, να έχουν υψηλές χρεώσεις, όµως δε δικαιολογείται η διατήρηση αυτών των χρεώσεων σε προγράµµατα που ανακοινώθηκαν εντός του 2011. Θα θεωρήσουµε τυχαίο ότι αυτές οι χρεώσεις αναφέρονται συνήθως µε τα \”µικρά γράµµατα\” των συµβολαίων.

Για παράδειγμα, στα προγράμματα Wind to All [tinyurl.com/3aouxdl], μπορείτε κάτω-κάτω να βρείτε στο Αναλυτικός Τιμοκατάλογος τις Λοιπές Χρεώσεις [tinyurl.com/3cwzuas], όπου η τιμή για Πλοήγηση στο Διαδίκτυο ορίζεται σε €0,1024/ΜΒ. Δυστυχώς δεν ισχύει η ίδια τιµή και για πολλά από τα παλαιότερα προγράμματα συμβολαίου, η οποία παραμένει στα €6,9632/ΜΒ [tinyurl.com/3chjnz9]. Σε κάποια από τα νεότερα προγράμματα συμβολαίου της ίδιας εταιρείας η τιμή παρουσιάζει μειωμένη στα €0,5120/ΜB [tinyurl.com/3fas9y3]. 

Αν έχετε πχ το Wind 140 και κάνετε το λάθος να έχετε κίνηση 100MB για έναν μήνα, θα πληρώσετε –μόνο για τα data– €696,32 συν το Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που αντιστοιχεί στο σύνολο του λογαριασμού σας, δηλαδή 20% επιπλέον [κλιμακωτό ποσοστό]. Για να έχετε μια πλήρη εικόνα, αν δεν είχατε καμία άλλη κίνηση στο λογαριασμό σας, το τελικό ποσό θα ήταν περίπου €853,584. Σημειώνουμε ότι στα προγράμματα µε ενσωματωμένο όγκο δεδομένων η χρέωση μετά τη χρήση του περιορίζεται στα €0,1024/MB.

Cosmote

Τα προγράµµατα συµβολαίου Cosmote έχουν ενιαία χρέωση για πλοήγηση στο Internet µέσω του COSMOTE Internet Day Pass, µε κόστος €1/ηµέρα, πρόγραµµα που ανακοινώθηκε στις 2/5/2011 [tinyurl.com/667r8sc]. Για όσα συµβόλαια δε διαθέτουν πακέτο όγκου δεδοµένων, η υπηρεσία COSMOTE Internet Day Pass είναι προενεργοποιηµένη. Σε περίπτωση που θέλετε να απενεργοποιήσετε την υπηρεσία, στείλτε µήνυµα µε κείµενο \”END DAY\” στο 1333 ή εναλλακτικά καλέστε την εξυπηρέτηση πελατών στο 13838 ή επισκεφτείτε ένα από τα καταστήµατα του δικτύου πωλήσεων της COSMOTE. Υπάρχουν ορισµένοι περιορισµοί, όµως, όπως περιγράφονται από την ίδια την εταιρεία:

\”Η χρέωση του COSMOTE Internet Day Pass εφαρµόζεται µε την πρώτη είσοδο στο Internet από το κινητό και επιτρέπει απεριόριστη πλοήγηση έως τις 4 π.µ. [µε µέγιστη διάρκεια 24 ώρες]\”. Η µέγιστη επιτρεπτή ηµερήσια χρήση είναι 20ΜΒ. Σε κάθε περίπτωση υπέρβασης αυτού του ορίου, η εταιρεία δικαιούται να περιορίσει την ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο για το υπόλοιπο της διάρκειας ισχύος του συγκεκριµένου Day Pass. Σε όλα τα παλαιότερα προγράµµατά της ισχύει ή το παραπάνω ή χρέωση της τάξης των €0,1034/MB.

Η µεγαλύτερη χρέωση που βρήκαµε στην εταιρεία, είναι στο COSMOTE Internet On The Go Basic, το οποίο είναι πλέον µη εµπορικά διαθέσιµο, µε χρέωση για τα πρώτα 1-20MB €1,0336/MB, για τα επόµενα 20MB-250MB €0,5168/MB, και από εκεί και πέρα επιστρέφει στη βασική χρέωση των €0,1034/MB.

Vodafone

Και στη Vodafone, όµως, βρήκαµε περίεργες χρεώσεις στα παλαιά προγράµµατά της [µη εµπορικά διαθέσιµα], που ορίζονται ως €0,00724/KB, το οποίο αντιστοιχεί σε €7,41376/ΜΒ [tinyurl.com/3qf4guw]. Όµως, όπως αναφέρει η εταιρεία, σε αυτά τα προγράµµατα ενεργοποιείται πλέον η υπηρεσία Vodafone Internet Όλη – Μέρα, η οποία προσφέρει απεριόριστο Ιnternet µε €1 ανά ηµέρα χρήσης. Η µέγιστη επιτρεπτή ηµερήσια χρήση είναι 10ΜΒ και στη συνέχεια αναπροσαρµόζεται η ταχύτητα, όπως και στην Cosmote.

Η ενεργοποίηση γίνεται αυτόµατα σε όλους τους συνδροµητές που δεν έχουν ενεργοποιήσει κάποιο πρόγραµµα Mobile Internet µε την πρώτη είσοδο στο Internet. Σηµειώνεται όµως ότι…

\”Αν κάνεις χρήση συσκευής smartphone ενδέχεται, λόγω των εφαρµογών που διαθέτουν τα λογισµικά των συσκευών αυτών, να αποκτούν οι συσκευές πρόσβαση στο Internet αυτόµατα και χωρίς να το επιλέξεις. Έτσι µπορεί να χρεώνεσαι µε €1 την ηµέρα αν δεν έχεις ενεργοποιηµένο κάποιο πρόγραµµα δεδοµένων ή πρόγραµµα φωνής που προσφέρει δωρεάν ΜΒ\”.

Το πρόγραµµα Vodafone Internet  Όλη – Μέρα ανακοινώθηκε στις 5/4/2011 [tinyurl.com/657u9mf]. Μέχρι και εκείνη τη µέρα τα παλαιότερα προγράµµατα συµβολαίου που δε διέθεταν Mobile Internet, είχαν την παραπάνω χρέωση.

Πότε χρεώνοµαι;

Όπως βλέπετε παραπάνω, ανάλογα και µε τη σύνδεσή σας, µπορεί να χρεώνεστε είτε ανά ΚB, είτε κάθε φορά που εισέρχεστε στο Internet. Η ουσία είναι όµως ότι τα smartphones, εφόσον δεν τα έχετε ρυθµίσει ώστε να µη συνδέονται και συγχρονίζονται, είναι µονίµως συνδεδεµένα στο Internet και τους λογαριασµούς σας. Για παράδειγµα, τα Android κινητά είναι συνδεδεµένα µε το λογαριασµό σας στην Google, ώστε, αναβαθµίζοντας τα contacts σας αλλά και λαµβάνοντας νέα µηνύµατα, τους τίτλους από τα emails σας κ.λπ. [βεβαίως, αν έχετε ρυθµίσει επιπλέον λογαριασµούς], υπάρχει κίνηση δεδοµένων [εικ. 2].

Έτσι, εφόσον δεν έχετε απενεργοποιήσει το 3G, λαµβάνοντας υπόψη τα παραπάνω πακέτα, µπορεί στη Vodafone αλλά και την Cosmote να χρεώνεστε €1/ηµέρα, ακόµη και αν δεν έχετε συνδεθεί συνειδητά για να δείτε µια ιστοσελίδα ή το Twitter σας. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, και αφού συµβαίνει κάθε µέρα, αθροίζεται σε ένα σεβαστό ποσό της τάξης των €30 ανά µήνα, το οποίο µπορεί να είναι µεγαλύτερο και από το πάγιό σας. Αν µάλιστα χρησιµοποιείτε µόλις ένα µικρό ποσοστό αυτού του όγκου που µπορείτε να εκµεταλλευτείτε, η χρέωση είναι ασύµφορη. Στη συγκεκριµένη περίπτωση που όντως δε χρησιµοποιείτε από µόνοι σας τη σύνδεση 3G, µπορεί οι χρεώσεις της Wind να σας βγουν οικονοµικότερες, µια και µιλάµε µόλις για µερικές εκατοντάδες ΚB συγχρονισµού λογαριασµών [περίπου 4MB  αντιστοιχούν σε €30].

Από την άλλη, αν χρησιµοποιείτε 3G, πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε τα ακριβά πακέτα ογκοχρέωσης [δηλαδή χωρίς data plan] της εταιρείας – όπως είδατε παραπάνω κοστίζουν υπερβολικά.

Αντίστροφα, εφόσον δεν έχετε κάποιο data plan και κάνετε σηµαντική χρήση των υπηρεσιών Internet µέσω 3G, σας συµφέρει η χρέωση των άλλων εταιρειών. Παρ’ όλα αυτά, σκεφτείτε να αναβαθµίσετε το πρόγραµµά σας σε κάποιο που διαθέτει ενσωµατωµένο όγκο δεδοµένων, διότι το κόστος για έναν πολύ µεγαλύτερο όγκο δεδοµένων [µέχρι 1,5GB] είναι σίγουρα χαµηλότερο των €30 που µπορεί να πληρώνετε ανά µήνα.

Ο Πίνακας 1 θα σας βοηθήσει να πάρετε µια ιδέα από τις χρεώσεις που εφαρµόζονται σε ενδεικτικά προγράµµατα συµβολαίων και των τριών εταιρειών, παλαιά και νέα.

\"\"

Περισσότερος έλεγχος

Η καλύτερη πολιτική σε κάθε περίπτωση είναι να ελέγχετε τόσο τον όγκο των δεδοµένων που έχετε ήδη καταναλώσει, αλλά και να µπορείτε να ενεργοποιείτε και να απενεργοποιείτε όποτε εσείς θέλετε τη συνδεσιµότητα 3G.

Στις συσκευές Android ο τρόπος απενεργοποίησης της σύνδεσης δεδοµένων αλλάζει, αναλόγως πάντα και µε την έκδοση του λειτουργικού. Η καλύτερη λύση είναι να \"\"εγκαταστήσετε κάποια εφαρµογή που να φέρει αυτή την επιλογή άµεσα στα δάκτυλά σας. Τέτοια είναι και το APNDroid [Δωρεάν, tinyurl.com/6cnoakv], το οποίο επιτρέπει να έχετε ενεργό το 3G µόνο για MMS και όχι για άλλου τύπου δεδοµένα [εικ. 3]. Συνδυάστε το µε το 3G Watchdog [Δωρεάν, tinyurl.com/4zm34n2], το οποίο όχι µόνο µπορεί να σας αναφέρει τα ΚB των δεδοµένων που µεταφέρθηκαν προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά και να σας ειδοποιήσει όταν ο όγκος δεδοµένων του προγράµµατός σας τελειώνει, και µε την επιλογή να απενεργοποιήσετε το 3G όταν γίνει αυτό [εικ. 4]. Για την τελευταία λειτουργία χρησιµοποιεί το APNDroid.

Στο iPhone τα πράγµατα είναι πιο απλά.

Για να κλείσετε το 3G σας, πηγαίνετε στα Settings > General > Network, όπου µπορείτε να βρείτε τη ζητούµενη επιλογή του 3G [εικ. 5].

\"\"

Σωστό ή λάθος

Χωρίς αµφιβολία, το Internet στο κινητό σας είναι ακριβό αγαθό. Δεδοµένου του όγκου των πληροφοριών που µεταφέρονται, και σε µια κοινωνία η οποία καυχιέται ότι βρίσκεται στην εποχή της πληροφορίας. Ίσως οι πάροχοι να µην είχαν ή δεν έχουν ακόµη έτοιµες τις υποδοµές τους ώστε να υποστηρίξουν όλους τους χρήστες 3G, δηλαδή όλους τους κατόχους smartphone.

Εµείς, πάντως, σας προτείνουµε να χρησιµοποιείτε Wi-Fi, όπου αυτό είναι διαθέσιµο και έµπιστο, και να ενεργοποιείτε το 3G σας µόνο όταν το χρειάζεστε. Μπορεί να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την µπαταρία σας, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να σας κοστίσει τίποτα.

Data Roaming

Θα ταξιδέψετε στο εξωτερικό; Προσοχή στη χρήση Internet…

Wind

Η περιαγωγή δεδοµένων στη Wind χρεώνεται αναλόγως της Ζώνης στην οποία βρίσκεστε από €0,007/KB έως €0,012/ΚΒ [tinyurl.com/3sa7l6q]. Η αναγωγή του κόστους είναι από €7,168/ΜΒ έως €12,288/ΜΒ.

Cosmote

Στην Cosmote υπάρχει το πρόγραµµα COSMOTE Data Traveller, για συνδροµητές των COSMOTE ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ 15-150, µε το οποίο έχετε τη δυνατότητα να χρησιµοποιήσετε τον όγκο δεδοµένων Ιnternet του συµβολαίου και από το εξωτερικό, µε €5/µήνα [Δωρεάν για το πρόγραµµα COSMOTE ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ 150], σε 14 χώρες της Ευρώπης [Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Γαλλία, Πολωνία, Γερµανία, Πορτογαλία, Ην. Βασίλειο, Ρουµανία, Ισπανία, Σλοβακία, Ιταλία, Τσεχία]. Όµως για την ενεργοποίηση της πρόσθετης υπηρεσίας COSMOTE Data Traveller πρέπει να απενεργοποιηθεί η υπηρεσία Roaming Data Limit EU62.

Η απενεργοποίηση του Roaming Data Limit EU62 θα ισχύει για όλες τις χώρες τις Ευρώπης και όχι µόνο για τις 14 χώρες που ισχύει το COSMOTE Data Traveller. Η δωρεάν υπηρεσία Roaming Data Limit EU62 θέτει ανώτατο όριο χρήσης δεδοµένων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης τα €62 ανά λογαριασµό [µε ΦΠΑ 23%], και έχει ενεργοποιηθεί από 27 Ιουνίου 2010. Αυτή η υπηρεσία προστατεύει όσους δε διαθέτουν το παραπάνω πρόγραµµα, καθώς οι χρεώσεις για Internet/Intranet/WAP/MMS ορίζονται στα €0,072/10KB ή €7,3728/MB.

Vodafone

Δυνατότητα χρήσης του δωρεάν όγκου Mobile Internet των νέων προγραµµάτων συµβολαίων στο εξωτερικό µε €5/µήνα δίνει και η Vodafone. Η χρήση του δωρεάν όγκου Mobile Internet στο εξωτερικό ισχύει κατά την περιαγωγή σε όλα τα συνεργαζόµενα δίκτυα [11 δίκτυα της Vodafone ] σε Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερµανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουµανία και Τσεχία].

Οι συνδροµητές θα λαµβάνουν ενηµερωτικά µηνύµατα κατά την περιαγωγή τους στα προαναφερθέντα δίκτυα όταν η χρήση φτάσει το 80% και το 100% του δωρεάν όγκου Mobile Internet. \”Η χρήση δεδοµένων κατά την περιαγωγή, µετά την κατανάλωση του ενσωµατωµένου όγκου Mobile Internet ή για χρήση δεδοµένων στον υπόλοιπο κόσµο ή σε περίπτωση που δεν επιλεχθεί η δυνατότητα χρήσης του ενσωµατωµένου όγκου δεδοµένων χρεώνεται σύµφωνα µε το Ηµερήσιο Πρόγραµµα Περιαγωγής µέσω κινητού\”, αναφέρει η εταιρεία.

Το Ηµερήσιο πακέτο περιαγωγής [tinyurl.com/65fxcde] διατίθεται αυτόµατα για όλους τους συνδροµητές συµβολαίου µε προγράµµατα Mobile Internet και Surf & Email καθώς και σε συνδροµητές του Vodafone Internet Όλη – Μέρα. Αυτό περιλαµβάνει για την Ευρωπαϊκή Ζώνη 5ΜΒ µε €5/24 ώρες και κάθε 10KB επιπλέον χρεώνεται µε €0,0097 [δηλαδή €0,99328/ΜΒ]. Για τον υπόλοιπο κόσµο, τα 5MB κοστίζουν €15/24 ώρες, και η χρέωση των 10 KB αυξάνεται στα €0,0293 [€3,00032/ΜΒ].

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook