Με εντυπωσιακή επιτυχία ολοκληρώθηκαν η 2η Έκθεση αποκλειστικά για την Ελλάδα, Grecka Panorama και οι παράλληλες εκδηλώσεις που την πλαισίωσαν, το διάστημα 1 με 4 Δεκεμβρίου, στη Βαρσοβία, με αποτέλεσμα, Πολωνοί και Έλληνες παράγοντες να μιλούν για μία από τις πλέον δυναμικές και ολοκληρωμένες παρουσίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη χώρα μας στην Πολωνική πρωτεύουσα. 

Επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η εταιρεία North Events,  ήταν η έκθεση Grecka Panorama και το Greek Food Show, που έλαβαν χώρα στον εκθεσιακό χώρο του επιβλητικού Σταδίου της Βαρσοβίας PGE Narodowy, το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Δεκεμβρίου.
Περιφέρειες, Δήμοι, tour operators, ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, συνολικά 120 εκθέτες, από όλη την Ελλάδα, έδωσαν δυναμικό παρών και έδειξαν το καλύτερο πρόσωπο της τουριστικής Ελλάδας στο πολωνικό κοινό. Πάνω από 7.000 (7.080) επισκέπτες κατέκλυσαν τους χώρους της έκθεσης, ενημερώθηκαν για προορισμούς και υπηρεσίες, έκλεισαν πακέτα διακοπών, διασκέδασαν και παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γευθούν αλλά και να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα. Πάνω από 40 εταιρείες και παραγωγοί ελληνικών προϊόντων από πολλές περιοχές της Ελλάδας, συμμετείχαν στο Greek Food Show, δημιουργώντας μία εντυπωσιακή «όαση» ελληνικής γαστρονομίας, που συνοδεύθηκε από επιδείξεις μαγειρικής παραδοσιακών συνταγών, γευσιγνωσίες και οινογνωσίες εκλεκτών ελληνικών κρασιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε σημαντικός όγκος κρατήσεων και πωλήσεων προιόντων, ενώ ελληνικοί τουριστικοί όμιλοι ανέφεραν ότι έκλεισαν σημαντικές νέες συμφωνίες για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Ελληνικά προϊόντα στην πολωνική αγορά

Περισσότερες από 600 συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων παραγωγών με buyers από πολλές περιοχές της Πολωνίας, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της b2b εκδήλωσης επαγγελματικών συναντήσεων, η οποία έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Marriott, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.

Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις 25 Ελλήνων παραγωγών με πάνω από 30 Πολωνούς buyers έδωσαν μία μοναδική ευκαιρία παρουσίασης τοπικών προϊόντων και να κλειστούν συμφωνίες για την εξαγωγή και διάθεσή τους στην Πολωνία. 

Επιπρόσθετα, την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, διοργανώθηκε εκδήλωση παρουσίασης επιλεγμένων ελληνικών κρασιών και οινογνωσία σε συνεργασία με το «Οινόραμα». 

Η εκδήλωση της UNESCO

Στο πλαίσιο της Grecka Panorama και σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και την αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή της Πολωνίας, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για τη Μεσογειακή διατροφή και την ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία, παρουσία της κας Ιωάννας Τζαβάρα από το υπουργείο Πολιτισμού και της κας Αντωνίας Ματάλα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. 
Στο πλαίσιο της Ημερίδας, βραβεύθηκαν οι Περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου για τον τρόπο που αναδεικνύουν και προβάλλουν την γαστρονομική τους κληρονομιά, η Χίος - για την ανάδειξη, προστασία και προβολή της Μαστίχας - και ο φημισμένος chef Θεόφιλος Βαφείδης για το έργο του ως προς την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής γαστρονομίας στην Πολωνία.  Τα βραβεία απένειμε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

Το Forum για τον Ελληνικό Τουρισμό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το Forum για τον Ελληνικό Τουρισμό που διοργανώθηκε την ίδια μέρα στο Marriott, με πρωτοβουλία του PIT, του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων της Πολωνίας και της North Events, της διοργανώτριας της Grecka Panorama.
Κατά τη διάρκεια του Forum, στο οποίο συμμετείχαν 85 στελέχη Πολωνικών και Ελληνικών επιχειρήσεων και προορισμών, παρουσιάστηκαν τα βασικά μεγέθη του Ελληνικού Τουρισμού, αναλύθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της κίνησης από την Πολωνική αγορά, έγιναν στοχευμένες παρουσιάσεις από την Marketing Greece - για το brand της Ελλάδας - και προορισμών, όπως η Ήπειρος και η Πάρος.
Τις εργασίες του Forum άνοιξε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Πολωνία κ. Ευάγγελος Τσαούσης, ο οποίος τόνισε ότι οι προοπτικές των ελληνο-πολωνικών σχέσεων στους τομείς του Τουρισμού και των προιόντων είναι πραγματικά πολύ σημαντικές και εκτίμησε ότι την επόμενη διετία, ο αριθμός των Πολωνών επισκεπτών στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το 1 εκατ.. Παράλληλα, εξήρε την πρωτοβουλία της North Events που ξεκίνησε το 2015 και πρόσθεσε ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο κ. Miroslaw Gojdz, Επικεφαλής του τομέα Εμπορίου και προώθησης Επενδύσεων της Πολωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και η κα Ιουλία Κουρεμένου, Προϊσταμένη των Υπηρεσιών Εξωτερικού του ΕΟΤ, μεταφέροντας μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Δ. Τρυφωνόπουλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Forum, το 2015 κατεγράφησαν πάνω από 750.000 αφίξεις Πολωνών στους ελληνικούς προορισμούς, αριθμός τετραπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού αφίξεων του 2009. Η τάση αυτή καταδεικνύει την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που αποκτά για τον Ελληνικό Τουρισμό η πολωνική αγορά καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης που υπάρχουν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της PIT και το 2016 θα κλείσει με αύξηση άνω του 10%, ενώ τα πρώτα μηνύματα για το 2017, είναι ιδιαίτερα θετικά, με συνέχεια της ανοδικής τάσης της ζήτησης.

Φόρος τιμής στον Κώστα Μήτση

Με πρωτοβουλία της PIT και της North Events, κατά τη διάρκεια του forum έγινε ειδική τελετή απότισης φόρου τιμής στο έργο του ξενοδόχου και επιχειρηματία Κώστα Μήτση, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Αύγουστο. Η συμβολή του Έλληνα Ξενοδόχου στην ανάπτυξη των ελληνο-πολωνικών σχέσεων στον τουρισμό, τιμήθηκε στο πρόσωπο του υιού του, Σταύρου Μήτση, στον οποίο και απονεμηθηκε μία ειδικά σχεδιασμένη για την περίσταση τιμητική πλακέτα.

Η έκθεση Grecka Panorama τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού,  της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Βαρσοβία, του ΕΟΤ, του ΞΕΕ, της ΠΟΞ, του ΗΑΤΤΑ, του Επιμελητηρίου Τουριστικών Επιχειρήσεων Πολωνίας (PIT), της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πολωνίας (PZOT) και του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών Πολωνίας “ΕΡΜΗΣ". Η έκθεση GREEK FOOD SHOW τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της UNESCO, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, της World Association of Chefs Societies, Chef’s Club of Greece Poland Branch, και της The Greek Gourmet.
Σημαντική υποστήριξη καθ όλη την διάρκεια του έτους και για την GRECKA PANORAMA και την THE GREEK FOOD FESTIVAL παρέχει το Ελληνικό Κέντρο Τουρισμού και Εμπορίου – που λειτουργεί στην Βαρσοβία από τον Απρίλιο 2016, μία ακόμη ιδιωτική πρωτοβουλία της North Events, που στηρίζει με συστηματική παρουσία και έργο τον ελληνικό τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στην Πολωνία.
Ήδη ξεκινά η προετοιμασία για την Grecka Panorama 2017 και σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.