Ψαλίδισμα καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών στις ΔΕΚΟ κατά 150 εκατ. ευρώ προωθεί το οικονομικό επιτελείο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στους μισθούς.

Η οικονομική κατάσταση στις δημόσιες επιχειρήσεις συζητήθηκε χθες κατά την επίσκεψη κλιμακίου της τρόικας στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε η υλοποίηση του προγράμματος εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ εντός του 2011.

Από το παραπάνω ποσό, τα 400 εκατ. ευρώ, όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν εξασφαλιστεί από τις μισθολογικές μειώσεις, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται (-10% για μεικτές αποδοχές άνω των 1.800 ευρώ και πλαφόν αποδοχών στα 4.000 ευρώ). Από τις παρεμβάσεις στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών αναμένεται να προκύψει όφελος 244 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα 88 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων τους, καθώς από χθες τέθηκαν σε ισχύ οι αυξήσεις στα εισιτήρια και 156 εκατ. ευρώ από τις περαιτέρω μειώσεις δαπανών τους.

Ο στόχος

Ετσι πλέον διευκρινίζεται, στις επαφές με την τρόικα, η εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ από τις καταναλωτικές δαπάνες όλων των ΔΕΚΟ, για να επιτευχθεί ο στόχος των 800 εκατ. ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ολοκληρωθεί μελέτη για το ύψος των καταναλωτικών δαπανών ανά ΔΕΚΟ.

Αφού οριστικοποιηθεί το ύψος των περικοπών ανά δημόσιο φορέα, το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει επιστολές στις διοικήσεις τους για να προχωρήσουν στην περιστολή δαπανών.

Στην επιστολή θα γίνεται αναφορά στο ύψος συγκεκριμένων καταναλωτικών δαπανών (λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, έξοδα δημοσίων σχέσεων, ενοίκια, προμήθεια αναλώσιμων κ.λπ.) και θα περιέχονται συστάσεις για «συμμάζεμά» τους.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα πιέζει για «ξεφούσκωμα» του μισθολογικού κόστους και γι\’ αυτό ζήτησε στοιχεία για όλες τις ΔΕΚΟ.

Δεν είναι τυχαίο πως λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο ζήτησε από την εταιρεία PricewaterhouseCoopers να εκπονήσει σχέδιο για τα νέα μισθολόγια στις εταιρείες ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook