Μέρα οδύνης και μνήμης για την οικογένεια του ΕΚΑΒ η σημερινή, 4 χρόνια μετά τον τραγικό χαμό του διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης και γιατρού Δημήτρη Βουρβαχάκη και του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βαγγέλη Κελαράκη.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ πραγματοποίησε το πρωί τρισάγιο στη μνήμη του Δημήτρη Βουρβαχάκη και του Βαγγέλη Κελαράκη, στο μνημείο που έχει στηθεί στο σημείο του δυστυχήματος. Το “παρών” έδωσαν συνάδελφοι και συνεργάτες των δύο αδικοχαμένων στελεχών του ΕΚΑΒ, φίλοι τους αλλά και μέλη των οικογενειών τους.

Οι δύο άνδρες έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος τόσο άδικα, όταν το ασθενοφόρο στο οποίο επέβαιναν, μετά από σύγκρουση με διερχόμενο επιβατικό όχημα, ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες, με τις φιάλες οξυγόνου να εκρήγνυνται η μία μετά την άλλη.

Το χρονικό

Η ασύλληπτη τραγωδία είχε σημειωθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, λίγο μετά τις 8 το πρωί της 12ης/12/2012. Ο 49χρονος Δημήτρης Βουρβαχάκης, που πάλεψε για την ανάπτυξη του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, ο 47χρονος ειδικευμένος στη διάσωση, που υπηρετούσε ως πλήρωμα Κινητών Μονάδων Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής, Βαγγέλης Κελαράκης, και ο 49χρονος τότε οδηγός του ασθενοφόρου Νίκος Μυρωδιάς κατευθύνονταν προς Ρέθυμνο για την παρακολούθηση προγραμματισμένου εκπαιδευτικού σεμιναρίου.

Στο ύψος της Παντάνασσας, το παλιό υπηρεσιακό επιβατικό όχημα έπαθε βλάβη και οι τρεις επιβαίνοντες ζήτησαν από την υπηρεσία τους να τους σταλεί άλλο όχημα. Τους έστειλαν ένα ασθενοφόρο, ο οδηγός του οποίου έμεινε πίσω, στο χαλασμένο όχημα.

Περίπου είκοσι λεπτά πριν από τις 9 του μοιραίου πρωινού, στο 118ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Χανίων-Σητείας, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, το ασθενοφόρο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με αντίθετης κατεύθυνσης διερχόμενο επιβατικό όχημα, με οδηγό μια 32χρονη και συνοδηγό μια 26χρονη.

Από τη σύγκρουση εξετράπησαν της πορείας τους τα δύο οχήματα και στη συνέχεια το ασθενοφόρο ανατράπηκε.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφέρει συγκλονισμένοι οι αυτόπτες μάρτυρες του τροχαίου, εγκλωβίστηκαν και οι τρεις επιβαίνοντες στο ασθενοφόρο. Διερχόμενοι οδηγοί, που σταμάτησαν, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν το σοβαρά τραυματισμένο 49χρονο οδηγό Νίκο Μυρωδιά. Αν και επιτόπου έφτασε στο σημείο άλλο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής και άνδρες της Τροχαίας, ήταν ήδη αργά για τους άλλους δύο επιβαίνοντες του ασθενοφόρου.

Μέσα σε δευτερόλεπτα από τον απεγκλωβισμό του οδηγού έγινε η πρώτη φονική έκρηξη φιάλης οξυγόνου και το ασθενοφόρο τυλίχθηκε στις φλόγες, για να ακολουθήσουν άλλες δύο εκρήξεις από τις φιάλες οξυγόνου που βρίσκονταν μέσα στο ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν οι εγκλωβισμένοι Δημήτρης Βουρβαχάκης, που καθόταν στη δεξιά πλευρά του ασθενοφόρου, και Βαγγέλης Κελαράκης, που καθόταν στη μέση. Η τρίτη μάλιστα στη σειρά έκρηξη έριξε στο χαντάκι έναν από τους άνδρες της Τροχαίας του ΒΟΑΚ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook