Φτωχό και άνισο ως προς τους πολίτες των δημοτικών ενοτήτων (των πρώην περιαστικών δήμων) είναι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Χανίων για το 2017, όπως τουλάχιστον τόνισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά την παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος του 2017 στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε απόψε για τη διαμόρφωση του  προϋπολογισμού του Δήμου Χανίων οικονομικού έτους 2017.

Έργα για το 2017 στα Χανιά; Κρατήστε μικρό καλάθι

Ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται περίπου στα 17,5 εκατ. ευρώ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση εκτός του κ. Σαρρή που απείχε από τη διαδικασία)

Από αυτά το μεγαλύτερο ποσό των περίπου 13,5 εκατ. ευρώ αφορά στο έργο αποκατάστασης της δημοτικής αγοράς Χανίων, ένα έργο από το 2015. Περίπου 850.000 ευρώ αφορούν στο πρόγραμμα Θησέας που δεν είναι πλέον σε ισχύ εδώ και χρόνια και το ποσό προστέθηκε στον προϋπολογισμό για τεχνικούς λόγους.

Μένουν επομένως ουσιαστικά, μόλις 3 εκατομ. ευρώ για τεχνικά έργα στον δήμο Χανίων για το 2017!

Δημότες δυο ταχυτήτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ειπώθηκε από την αντιπολίτευση, από αυτό το ποσό των περίπου 17,5 αντιστοιχούν ψίχουλα σε μεγάλες δημοτικές ενότητες όπως του Ελ. Βενιζέλου, του Θερίσου και της Ν. Κυδωνίας.

Για παράδειγμα όπως τόνισε ο κ. Παπαντωνάκης και για τις τρεις αυτές δημοτικές ενότητες προβλέπονται μόλις 300.000 ευρώ για έργα για το 2017!

Τάσος Βάμβουκας

Δεκαεννά κωδικοί έχουν διαφοροποιηθεί. Τα στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψιν από τις υπηρεσίες για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος αφορούν τον Ιούλιο του 2016. Από τότε έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, έχουν δημοπρατηθεί έργα, έχουν υπάρξει εκπτώσεις, στην πραγματικότητα ούτε το τεχνικό πρόγραμμα ούτε ο προϋπολογισμός μπορούν ακριβώς να αποτυπώσουν με ακρίβεια την πραγματικότητα. Η συμβουλή των υπηρεσιακών παραγόντων ήταν να μην πειράξουμε το τεχνικό πρόγραμμα γιατί αυτό θα επιφέρει καθυστέρηση στην έγκρισή του και άρα καθυστέρηση και στην αναθεώρηση που θα μας φέρει τα πραγματικά στοιχεία. 

Νάνσυ Αγγελάκη

Μας φέρνετε έναν πλασματικό προϋπολογισμό και ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα. Πέρσι το ύψος του προϋπολογισμού για τη δημοτική αγορά ήταν 13.600.000, αν το αφαιρέσουμε από το σύνολο των περίπου 17,5 εκατ. του προϋπολογισμού του 2017 εμφανίζεται μια διαφορά μόλις  4 εκατ. περίπου.  Η εγγραφή της Δημοτικής Αγοράς υπάρχει από τον Απρίλιο του 2015. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα τέτοιο τεχνικό έργο χωρίς χρονοδιάγραμμα. Δεν βλέπουμε ένα όραμα για την υλοποίηση ενός σοβαρού προγράμματος. Το 4 εκατ. και κάτι δεν φτάνουν. Αλλάξτε στόχους και προτεραιότητες και δώστε την πνοή που χρειάζεται η πόλη.

Άρης Παπαδογιάννης

Δεν περιέχει το πρόγραμμα τίποτα επί της ουσίας. Τι προοπτική δίνετε σε αυτό τον δήμο; Αφαιρέστε τα 13,5 εκατ. της δημοτικής αγοράς και αφαιρέστε τα 850.000 ευρώ που αφορούν στον Θησέα, ένα πρόγραμμα που δεν είναι σε ισχύ πια. Δίνετε 1,4 εκατ. στη βελτίωση προσβασιμότητας πεζών, ΑμεΑ, ποδηλάτων, οχημάτων στους δρόμους. Λαμβάνετε υπόψιν τη μελέτη που δεν έχετε επικαιροποιήσει; Θα κάνετε αποσπασματικά παρεμβάσεις που θα είναι άχρηστες.

Γιάννης Σαρρής

Για το ότι είναι φτωχός ο σχεδιασμός, όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες της αυτοδιοίκησης όσον αφορά στη χρηματοδότηση και το προσωπικό. Την εποχή των παχεών αγελάδων υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν έργα κι όμως σήμερα έχουν συσσωρευτεί ένα σωρό προβλήματα. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν. Για παράδειγμα, για τη δημοτική αγορά έχετε κάνει επανειλημμένως συζητήσεις με τους καταστηματάρχες, με τους κατεξοχήν αρμοδίους όπως πχ με την τεχνική υπηρεσία έχει γίνει συζήτηση. Είναι δυνατόν η ανακατασκευή της δημοτικής αγοράς να τελειώσει σε 18 μήνες; 

Νίκος Παπαντωνάκης

Ακόμα αγωνιζόμαστε να ολοκληρώσουμε το φτωχό τεχνικό πρόγραμμα του 2016, φανταστείτε τι θα γίνει το 2017. Εδώ ψηφίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάποια χωριά άλλων δήμων και εδώ έχουμε 300.000 στις ενότητες Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Ν. Κυδωνίας. 100.000 η κάθε μεγάλη δημοτική ενότητα. Αν αυτό λέγεται τεχνικό πρόγραμμα… Ο χανιώτικος λαός δεν είδε τίποτα από το αρχικό όραμα που είχατε εξαγγείλει. Πού είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των κατοίκων;

Σεραφειμ Ρίζος

Είναι μια ακόμα χρονιά που η δημοτική αρχή παρουσιάζει ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα που δεν είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κόσμου. Οι περικοπές συνολικότερα στις δαπάνες φαίνονται και εδώ. Όμως η δημοτική αρχή δεν είναι άμοιρη ευθυνών γι’ αυτό. Πολιτικές οι οποίες διευκολύνουν αυτού τους είδους τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας ταιριάζουν γάντι με τις επιλογές της δημοτικές αρχής. Στην τελευταία νεροποντή πολλά σχολεία πλημμύρισαν. Ποια είναι η δική σας απάντηση; Οι επιλογές των ΣΔΙΤ για να δοκιμάσετε μια λύση αποτυχημένη. Οι πολιτικές επιλογές που κάνετε οδηγούν σε αυτού του είδους το φτωχό πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει για τον αθλητισμό, το ίδιο για τις δομές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook