Στα 109,4 εκατ. ευρώ και μειωμένος κατά 7,4 εκατ. σε σχέση με πέρσι, ανέρχεται ο προϋπολογισμός του δήμου Χανίων για το 2017, ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού έγινε αντικείμενο δριμείας κριτικής από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες τον χαρακτήρισαν μη αναπτυξιακό, μη ρεαλιστικό και επιβαρυντικό για το εισόδημα των δημοτών.

Τάσος Βάμβουκας

Η λειτουργία του δήμου επιβαρύνθηκε από την περικοπή οικονομικών πόρων κατά 65% και ανθρώπινων πόρων κατά 40%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο «Καλλικρατικός» Δήμος Χανίων, που προέρχεται από τη συνένωση επτά προϋπαρχόντων Δήμων, λαμβάνει τους ίδιους πόρους, που λάμβανε ξεχωριστά κατά το 2009 ο καθένας από τους Δήμους Ελ. Βενιζέλου και Ν. Κυδωνίας. Έχουμε, λοιπόν, το παράδοξο να μεταφέρονται αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως να μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι θεσμοθετημένοι πόροι, ενώ, όταν αυτοί μεταβιβάζονται, περικόπτονται δραματικά. Γίνεται πλέον σχεδιασμένη και μελετημένη δουλειά από τις οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα έσοδα του Δήμου μας.

Ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στη συνέχεια στους τέσσερις άξονες, που «πατάνε» στο πρόγραμμα.

Νάνσυ Αγγελάκη

Βλέπουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ο οποίος όμως δεν είναι ρεαλιστικός και δεν είναι αναπτυξιακός. Όπως και στο παρελθόν είχαμε επιστήσει την προσοχή σε κάποια σημεία, είχαμε στη συνέχεια δικαιωθεί με τις αναμορφώσεις που είχαν ακολουθήσει.  Η στήριξη του προϋπολογισμού αφορά τις εισπράξεις από τους δημότες, τα ανταποδοτικά, τα ενοίκια, τα τραπεζοκαθίσματα κτλ. Εκεί πιστεύουμε ότι έχει στηθεί και όλο το παιχνίδι του προϋπολογισμού, δηλ. πιέζουμε τους δημότες, αυξάνουμε τα ανταποδοτικά κτλ. 

Άρης Παπαδογιάννης

Δίνεται λάθος διαδρομή και προοπτική για τούτο τον δήμο και θα μεταφερθεί στην επόμενη δημοτική αρχή. Θέλοντας να παρουσιάσει αναπτυξιακή προοπτική προτείνει δράσεις και έργα τα οποία δεν στηρίζονται σε συνολικό σχεδιασμό. Αν προχωρήσετε στην υλοποίηση  δράσεων όπως αυτές του τεχνικού προγράμματος στρεβλώνετε συνολικά τον σχεδιασμό του δήμου που δεν μας έχετε καταθέσει. Από την άλλη έχουμε μεγάλο μέρος των εσόδων που έχει να κάνει με την τρομακτική αύξηση των δημοτικών τελών σε συγκεκριμένες ομάδες. 

Γιάννης Σαρρής

Πάνω κάτω τα νούμερα είναι τα ίδια με τα προηγούμενα χρόνια και μου κάνει εντύπωση πώς στο παρελθόν βλέπαμε θετικούς τους προϋπολογισμούς και τώρα θεωρούμε ότι αυτός δεν σχετίζεται με τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Με το τελευταίο θα συμφωνήσω. Όλος αυτός ο προϋπολογισμός είναι μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον λόγω των πολιτικών λιτότητας. Όσον αφορά τη ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού, συζητάμε για μια εικονική πραγματικότητα. Μόλις 50-60 εκατ. ευρώ από όσα είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Νίκος Παπαντωνάκης

Το Παρατηρητήριο επιβάλλει περικοπές σε κοινωνικές διαπάνες και αύξηση των ιδίων εσόδων με τη λεγόμενη ανταποδοτικότητα. Έτσι η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται συνεχώς και αναγκάζεται ο Χανιώτικος λαός για τις υπηρεσίες που πληρώνει φόρους στο κράτος να ξαναπληρώνει δεύτερη φορά στον δήμο. Η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει. Την ώρα που ευημερούν οι αριθμοί, βογκούν οι πολίτες κάτω από το βάρος των φόρων.

Σεραφείμ Ρίζος

Γι΄αυτό που βιώνουμε και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι πρόκειται για λογαριασμό λιτότητας, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι κύριος ένοχος είναι τα μνημόνια και ο Καλλικράτης, είναι το Παρατηρητήριο. Με μια διαφορά ότι τώρα εφαρμοστής όλων αυτών είναι μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία στο όνομα της αριστεράς. Πολιτικές ευθύνες όμως έχετε και εσείς γιατί αντί αν συγκρουστείτε με το Παρατηρητήριο, παρουσιάζετε έναν ακόμα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook