Το Δημοτικό Σχολείο Τσικαλαριών συμμετέχει σε πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 με τίτλο «Meaningful ICT in collaboration and in a safe and smart environment: our path towards a smart school», με συμμετέχοντα σχολεία το Salvador Sanroma από την Ισπαvία, το Zespol Szkol nr2 από την Πολωνία, το Δημοτικό σχολείο Πολεμίου από την Κύπρο και το I.C. Edmondo De Amicis από την Ιταλία. Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα που αφορά διδακτικές προσεγγίσεις με τη βοήθεια της Τέχνης και της Τεχνολογίας και τη δημιουργία ενός εποικοδομητικού ασφαλούς τεχνολογικού περιβάλλοντος  στην πορεία για ένα έξυπνο σχολείο.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού αντιπροσωπεία του σχολείου μας αποτελούμενη από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου: Πετράκη Νεκτάριο, Ψυλλάκη Ελευθερία, Καπριδάκη Μαρία, Κανελλοπούλου Μαρία  και τους μαθητές της ΣΤ τάξης : Μακράκη Γιάννη, Κλωθάκη Θεανώ, Τζανετέα Μαρία και Μανωλάκη Ευτυχία, συμμετείχε στην πρώτη διεθνική συνάντηση η οποία διεξήχθη στο σχολείο Salvador Sanroma στο Llinars de Valles στην Καταλονία από 20 έως 25 Νοεμβρίου.

Η αντιπροσωπία μας έτυχε λαμπρής υποδοχής, στο αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης, από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου της Ισπανίας και τις οικογένειες που φιλοξένησαν τα παιδιά μας, στο σχολείο, από το σύνολο των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων του σχολείου και στο Δημαρχείο, από το Δήμαρχο της περιοχής Marti Pujol και από στελέχη της εκπαίδευσης.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες αφού ήρθαν σε επαφή με τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των ανθρώπων, το εκπαιδευτικό σύστημα, τα ήθη και τα έθιμα, τα μνημεία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την Ιστορία του τόπου ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια. Οι μαθητές, μας πιο ειδικά, έζησαν την πρωτόγνωρη για πολλά παιδιά εμπειρία του να ζούνε μόνα τους για μια εβδομάδα κατά τη φιλοξενία τους σε ένα εντελώς διαφορετικό οικογενειακό περιβάλλον από εκείνο του σπιτιού τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές μας παρακολούθησαν το πρόγραμμα του σχολείου στη διάρκεια της εβδομάδας και παράλληλα συμμετείχαν, μαζί με τα παιδιά από όλες τις χώρες, σε εργαστήρια κατασκευής panellets (παραδοσιακά γλυκίσματα με γλυκοπατάτα και σκόνη αμυγδάλου) και κατασκευής λουλουδιών από ανακυκλώσιμα υλικά ενώ οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για πολλά θέματα που αφορούν στη λειτουργία του σχολείου, συμμετείχαν σε εργαστήρια κατασκευής κοσμημάτων με Fimo και κατασκευής κούκλας (Fοfuchas) ενώ παράλληλα σε συνάντηση εργασίας μεταξύ των υπευθύνων εκπαιδευτικών των σχολείων συμφωνήθηκαν  οι λεπτομέρειες υλοποίησης  του σχεδίου για το πρώτο έτος.

Παράλληλα μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στην πόλη Llinars de Valles και επισκέφτηκαν στη Βαρκελώνη το γήπεδο Camp  Νou  της Barcelona, τη Sagrada Familia του Gaudi, το πάρκο του Guell  και περιηγήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης. Έμαθαν να χορεύουν  τον παραδοσιακό χορό της Καταλονίας (sardana) και παρακολούθησαν επίδειξη δημιουργίας ανθρώπινου πύργου (Castells), που πρόσφατα μπήκε στη λίστα των αριστουργημάτων της προφορικής και άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO, από εξειδικευμένη ομάδα της περιοχής.

Την τελευταία ημέρα ανταλλάξαμε δώρα, χορέψαμε, στην αυλή του σχολείου, όλοι μαζί, sardana και συρτάκι, αποχαιρετιστήκαμε σε κλίμα συγκίνησης και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Μάιο 2017, στη Σικελία της Ιταλίας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook