Τις περιβόητες δεύτερες σκέψεις των Γερμανών, των Φιλανδών, των Ολλανδών, γενικότερα όλων όσοι εκ των προτέρων δεν είχαν θετική προδιάθεση στη συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας και όλων των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης ενδεχομένως θα χρειαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα “νέα διάσωση”, παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL στο τελευταίο του τεύχος.

 Στο σχετικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το PROTO THEMA που εξάλλου διανθίζεται από τον πολύ εύγλωττο τίτλο «Το χρονοδιάγραμμα κλυδωνίζεται», φιλοξενείται ένα … απάνθισμα των ενστάσεων που εξακολουθούν να εκφράζουν οι ευρωσκεπτικιστές της κεντρικής Ευρώπης απέναντι στη νέα συμφωνία στήριξης των αδύναμων κρίκων της Ε.Ε. Εστιάζοντας αυτή τη φορά όχι τόσο στη χορήγηση νέων δανείων, όσο στην εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων – και πιθανότατα νέων κεφαλαίων – στους μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τόσο τον υφιστάμενο (EFSF), όσο και τον … μελλοντικό ESM.

 Ο αρθρογράφος του Der Spiegel κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «αποφάσεις της έκτακτης συνόδου των Βρυξελλών για τη διάσωση του ευρώ που θα έχουν δυσάρεστες παρενέργειες», τονίζοντας πως αυτό που παρέβλεψαν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί είναι οι σημαντικές διαφωνίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις, όταν θα κληθούν τα εθνικά κοινοβούλια αρκετών κρατών-μελών της ΕΕ να εγκρίνουν τη συμφωνία, την “αναθεώρηση των νομικών διατάξεων για τον EFSF, λόγω των πρόσθετων νέων αρμοδιοτήτων του”.

 Κατά τον αρθρογράφο αυτή η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για το Βερολίνο, καθώς αυτό ήταν που επέμενε να συμπεριληφθούν οι ιδιώτες επενδυτές, μέσω του μηχανισμού σταθερότητας, στις … “δαπάνες εξυγίανσης της Ελλάδας και κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας”.

 Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF), φαίνεται πως έχει αποδυθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, προσπαθώντας να εκταμιεύσει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να χορηγήσει στην Ελλάδα την προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου επόμενη δόση των 5,8 δισ. ευρώ του δανείου, μιας και το Ταμείο πλέον αντικαθιστά – μετά τη σχετική απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής –  το διμερές σύστημα δανεισμού που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την χώρα μας το 2010.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το EFSF ενδεχομένως να μην είναι έτοιμο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση δανείων που έχει προγραμματιστεί για την Ελλάδα, αφού προηγουμένως πρέπει να αντλήσει αυτά τα κεφάλαια από τις αγορές έως τα τέλη Αυγούστου, χρονικό διάστημα που δεν επαρκεί. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κύριος Ρέγκλινγκ προσανατολίζεται στο να ζητήσει από την Ιταλία και την Ισπανία, χωρίς όμως και αυτό να είναι σίγουρο, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τώρα πια και αυτές οι δύο χώρες.

 Την ίδια στιγμή την κατάσταση δυσχεραίνουν – και δίνουν τροφή στα αρνητικά για την Ελλάδα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ – οι σημαντικές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό της χώρας μας και κυρίως η δραματική υστέρηση στα έσοδα (η μαύρη τρύπα ήδη έχει φτάσει στα 4,5 δις ευρώ) και η αναποτελεσματικότητα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

 Εξ\’ ου και η επίσπευση της έλευσης στη χώρα μας της αποκαλούμενης “Ομάδας Κρούσης” που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με την κωδική ονομασία Task Force for Greece, που θα αναλάβει, με εντολή της Κομισιόν, το έργο του συντονισμού, της παρακολούθησης και της παροχής τεχνικής και κάθε άλλης βοήθειας προς την κυβέρνηση.

 Επικεφαλής της 25μελούς ομάδας αυτών των “ειδικών” τέθηκε ήδη ο κύριος Χορστ Ράιχενμπαχ, μέχρι πρότινος ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν.

 Ο χερ Ράιχενμπαχ θα έχει τη υποχρέωση να υποβάλλει ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου αναφορικά με το πρόγραμμα σύγκλισης και αυτό των αποκρατικοποιήσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook