Είναι ένα καταστήματα που έχει ταυτιστεί με την οδό Σκαλίδη στα Χανιά, έναν από τους κυριότερους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Η παρουσία του για 8 συνεχείς δεκαετίες, έχει γίνει πλέον ορόσημο για τους Χανιώτες.

Δεν είναι άλλο από το κατάστημα τυροκομικών της οικογένειας ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΟΣ.

Η ιστορία της οικογένειας στη Σκαλίδη, ξεκινά τη δεκαετία του 50, όταν ο Βασίλης Μπαλαντίνος άνοιξε το κατάστημα απέναντι από το σημερινό, στην οδό Σκαλίδη 30. Εκεί παράλληλα λειτουργούσε και ένα μικρό τυροκομείο όπου παρασκεύαζαν καθημερινά, φρέσκο πρόβειο γιαούρτι και διάφορα τυροκομικά.

Στη Σκαλίδη 25, το κατάστημα μεταφέρθηκε το 1994, όπου και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Τα χρόνια πέρασαν και πολλά άλλαξαν, όμως το κατάστημα Μπαλαντίνος παρέμεινε εκεί, για να εξυπηρετεί τους πιστούς πελάτες του.

Το 2016 ωστόσο, έμελε να είναι η χρονιά της ανανέωσης. Ένα φρεσκάρισμα θα λέγαμε, για το μέλλον…

Και όντως το αποτέλεσμα είναι επιτυχές και απόλυτα συνεπές με την ιστορία του καταστήματος.

Το βασικό σκεπτικό της ανακαίνισης ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος, προσαρμοσμένος στη σύγχρονη πραγματικότητα, διατηρώντας όμως το ύφος παλαιότερων εποχών.

Ότι δηλαδή, θα περίμενε να δει κάποιος, περνώντας το κατώφλι ενός καταστήματος με παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα.

Ο κόσμος των τυροκομικών, στα πόδια σας

Στην Κρήτη, το τυρί και γενικά τα τυροκομικά, είναι για πολλούς «ο βασιλιάς» του τραπεζιού. Καλώς ήρθατε λοιπόν στον παράδεισο των τυροκομικών!

Η είσοδος στο κατάστημα σε προδιαθέτει ευχάριστα. Ο χώρος είναι άνετος και τα πάντα τακτοποιημένα στη θέση τους.

Στην κεντρική βιτρίνα, κυριαρχεί ο μεγαλοπρεπής πάγκος με τα «κεφάλια» των τυριών και πλάι τους, τα υπόλοιπα τυροκομικά της οικογένειας.

Στο κατάστημα θα βρείτε, όλη την γκάμα των προϊόντων Μπαλαντίνος.

Τη βραβευμένη κρητική γραβιέρα Μπαλαντίνος, κεφαλογραβιέρα σε κεφάλι ή κομμάτια, ανθότυρο φρέσκο και ξηρό, αγνό πρόβειο γιαούρτι, όλα φτιαγμένα από 100% φρέσκο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από ντόπιους παραγωγούς.

Επίσης, στο κατάστημα θα βρείτε ράφι με τα συσκευασμένα προϊόντα Μπαλαντίνος, όπως τυρί τριμμένο ή σε φλύδα, ανθότυρο ξηρό τριμμένο, τυρομάλαμα, στακοβούτυρο Κρήτης, στάκα (ή ανθόγαλο), αιγοπρόβειο τυρί σε άλμυ (χύμα ή συσκευασμένο) και φυσικά το περίφημο πηχτόγαλο Χανίων.

Εκτός όμως από τα τυροκομικά της οικογένειας, εδώ θα βρείτε και επιλεγμένες γεύσεις από άλλα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, που συνοδεύουν άριστα τα προϊόντα Μπαλαντίνος. Εδώ θα βρείτε θυμαρίσιο μέλι από τα βουνά του Θερίσου, χειροποίητα ζυμαρικά, ντόπια αλλαντικά και κρητικά παξιμάδια.

Ότι καλύτερο δηλαδή, για ένα τυπικό κρητικό τραπέζι!

Το point που κάνει τη διαφορά

Το αφήσαμε για το τέλος, γιατί όλα τα καλά πρέπει να γράφουν τον επίλογο…

Στο νέο κατάστημα, υπάρχει ένα σημείο που σου τραβά κατευθείαν την προσοχή. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο, ψηλά, στο βάθος του διαδρόμου, όπου ουσιαστικά έχει στηθεί μια «ζωντανή» εξέδρα από το παρελθόν. 

Η μακρόχρονη ιστορία της οικογένειας στην τυροκομία, αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο με την προβολή των τυροκομικών εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς στο παλιό τυροκομείο, όπως το μαντεμένιο καζάνι που είχε ο προπάππους Μπαλαντίνος στο Θέρισο, κάποια παλιά πιεστήρια και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή των προϊόντων.

Σαν ζωντανή ιστορία θα λέγαμε, μέσω μιας εικόνας που μας ξυπνάει έντονα συναισθήματα νοσταλγίας.

Μια εποχή, που η οικογένεια Μπαλαντίνος, μας φέρνει καθημερινά στο πιάτο μας…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook