Μια χώρα με τρομακτικές δυνατότητες λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας για να είναι τουριστικός προορισμός και κόμβος ενέργειας με ανθρώπινο κεφάλαιο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς στις Μοίρες.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για λίγο μπροστά στους δημοσιογράφους πριν τους αποκλείσει, σε κλίμα έντασης, από τη σύσκεψη η οποία πραγματοποιείται μέχρι και αυτήν την ώρα κεκλεισμένων των θυρών.

«Τα πλεονεκτήματα αφέθηκαν στην άκρη. Είμαστε μια καταχρεωμένη χώρα λόγω των χειρισμών το 2010 ως 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Δεν επέλεξα τυχαία να έρθω στη Μεσαρά. Ήρθα να ακούσω προβλήματα και να καταθέσω μοντέλο ανασυγκρότησης. Δεν μπορεί να βασίζεται μια χώρα στον τουρισμό. Είναι βασικό μας μέλημα η παραγωγική ανασυγκρότηση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση εξαγωγών κατά 12 % το 2015 και αντίστοιχη στο πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ μίλησε για ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών φέτος.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα αγγίξει τα 6 δις ευρώ, χρήματα τα οποία θα βρεθούν από το ΕΣΠΑ, συγκεκριμένα 4,7 δις ευρώ και τα υπόλοιπα από ιδιωτική συμμετοχή.

Στα πλαίσια του προγράμματος θα υλοποιηθούν προγράμματα νέων αγροτών, βιολογικής γεωργίας και τυποποίησης, ενώ όπως τόνισε ο πρωθυπουργός προκηρύξεις είναι ήδη σε εξέλιξη.

Αναφορικά με τα έργα άρδευσης και διαχείρισης υδάτινων πόρων ο κ. Τσίπρας ανέφερε «Η εκτροπή του Πλατύ ποταμού έχει ώριμη μελέτη και θα δώσω εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να δούμε πως θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια που φτάνουν τα 120 εκατ. Ευρώ.

Αναφορικά με τις ενισχύσεις ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε μια προβληματική κατάσταση με πρόστιμα κι καταλογισμούς που ξεπερνούσαν τα 3 δις ευρώ.

«Αυτό που καταφέραμε είναι ένα μικρό θαύμα. Φέτος δεν υπήρχε συμψηφισμός ούτε για ένα ευρώ. Καταφέραμε να αποδώσουμε 3.5 δις ευρώ στους παραγωγούς με τα 370 εκατ. Ευρώ από αυτά να πηγαίνουν στους αγρότες της Κρήτης».

«Γνωρίζω πως το μεγάλο βάρος της κρίσης το έχουν σηκώσει οι αγρότες», είπε ο κ. τσίπρας ο οποίος τόνισε πως είναι πολιτική και ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης η στήριξη του αγροτικού τομέα, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, παρά τις πιέσεις Ευρώπης και αντιπολίτευσης, το όποιο πλεόναστα υπάρχει να δίνεται σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος της ρίσης.

«Απο τα 629 εκατ. ευρώ της 13ης σύνταξης τα 250 θα πάνε σε συνταξιούχους του ΟΓΑ. Είναι ντροπή για την ελληνική κοινωνία να υπάρχουν συντάξεις των 200 ευρώ», είπε.

«Το 2016 ήταν μια χρονιά που γυρίσαμε στην ανάπτυξη. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016 ενώ για το 2017 υπάρχει πρόβλεψη για 2.7% αύξηση και για το 2018 3.1%. Στοχος μας είναι η ανάπτυξη να μην είναι μια κούφια λέξη. Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτοί οι αριθμοί να μην είναι κούφια λόγια», κατέληξε ο κ. Τσίπρας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook