Βρισκόμαστε αισίως, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και σε συνεργασία με τους Μύλους Κρήτης, σας δίνουμε ιδέες για το γιορτινό τραπέζι.

Απλές συνταγές, με γλυκές και αλμυρές γεύσεις που μπορεί να φτιάξει ο οποιοσδήποτε, υπό την επιμέλεια του σεφ Γιάννη Καλούτση, σίγουρα αποτελούν μια καλή πρόταση για τις γιορτές αλλά και όχι μόνο.

Μέσα από αυτό το δημοσίευμα, θα γνωρίσουμε τις υπόλοιπες 5 συνταγές.

Ας δούμε λοιπόν, τι προτείνει ο σεφ…

Τάρτα με πράσο και γαρίδες (για 10 τάρτες)

Για την τάρτα:

  • 500 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 125 γρ. βούτυρο λειωμένο
  • 200 ml νερό
  • 2 κρόκους αυγών
  • 10 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. πράσο
  • 500 γρ. γαρίδες αποφλοιωμένες
  • 20 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Κολυμβάρι ΑΒΕΑ
  • 2 ml άσπρο κρασί
  • 400 γρ.φέτα
  • 4 αυγά
  • 200 γρ Γάλα Πλήρες Βέρο Κρητικό (Κατσικίσιο ή Αγελαδινό)
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τις τάρτες αναμειγνύουμε όλα τα υλικά καλά και στο τέλος προσθέτουμε τους κρόκους.Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 20 λεπτά.Φορμάρουμε τις τάρτες και τις γεμίζουμε με όσπρια για να μην φουσκώσουν.Ψήνουμε για  15 λεπτά στους 170 0C.

Για τη γέμιση κόβουμε το πράσο κατά μήκος και μετά κατά πλάτος σε λεπτές λωρίδες.Σοτάρουμε τις γαρίδες στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το πράσο, τα μπαχαρικά και σβήνουμε με το κρασί.Στραγγίζουμε το μίγμα, το ανακατεύουμε με την τριμμένη φέτα και το μοιράζουμε  στις τάρτες. Ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά και  περιχύνουμε με αυτό τις τάρτες.

Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 170 0C.

Τζουλαμάς (για ταψί 35x22x6)

Για το φύλλο

  • 750γρ.Αλεύρι για Κρητικό ΦύλλοΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 6κ.σ.Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΚορωνέικηΑΒΕΑ
  • 1&1/2κ.γ. αλάτι
  • 400 γρ. νερό

Για τη γέμιση

  • 150γρ. συκώτι αρνιού ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. συκωτάκια κότας ψιλοκομμένα
  • 200γρ. ρύζι μπονέτ
  • 100γρ. σταφίδες
  • 100γρ. κουκουνάρι ή αμύγδαλα ή καρύδια
  • ½  λίτρο νερό
  • ½ ποτήρι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κορωνέικη ΑΒΕΑ
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη, λίγη κανέλα
  • 1 ποτήρι Γάλα Αγελάδος Πλήρες Βέρο Κρητικό
  • Ελαιόλαδο ΑΒΕΑγια το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

Τοποθετούμε όλα τα υλικά για την ζύμη στο μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό.Αφήνουμε την ζύμη ½ ώρα να ξεκουραστεί σκεπασμένη.Σοτάρουμε τα συκωτάκια με το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το νερό, όταν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά και τους ξηρούς καρπούς. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη και ανοίγουμε τα φύλα. Απλώνουμε το πρώτο στο ταψί, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και στρώνουμε τη μισή γέμιση. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, αλείφουμε με λάδι, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.Ψήνουμε στους 180 0C για 40 λεπτά.Στα 20 λεπτά ψησίματος προσθέτουμε το γάλα.

Βερολινέζικα ντόνατς (για 20 τεμάχια)

  • 30γρ. μαγιά
  • 250 ml Γάλα Πλήρες Βέρο Κρητικό (Κατσικίσιο ή Αγελαδινό)
  • 540γρ. Αλεύρι Σκληρ όΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 50γρ. μαργαρίνη
  • 2 αυγά
  • 1πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 4 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο ΛεμόνιΒΙΟΧΥΜ
  • 100 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη
  • Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ για το τηγάνισμα

Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα ώσπου να αναμειχθεί καλά.Τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαργαρίνη και τα αυγά στο κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε στην χαμηλή σκάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αιθέριο έλαιο.Σιγά σιγά προσθέτουμε και το γάλα με τη μαγιά. Ανακατεύουμε ώσπου η ζύμη να αποκολλιέται από τα τοιχώματα του μίξερ. Σε ένα αλευρωμένο μπολ τοποθετούμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνια ζυμώνουμε ελάχιστα την ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους περίπου 3-4 χιλιοστά. Με την βοήθεια ενός φλιτζανιού κόβουμε πιττάκια.  Στη μέση από τα μισά τοποθετούμε 1 κουταλιά γλυκού μαρμελάδα. Αλείφουμε με τα ασπράδια και κλείνουμε με τα υπόλοιπα μισά πιέζοντας καλά τις άκρες.Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, τα πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω και τα σκεπάζουμε με ένα πανί για 15 λεπτά να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας βουτάμε τις μπάλες.Τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές.Αφήνουμε τα ντόνατς να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.

Πανκέικ με μύρτιλα

  • 1 αυγό
  • 50γρ. Γιαούρτι Στραγγιστό Ελαφρύ Βέρο Κρητικό
  • 200 ml Γάλα Αγελάδος Ελαφρύ Βέρο Κρητικό
  • 50 γρ. πουρές μήλο
  • 30γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 350 γρ.Μίγμα για Κέικ ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • 4 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο ΠορτοκάλιΒΙΟΧΥΜ
  • 100 γρ.μύρτιλα φρέσκα ή μαρμελάδα
  • Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ για το τηγάνισμα

Ανακατεύουμε το αυγό, το γάλα, το γιαούρτι,το αλάτι, τον πουρέ μήλου, την βανιλίνη, το μίγμα κέικ και το αιθέριο έλαιο σε ένα λείο χυλό.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε τα πανκέικ από την μια πλευρά.

Ρίχνουμε λίγα μύρτιλα από πάνω και τα γυρνάμε να τηγανιστούν και από τις 2 πλευρές.

Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη ή κάποιο σιρόπι της αρεσκείας μας.

Σάμαλι

Για το σάμαλι:

  • 750 γρ. Γιαούρτι Στραγγιστό Βέρο Κρητικό(αφήστε το 2 ώρες εκτός ψυγείου)
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. σόδα σκόνη
  • 150 γρ.Χυμός Πορτοκάλι CretaFresh
  • 30 γρ. λικέρ μαστίχας Χίου
  • 60 γρ. αμύγδαλο πούδρα
  • 60 γρ.ινδοκάρυδο τριμμένο
  • 500 γρ. Σιμιγδάλι Χονδρό ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • Βούτυρο για καλό άλειμμα ταψιού
  • Iνδοκάρυδο για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

  • ½ κιλό νερό
  • 1 κιλόζάχαρη
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • 4-5 σταγόνες ΑιθέριοΈλαιο Λεμόνι ΒΙΟΧΥΜ

Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Αραιώνουμε τη σόδα με 50 γρ.χυμό και τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύονταςμέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Βουτυρώνουμε πολύ καλά(να περισσεύει το βούτυρο), ένα ταψί και ψήνουμε το σάμαλι στους 170 0Cγια 30-40 λεπτά (ελέγξτε το αν ρόδισε καλά).

Φτιάχνουμε το σιρόπι με τα υλικά του βράζοντάς τα για 10-15 λεπτά.

Καυτό όπως βγει το γλυκό το χαράζουμε με μαχαίρι που συχνά βουτάμε σε καυτό νερό. Περιχύνουμε με το επίσης καυτό σιρόπι.Πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο.

Για περισσότερες γευστικές ιδέες , επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Μύλων Κρήτης ΕΔΩ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook