Ο 24χρονος Τυνήσιος Anis A. ή Ahmed A. ήταν γνωστός συνεργάτης μιας ομάδας ανδρών που συνελήφθη τον Νοέμβριο, επειδή στρατολογούσε εθελοντές, οι οποίοι θα ταξίδευαν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους - Εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Παλιός γνώριμος των γερμανικών αρχών ήταν ο νεαρός Τυνήσιος στον οποίο έχουν εστιάσει πλέον οι έρευνες για το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου που στοίχισε τη ζωή σε 12 άτομα την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, κάτω από το κάθισμα του οδηγού του μοιραίου φορτηγού που σκόρπισε τον τρόπο στη χριστουγεννιάτικη αγορά, βρέθηκαν τα έγγραφα και η ταυτότητα ενός 24χρονου, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνος» την περασμένη άνοιξη από τις αρχές της Γερμανίας.

Πρόκειται για τον Anis A. ή Ahmed A. γεννημένο στο Ταταουίν της Τυνησίας, ο οποίος μάλιστα φέρεται αν χρησιμοποιούσε πολλές διαφορετικές ταυτότητες και ονόματα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, προφανώς για να καλύψει τα ίχνη του και τις διασυνδέσεις του με γνωστούς τζιχαντιστές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τυνήσιος είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία τον περασμένο Ιούλιο, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε, λόγω των υποψιών των αρμόδιων υπηρεσιών από τον Φεβρουάριο κιόλας του 2016 ότι ο 24χρονος είχε σχέσεις με γνωστούς τζιχαντιστές στη Γερμανία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ο ύποπτος ήταν γνωστός συνεργάτης μιας ομάδας ανδρών που συνελήφθη τον Νοέμβριο επειδή στρατολογούσε εθελοντές, οι οποίοι θα ταξίδευαν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. 

Μεταξύ αυτών των ανδρών ήταν και ο Ιρακινός Abu Walaa, ο οποίος θεωρείται το «Νούμερο 1» του ΙSIS στη Γερμανία, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραμάτιζε στην διάδοση του «μηνύματος» των τζιχαντιστών.

Η γερμανική αστυνομία πιστεύει ότι ο νεαρός Τυνήσιος συγκατοικούσε με τους εν λόγω άνδρες για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, ενώ κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να προμηθευτεί και ένα όπλο από έναν πληροφοριοδότη των τοπικών αρχών.

Κάποια γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για προσπάθειες απέλασης του Anis A. από την γερμανική κυβέρνηση, βάσει της συγκεκριμένης ύποπτης δραστηριότητας, με το αίτημα ωστόσο να μη γίνεται τελικά δεκτό από την Τυνησία, λόγω έλλειψης στοιχείων για το ποιόν του. 

Η πορεία του τζιχαντιστή δολοφόνου

To ακριβές όνομα του Anis A και η πραγματική του ηλικία παραμένουν υπό αμφισβήτηση, καθώς ο νεαρός άνδρας πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε πάνω από 8-9 ψευδώνυμα και είχε ταυτότητες και διαβατήρια με τελείως διαφορετικά στοιχεία στο καθένα.

Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι ο άνδρας είναι νεαρής ηλικίας και ότι γεννήθηκε στη νότια Τυνησία.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πότε έφτασε ο Anis A στη Γερμανία. Η αίτηση ασύλου του απορρίφθηκε πριν από λίγους μήνες, ωστόσο κάποιες πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι βρισκόταν στη χώρα από το 2015. 

Νωρίτερα, πιστεύεται ότι βρισκόταν στην Ιταλία, πιθανόν από το 2012.
 
Παρόλο που η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί, ορισμένα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι του επιτρεπόταν να μένει στη Γερμανία με ειδική άδεια που χορηγούν οι αρχές της χώρας στους μετανάστες που πιστεύουν ότι κινδυνεύουν εάν απελαθούν.