Ο 24χρονος Τυνήσιος Ανις Αμρί ταυτοποιήθηκε ως ο ύποπτος για εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγό στο Βερολίνο, ανακοίνωσε το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στην Γερμανία, επικηρύσσοντάς τον για 100.000 ευρώ.

Ο Ανίς Αμρί έχει ύψος 1.78 μέτρα, είναι βάρους 75 κιλών, έχει μαύρα μάτια και μαύρα γυαλιά, ανέφερε ο εισαγγελέας στην ανακοίνωση του. «Ενδέχεται να είναι επικίνδυνος και οπλισμένος», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα δοθεί αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τον ύποπτο δράστη.

Παράλληλα μια πηγή ασφαλείας της Τυνησίας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές της χώρας ανέκριναν την οικογένεια του υπόπτου.

Νωρίτερα σήμερα, ο ιταλικός τύπος μετέδιδε πως ο Τυνήσιος είχε φτάσει στην Ιταλία το 2012 και φέρεται να είχε αναχωρήσει για την Γερμανία το 2015. Ο καταζητούμενος είναι 24 ετών και, όπως διαρρέεται, έχει χρησιμοποιήσει, έως τώρα, τέσσερα με πέντε πλαστά ονοματεπώνυμα.

Την είδηση της παραμονής του στην Ιταλία, τα περασμένα χρόνια, επιβεβαίωσε και η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria.

Στο μικροσκόπιο πριν από το μακελειό

Σύμφωνα με υπουργό της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ο υπήκοος Τυνησίας βρισκόταν πριν την τραγωδία της Δευτέρας στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών, καθώς υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και τον Νοέμβριο είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Η δικαστική αστυνομία της Ρηνανίας Βόρειας- Βεστφαλίας είχε ξεκινήσει έρευνα με τη συνδρομή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας εξαιτίας των υποψιών σχετικά με την προετοιμασία μιας σοβαρής εγκληματικής ενέργειας που αντιπροσώπευε κίνδυνο για την ασφάλεια του Κράτους», δήλωσε ο Ραλφ Γέγκερ, ο υπουργός Εσωτερικών αυτού του κρατιδίου στη δυτική Γερμανία όπου διέμενε ο ύποπτος φέτος.

Ο γερμανός αξιωματούχος επισήμανε επιπλέον ότι ο Τυνήσιος είχε επαφές με ισλαμιστές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας αντήλλαξαν τα ευρήματά τους και τις πληροφορίες τους σχετικά με αυτό το πρόσωπο με το Κοινό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας τον Νοέμβριο του 2016» εξήγησε ο υπουργός σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος είπε ότι ο ύποπτος είχε αιτηθεί να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και η αίτησή του είχε απορριφθεί τον Ιούλιο. Κάθε προσπάθεια απέλασής του προς την Τυνησία δεν καρποφόρησε καθώς δεν διέθετε έγγραφα ταυτότητας και οι αρχές της Τυνησίας αμφισβητούσαν ότι ήταν υπήκοός τους.

Ο Τυνήσιος μετακόμισε από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία τον Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Γέγκερ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook