Ο παραδοσιακός σύλλογος «Βιγλάτορες» φιλοξενήθηκε στην Μελβούρνη Αυστραλίας, από το αδελφό σωματείο Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, το διάστημα από 28 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2016, εισπράττοντας έντονα συναισθήματα αγάπης και φιλοξενίας.

Η αντιπροσωπευτική αποστολή ήταν συνολικά 17 άτομα (12 χορευτές, 1 συνοδός και 4 μουσικοί). Οι καλλιτέχνες που πλαισίωσαν την αποστολή ήταν ο Μυλωνάκης Γεώργιος στο βιολί, ο Κλωστράκης Γεώργιος στο λαούτο, ο Σταφυλαράκης Ελευθέριος στην ασκομπαντούρα και ο πατήρ Σεργάκης Γεώργιος στη λύρα.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, έπειτα από πρόσκληση της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης και Βικτώριας για τον εορτασμό της 60ης επετείου από την ίδρυσή της.

Στην εκδήλωση, που έγινε το Σαββάτο 3 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της Κρητικής Αδελφότητας, 148 Nicholson Street, Brunswick East, παρευρέθηκαν πάνω από 250 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεργατών του συλλόγου. Έγινε παρουσίαση αναμνηστικού λευκώματος για την 60η επέτειο της Κρητικής Αδελφότητας, που καταγράφει την ιστορία της από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Την έρευνα και τη συγγραφή του λευκώματος έκανε η εκπαιδευτικός, κα Καίτη Παναγιώτη Ζηνέλη.

Κορυφαία στιγμή της ως άνω εορταστικής εκδήλωσης αποτέλεσε η επισφράγιση των σχέσεων αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των δυο συλλόγων, με την υπογραφή πρωτοκόλλου φιλίας και αδελφοποίησης, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην προαγωγή και προάσπιση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων της Κρήτης.

Πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ενδεικτικά:

 Στις 2 Δεκεμβρίου, επίσκεψη στο Ελληνικό προξενείο όπου μας υποδέχθηκε η Ελληνίδα πρόξενος κυρία Σημαντηράκη Χριστίνα, καταγωγής από τα εννιά χωριά Κισσάμου Χανίων.
 Την ίδια μέρα 2 Δεκεμβρίου, επίσκεψη στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (Shrine of Remebrance), όπου αποδόθηκε το ριζίτικο «Των αντριωμένων τ’ άρματα»
 Στις 6 Δεκεμβρίου, παράσταση στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στην περιοχή Willamstown. Παρατέθηκε γεύμα από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μιλητουπόλεως κκ Ιάκωβο όπου πλαισιώθηκε από μουσικοχορευτική εκδήλωση.
 Στις 7 Δεκεμβρίου, έγινε χορευτική παράσταση και σεμινάριο σε δασκάλους, καθηγητές και χοροδιδάσκαλους σωματείων της Μελβούρνης, στην Ελληνική Κοινότητα.
 στις 8 Δεκεμβρίου, οι “Βιγλάτορες” συμμετείχαν σε Κρητική παραδοσιακή καντάδα στην περιοχή Oakleigh Ελληνική συνοικία της Μελβούρνης.
 στις 9 Δεκεμβρίου, ο σύλλογος πραγματοποίησε Κρητική μουσικοχορευτική συναυλία στο Renaissance Theatre, Kew High School, 826 High St, Kew East

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook