Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε την Δευτέρα ότι δεν τίθεται θέμα διάσωσης της Κύπρου, αντιδρώντας σε ανακοίνωση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας (της Τράπεζας Κύπρου) ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για κάτι τέτοιο.

«Δεν είναι στο τραπέζι το θέμα πακέτου χρηματοοικονομικής βοήθειας», είπε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί τη χώρα με νέα υποβάθμιση, σε συνέχεια των ανάλογων κινήσεων των άλλων δύο οίκων.

Από την πλευρά του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι η χώρα έχει καλύψει ως επί το πλείστον τις χρηματοδοτικές ανάγκες της μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης λέγοντας χαρακτηριστικά «με πιάνει πανικός για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις».

Κομισιόν: δεν τίθεται θέμα βοήθειας

Νωρίτερα, η Τράπεζα Κύπρου, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της νησιωτικής χώρας, είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο να ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, κάτι που θα έπληττε τη θέση της ως χρηματοοικονομικού κέντρου.

«Με την αδράνειά μας θέτουμε σε κίνδυνο την ικανότητα αναχρηματοδότησης του κράτους και οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές. Υπάρχει άμεση απειλή η Κύπρος να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, με τα όποια μειονεκτήματα αυτό ενέχει», ανέφερε η Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωση.

Η Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Κύπρος θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για περιορισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το 4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,5% το 2012.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι κυπριακές αρχές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Και αναμένουμε απολύτως ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί», ανέφερε η Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι κυπριακές αρχές μπορούν να βασιστούν στην πλήρη στήριξη της Κομισιόν στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και να επανεκκινήσουν την οικονομία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου αντέδρασε λέγοντας ότι η χώρα έχει καλύψει ως επί το πλείστον τις χρηματοδοτικές ανάγκες της μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι αρχές αναζητούν τρόπους για την εξασφάλιση επιπρόσθετης χρηματοδότησης για μετά από αυτό το διάστημα, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό, συμπλήρωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Συνεχίζουν την «επίθεση» οι οίκοι

Για υποβάθμιση προειδοποιεί την Κύπρο η Fitch σε συνέχεια των κινήσεων των άλλων δύο οίκων.

H Fitch παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και ίσως προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, ανάλογα με τις εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, είπε αξιωματούχος του οίκου την Δευτέρα.

«Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει σε προηγούμενες εκθέσεις μας, επιθυμούμε πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή από αυτήν που έχει γίνει», είπε στο Reuters ο Chris Pryce, ανώτερο στέλεχος της Fitch.

«Στα τέλη Μαΐου μειώσαμε την αξιολόγηση της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες σε Α- από ΑΑ- και είναι πιθανό, ανάλογα με το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, να την μειώσουμε περαιτέρω», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor\’s υποβάθμισε την Παρασκευή το αξιόχρεο της χώρας κατά μία βαθμίδα σε επίπεδο ΒΒΒ+, προειδοποιώντας και για περαιτέρω υποβαθμίσεις εξαιτίας της έλλειψης πειστικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, το έλλειμμα της Κύπρου διευρύνθηκε σημαντικά στο πρώτο εξάμηνο, στο 3,47% του ΑΕΠ από 1,87% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα συρρικνώθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι δαπάνες διευρύνθηκαν κατά 9,2%.

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για περικοπή του ελλείμματος έγιναν πριν το ατύχημα στη ναυτική βάση στο Ζύγι στις 11 Ιουλίου η οποία αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, να διογκώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 3 δισ. ευρώ.

Η έκκληση της Τράπεζας Κύπρου

Άμεση χαρακτηρίζει την απειλή ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τράπεζα Κύπρου. H Τράπεζα Κύπρου, με ανακοίνωση της, κάνει δημόσια παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στην οικονομία επισείοντας τον κίνδυνο δυσκολιών στην αναχρηματοδότηση του κυπριακού χρέους.

Ειδικότερα, δηλώνει ότι «έχει τα κεφάλαια και την ικανότητα να ενισχύσει τις πολιτικές του κράτους, εφόσον αυτές χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και διορατικότητα, εφόσον βγάζουν τη χώρα από την κρίση, οδηγώντας την σε προκοπή και ευμάρεια στη βάση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής οικονομίας απαλλαγμένης από αντιλήψεις που διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, «διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, άσχετα αν έχουν δίκιο ή όχι, και πως είναι καταστροφικό να τους αγνοούμε τη στιγμή που ολόκληρη η ευρωζώνη αναγνωρίζει την επιρροή τους και καθορίζει πολιτικές που αποσκοπούν στον καθησυχασμό των αγορών».

Οι αγορές, προειδοποιεί η Τράπεζα, κινούνται με γοργούς ρυθμούς. «Αναποφασιστικότητα, διαφωνίες ή απλά λόγια χωρίς ουσία τιμωρούνται, ενώ τολμηρές πράξεις επιβραβεύονται. Με την απραξία μας διακυβεύουμε τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του κράτους και οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές.»

» Άμεση είναι η απειλή της ένταξης της χώρας μας στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι κακό αυτό συνεπάγεται. Μακροπρόθεσμα, χώρα στιγματισμένη, χώρα λαβωμένη, χώρα με οικονομικές δυσχέρειες, δεν θα προσφέρεται πλέον για περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο».

H παρέμβαση της Τράπεζας Κύπρου κλείνει με την επισήμανση ότι «η έξοδος από τη σημερινή κρίση προϋποθέτει να έχουμε τις αρετές εκείνες που απέτρεψαν τότε τον οικονομικό μαρασμό της εισβολής και της κατοχής.»

»Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί ανάληψη ευθυνών με σοβαρότητα και πάνω από όλα με σωστό σχεδιασμό και συλλογικότητα. Οι ενέργειές μας θα πρέπει να είναι τέτοιες που να ξεκαθαρίζουν στις αγορές ότι η Κύπρος μπορεί και είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να διαχειριστεί τα οικονομικά της και να συνεχίσει να αναπτύσσεται».

Καμπανάκι κινδύνου από τον Χρ.Πισσαρίδη

«Με πιάνει σχεδόν πανικός, για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για την οικονομία» δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, σημειώνοντας ότι ανησυχεί πάρα πολύ για την κατάσταση της (κυπριακής) οικονομίας, όπως εξελίσσεται και από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Η οικονομία δεν φαίνεται να λαμβάνεται πολύ στα σοβαρά, ως ένα θέμα που χρειάζεται σωστή επιστημονική μελέτη», συνεχίζει ο δρ. Πισσαρίδης και σημειώνει ότι δεν έχει γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Ο δρ. Πισσαρίδης εκφράζει επίσης τη θέση ότι είναι υγιές να υπάρχει διαφορετική άποψη μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, διότι, όπως είπε, αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα οικονομικά της χώρας. Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως είπε, είναι η διαφωνία Τρισέ και Μέρκελ για την Ελλάδα, η οποία βοήθησε τη χώρα «να πετύχει μια τόσο προνομιούχα συμφωνία».

Ωστόσο σύμφωνα με το in.gr, εκτιμά ότι στην Κύπρο οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο Αρχών, κάποιες φορές έφτασαν στην υπερβολή, γι\’ αυτό είναι πλέον αναγκαίο να διευθετηθεί μια συνάντηση μεταξύ των δύο αξιωματούχων.

Στη συνάντηση, εκτιμά ότι ίσως να πρέπει να συμμετέχουν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία πολιτικής μορφής για το πού πηγαίνει ο τόπος. «Πολλές πολιτικές σε έναν μικρό τόπο, όπως είναι η Κύπρος, δεν μας κάνουν καλό», συμπλήρωσε.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης δήλωσε ότι η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) είναι εντελώς απαρχαιωμένος θεσμός και ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές, παρά τις αντιδράσεις των συντεχνιών, διότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία. Ο ίδιος προτείνει να συνεχιστεί να παραχωρείται στους συνταξιούχους και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και να μπει οροφή σε αυτούς που έχουν εισοδήματα άνω των 40.000 – 50.000.

Ο Κύπριος Νομπελίστας, αποκάλυψε ότι ήδη του έχει ζητηθεί να κάνει σειρά διαλέξεων το 2012 στο Βέλγιο και τη Μάλτα που εφαρμόζουν το θεσμό της ΑΤΑ και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, σε μια προσπάθεια να δώσουν λύσεις. «Στην Κύπρο φυσικά ποτέ δεν μου ζητήθηκε να εκφέρω καμία άποψη για την ΑΤΑ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook