Η σημαντική επιδείνωση του καιρού που αναμένεται να επηρεάσει την Κρήτη  απο την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 οφείλεται στην ταχεία εισβολή μίας ιδιαίτερα ψυχρής αέριας μάζας απο τη Βόρεια Ευρώπη προς τα Βαλκάνια και την χώρα μας. Όπως φαίνεται απο τις εικόνες η πολύ ψυχρή αυτή εισβολή επηρεάζει σταδιακά την Κρήτη απο την Τετάρτη το μεσημέρι, ολοκληρώνοντας την αποκατάσταση της μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι. Στη συνέχεια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι και το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.

Η ψυχρότητα αυτής της μάζας που εκτιμάται οτι θα έχει θερμοκρασίες κάτω απο τους  -5 βαθμούς Κελσίου ( στα 1500 μέτρα απο την επιφάνεια του εδάφους), αναμένεται οτι θα προκαλέσει έντονες χιονοπτώσεις οι οποίες θα αποδώσουν σημαντικό ύψος χιονιού σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ λόγω ψυχρότητας της ατμόσφαιρας χιονόστρωση θα σημειωθεί και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Σε πεδινές περιοχές ή και παράκτιες ζώνες αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του το  χιονόνερο ή πρόσκαιρα και κάποιες χιονονιφάδες. Τα σημαντικότερα όμως προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων περίπου όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν αποκλεισμοί περιοχών. Η διατήρηση της ψυχρής αέριας μάζας για μεγάλο χρονικό διάστημα θα προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή και φαινόμενα παγετού στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ στην Κρήτη θα διατηρήσει τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων καθώς και των χαμηλών θερμοκρασιών, ιδιαίτερα όμως στις ορεινές ζώνες όπου οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά κάτω απο τους 0 βαθμούς Κελσίου. 

Προβλήματα όμως αναμένεται οτι θα δημιουργήσουν και οι Θυελλώδεις άνεμοι που θα κάνουν έντονη την εμφάνιση τους απο την Πέμπτη το μεσημέρι. Η ένταση τους ενδεχομένως θα ξεπερνά ακόμη και τα 8 Μποφώρ, ιδιαίτερα την Πέμπτη το βράδυ, προκαλώντας έτσι μια ανησυχία για απαγόρευση απόπλου των πλοίων. Απο την Παρασκευή όμως αναμένεται και οι άνεμοι να διατηρηθούν μεν ενισχυμένοι αλλά με εντάσεις που θα φθάνουν έως και τα 8 Μποφώρ. Υψηλός αναμένεται όμως να είναι και ο κυματισμός στις βόρειες ακτές του νησιού και ιδιαίτερα της δυτικής Κρήτης.

Προσοχή χρειάζεται και στον καιρό της Τετάρτης, μιάς και οι βροχές που αναμένεται να σημειωθούν κατα τη διάρκεια της ημέρας, στο ξεκίνημα ουσιαστικά της κακοκαιρίας,  θα έχουν πρόσκαιρη ένταση κατά τόπους, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook