Εντοπίσατε κάποιον αναρχικό; Τηλεφωνήστε αμέσως στην αστυνομία. Αυτή τουλάχιστον τη σύσταση έκανε προς τους καταστηματάρχες και το κοινό μια μονάδα της βρετανικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο Λονδίνο, σύμφωνα με Τα Νέα. «Ο αναρχισμός», ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε από το γραφείο αντιτρομοκρατικής έρευνας του Ουέστμινστερ, «είναι μια πολιτική φιλοσοφία που θεωρεί το κράτος ανεπιθύμητο, περιττό και επιβλαβές, και αντ\’ αυτού προωθεί μια κοινωνία χωρίς κράτος, ή αναρχία… Κάθε πληροφορία σε σχέση με αναρχικούς πρέπει να γνωστοποιείται στο τοπικό αστυνομικό σας τμήμα». Για τους λιγότερο ενημερωμένους, υπήρχε δίπλα και μια εικόνα του αναρχικού συμβόλου.

Οπως ήταν αναμενόμενο, σημειώνει η «Guardian», η οδηγία αυτή δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τους λονδρέζους αναρχικούς, κάποιοι εκ των οποίων κατήγγειλαν την «ποινικοποίηση πολιτικών πεποιθήσεων». Δεν βοήθησε καθόλου το γεγονός πως στο επίμαχο ενημερωτικό δελτίο, λίγες γραμμές πιο κάτω, η Αντιτρομοκρατική διατύπωνε ανάλογη έκκληση για πληροφορίες από το κοινό σχετικά με ένα σύμβολο που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ. «Υπονοείται άδικα πως όποιος ασχολείται με τον αναρχισμό πρέπει να είναι γνωστός στην αστυνομία και εμπλέκεται σε επικίνδυνες δραστηριότητες. Δεν υπάρχει τίποτε το έμφυτα εγκληματικό σε μια πολιτική φιλοσοφία, όποια και αν είναι αυτή», εξανέστη ο Τζέισον Σαντς, ένας αναρχικός από το Νότιο Λονδίνο.

«Είναι γελοίο», προσυπέγραψε ο Αντι Μέινκε, από τον εκδοτικό οίκο Freedom Press, που κινείται εκδοτικά στον αναρχικό χώρο. «Η αστυνομία πρέπει να συλλαμβάνει ανθρώπους όταν διαπράττουν εγκλήματα, όχι για τις πεποιθήσεις τους. Εξάλλου, ξέρουν πολύ καλά ποιοι είμαστε. Μας ακολουθούν στις διαδηλώσεις. Οποιος είναι μέλος του βρετανικού αναρχικού κινήματος είναι γνωστός στην αστυνομία».

Σε διευκρινιστική δήλωση που έκανε χθες το βράδυ, εκπρόσωπος της μητροπολιτικής αστυνομίας εξήγησε πως οι Αρχές ζητούν πληροφορίες μόνο για εγκληματικές πράξεις και «δεν επιδιώκουν να στιγματίσουν ανθρώπους με νόμιμες πολιτικές απόψεις». Ο ίδιος αξιωματούχος παραδέχθηκε πως η διατύπωση στο ενημερωτικό δελτίο «θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook